Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Montsant, declarat primer espai amb doble certificació de zona tranquil·la i fosca

El conseller de Territori creu que el projecte de contaminació acústica i lumínica ajudarà a la candidatura del Priorat per ser Patrimoni Mundial de la Unesco

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet i dels alcaldes del priorat que han rebut la certificació de zona tranquil·la i de cel nocturn de qualitat El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet i dels alcaldes del priorat que han rebut la certificació de zona tranquil·la i de cel nocturn de qualitat MAR ROVIRA / ACN
Turisme ACN
Divendres, 19 Octubre 2018 19:28

El Parc Natural de la Serra del Montsant i 12 municipis del Priorat han rebut la doble certificació de zona tranquil·la i de cel nocturn de qualitat aquest divendres al migdia a la Morera de Montsant. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que els municipis podran sol·licitar ajuts per renovar l'enllumenat públic, xifrats en 350.000 euros. "Se substituiran les lluminàries tradicionals, que provoquen contaminació lumínica, per unes de més modernes, tipus LED i amb uns tons ataronjats que fan que hi hagi menys impacte en la biodiversitat", ha afirmat Calvet. A més, s'ha mostrat convençut que aquestes certificacions contribuiran a aplanar el camí de la candidatura del Priorat de paisatge cultural agrícola Patrimoni Mundial de la Unesco.

"Estem compromesos, tot el que puguem fer com a Departament ajudarà a poder aconseguir aquesta nominació", ha afegit el conseller.

La Bisbal de Falset, Cabacés, Cornudella de Montsant, La Figuera, Gratallops, Margalef, La Morera de Montsant, Pobleda, Torroja del Priorat, Ulldemolins, La Vilella Alta i La Vilella Baixa són els dotze municipis de la comarca del Priorat que han assolit el certificat de qualitat acústica i lumínica. És la primera vegada que a Catalunya es declara la doble protecció contra la contaminació lumínica i acústica.

Els punts de major qualitat de cel nocturn del Montsant donen com a resultat una foscor 40 vegades superior a les àrees urbanes com la de Tarragona que permet veure amb més claredat milers d'estrelles de la Via Làctia a l'estiu. "Amb aquestes certificacions i amb els canvis de la il·luminació segurament podrem aconseguir que siguin unes zones més fosques, i això al final donarà el valor afegit", ha afirmat el conseller. Tot plegat s'espera que sigui "una atracció de turisme, d'economia i generació d'ocupació".

El Departament de Territori i Sostenibilitat té previst obrir una línia d'ajuts per un valor de 350.000 euros que finançaran actuacions fetes aquest 2018 i les previstes per l'any 2019. Es tracta d'un projecte per impulsar l'adequació de l'enllumenat públic amb la instal·lació de tecnologia LED, amb una tonalitat ataronjada, que permetrà un estalvi energètic d'entre el 30 i 70%. A més, també preveu una reducció d'un 80% de la llum emesa cap al cel. "És una gran transformació i important, el resultat serà una zona amb molt poca radiació lumínica i amb molta qualitat", ha asseverat Calvet. Està previst que els ajuts es publiquin al DOGC properament.

Pel que fa a la declaració de zona d'especial protecció de qualitat acústica, aquesta comporta que no es pugui sobrepassar el límit d'immissió de 50 decibels entre les vuit del matí i les nou de la nit i en 45 decibels les hores restants.

Turisme sostenible i camí cap a la candidatura de paisatge cultural agrícola Patrimoni Mundial de la Unesco

Pel conseller el projecte és una oportunitat per atraure un turisme sostenible, interessat en l'escolta i la tranquil·litat de la natura. Tot plegat, s'alinea amb l'adhesió de la Carta Europa del Turisme i en la candidatura de paisatge cultural agrícola Patrimoni Mundial de la Unesco. "Estem compromesos amb la candidatura, amb el projecte Prioritat, per poder esdevenir patrimoni de l'Unesco", ha afirmat Calvet. "Creiem que tot el que puguem fer com a departament ajudarà a poder aconseguir aquesta nominació, el parc en si mateix ja és un valor per poder ser declarat patrimoni" però "aquest valor afegit sens dubte ajudarà", ha conclòs.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: