Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona incrementa les pernoctacions el 2018 i aposta per un creixement sostingut del turisme

Tot i això, el nombre total de visitants s’ha vist lleugerament reduït, passant dels 2.225.000 el 2017, als 2.150.000 del 2018

L'amfiteatre de Tarragona L'amfiteatre de Tarragona ALBA SANCHA
Turisme Alba Sancha
Dimarts, 05 Febrer 2019 13:00

Tarragona ha registrat un rècord històric en el sector del turisme durant el 2018: la ciutat ha assolit la xifra de 1.428.481 pernoctacions. Això es tradueix en un creixement de l’1,3% respecte al 2017, un any en el qual es van batre rècords en el sector turístic, tant al territori com a la resta d’Espanya. Tot i que per tercer any consecutiu la xifra total de visitants a Tarragona durant el 2018 torna a superar els 2 milions, aquesta s’ha vist lleugerament reduïda, passant dels 2.225.000 visitants del 2017, als 2.150.000 el 2018. Aquestes són algunes de les dades que es desprenen del balanç realitzat per l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci. Igualment, la consellera de Turisme, i presidenta del Patronat Municipal, ha valorat les xifres de forma optimista i ha destacat la importància de mantenir un “creixement sostingut” del turisme que permeti generar més riquesa a la ciutat i una major satisfacció del visitant.

“Tarragona no és una ciutat que busqui xifres rècord cada any”, ha manifestat Rodríguez, que ha afegit que “és més important consolidar aquest creixement sostingut del turisme”. La consellera de Turisme ha posat l’accent en l’increment de les pernoctacions a la ciutat, que, segons ha assegurat, també s’han vist allargades, passant dels 2,82 dies de mitja, a gairebé els 3 dies (2,98). En aquest sentit, Rodríguez ha expressat que “allargar l’estada mitjana significa fer créixer la riquesa a la nostra ciutat”.

Creix l’ocupació hotelera i disminueix als càmpings

Una altra dada significativa que ha deixat la temporada turística del 2018 a la ciutat ha estat l’increment de l’ocupació hotelera en tres punts, tot i que als càmpings s’ha vist rebaixada en sis punts. Es tracta d’una dada curiosa, ja que comparant-la amb les pernoctacions, aquestes es veuen incrementades en el cas dels càmpings, però es redueixen en tres punts als hotels. El gerent del Patronat Municipal de Turisme, Angel Arenas, ha explicat aquest fet com una conseqüència de la disminució dels llits als hotels –amb el tancament de l’Hotel Imperial Tarraco– i l’increment de llits als càmpings. Mentre que l’ocupació fa referència al percentatge de llits que s’han omplert durant la temporada sobre el 100%, les pernoctacions fan referència al nombre concret d’aquests llits. D’aquesta manera, comptant amb menys llits, l’ocupació al sector hoteler es veu beneficiada perquè s’incrementa, però la reducció d’aquests llits provoca també que hi hagi menys oferta i, per tant, que les pernoctacions baixin.

El contrari passa en el sector del càmping, que ha incrementat el nombre de llits, superant al sector hoteler. Això, es tradueix en una disminució de l’ocupació als càmpings en sis punts durant el 2018, i un creixement de tres punts en les pernoctacions.

La consellera de Turisme, Inma Rodríguez, i el gerent del Patronat Municipal de Turisme, Ángel Arenas, han presentat les dades de la temporada turísitica del 2018. ALBA SANCHA

 

valoració turisme 2018 tarragona inma

El benefici de l’arribada de creueristes

D’altra banda, una vegada més, del balanç turístic es desprèn la importància de l’impacte que genera al sector del turisme l’arribada dels creueristes a Tarragona. El 2018, el nombre de creueristes que han passat per Tarragona ha experimentat un creixement del 91% respecte del 2017, amb un total de 98.126 visitants provinents dels creuers –procedents en la seva majoria de la resta d’Espanya (80%)–. Segons ha detallat Arenas, 84.526 creueristes del total “generen tràfic a Tarragona”, dels quals, un 86,1% realitzen les seves excursions a la ciutat, i només un 13,9% es mouen per territoris dels voltants. A més, el gerent també ha destacat que un 25% dels creueristes que embarquen o desembarquen a Tarragona pernocten a la ciutat, sigui abans o després de pujar al creuer, i la majoria ho fa als hotels (73,6%), mentre que només un 1,1% ho fa als càmpings, un 8,6% ho fa a apartaments i la resta opten per altres modalitats, com les segones residències o les cases de familiars.

Per millorar l’experiència dels creueristes i continuar consolidant aquest “creixement sostingut”, la consellera de Turisme ha apuntat que “des del Patronat vam començar a treballar perquè els monuments de la ciutat estiguin oberts els diumenges”, que és el dia que arriben els creueristes. D’aquesta manera, l’objectiu és que “quan arribin, trobin una ciutat oberta”, en paraules de Rodríguez. Així mateix, també s’està treballant des de la Taula de Comerç, tot i que la presidenta del Patronat de Turisme ha puntualitzat que aquest és un projecte liderat per la conselleria de Comerç.

Tarragona consolida el turisme familiar

L’última dada que s’ha analitzat ha estat el perfil dels visitants, entre els quals es diferencien els turistes –que pernocten a la ciutat– i els excursionistes –que no pernocten a la ciutat–. Respecte als turistes, la majoria provenen de la resta d’Espanya (entre el 55% i el 66%), la meitat dels quals (47,1%) pertanyen al turisme familiar i arriben en cotxe particular (56%). En aquest àmbit, el turisme en parella representa un 36% del total, i el 16,9% restant s’identifica en altres tipus de turisme.

En el cas dels excursionistes d’anada i tornada el mateix dia, un 92% prové de Catalunya, dels quals gairebé 1 de cada 4 provenen de l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquest cas, de nou, gairebé la meitat (44,5%) venen en família i també ho fan en cotxe particular (68%). Dins d’aquest perfil, les parelles suposen també un alt percentatge de les visites (38,4%).

Finalment, s’ha distingit el perfil de l’excursionista que pernocta a la Costa Daurada Central (Salou, Cambrils i La Pineda). La particularitat, en aquest cas, és que la majoria són estrangers (69,1%), tot i que gairebé la meitat també venen en família (46,7%).

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: