Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

'Señores turistas', benvinguts a la Coma-ruga amagada

Entre les cases d'un barri de platja, s'oculten mosaics de famosos artistes, aigües curatives i històries plenes de personatges famosos

Fotografia antiga de Coma-ruga, on es pot veure un dels nombrosos llacs d'aigua mineral que tenia la població Fotografia antiga de Coma-ruga, on es pot veure un dels nombrosos llacs d'aigua mineral que tenia la població MUSEU DEU
Turisme Laia Molné
Dimarts, 14 Agost 2018 13:08

Coma-ruga, un barri costaner pertanyent al Vendrell, amaga, entre les seves casetes baixes, i la seva costa plena de turisme, secrets i misteris que es poden descobrir amb la visita 'Señores turistas' que ofereix el Museu Deu del Vendrell. El poble, amb poc atractiu fora del turisme de platges, o això és el que sembla, oculta històries de tots colors, moltes vegades desconegudes pels turistes, que sorpresos, reviuen i imaginen cadascuna de les històries que la Sílvia Vaquero, guia de la visita, explica amb els ulls brillants i plens d'orgull per mostrar la Coma-ruga amagada.

DSC 0097

La visita, que s'inicia al punt de turisme, té un recorregut no gaire llarg però ple de relats, així com de visitants, que curiosos s'apleguen per descobrir-los. La primera parada de la visita és al Balneari TermaEuropa, l'únic de la zona, que recull les aigües minero-medicinals per transformar-les en un balneari de luxe. Però ja amb aquesta premissa es va crear el barri de Coma-ruga, abans pertanyen a Sant Vicents de Calders. Ja a finals de 1800 la família Trillas va apostar per edificar i urbanitzar Com-ruga construint l'anomenada Bellamar, amb balneari i hotels dedicats al turisme familiar i sobretot al turisme termalista, molt de moda a l'època, aprofitant així les moltes qualitats minerals que amagaven els diversos llacs de la zona. La família va assecar-los per permetre l'edificació deixant únicament l'estany gran, encara present en el centre del barri.

Amb tota aquesta explicació, la Sílvia aprofita per interactuar amb els visitants, preguntar quant temps fan que estiuegen a Coma-ruga i esbrinar quan coneixien de la zona. Dins del balneari, entre fotografies antigues penjades per les parets, la guia demana imaginació a tots els participants per fer un viatge al passat, en aquell moment, en què Coma-ruga encara era tot vegetació i aigües medicinals i es començava a convertir en el que ara coneixem com a barri residencial turístic.

HotelTermaEuropa 

La base de Coma-ruga és la història de la família Trillas. Entre els 3 germans hereus de, la llavors Bellamar i més endavant ampliada també a Brisamar, destaca la història d'Andrés Trillas, qui va marxar durant més de deu anys a Argentina. Allà on fer tota la seva fortuna i va establir una forta amistat amb el president Perón, amb qui, segons la Sílvia Vaquero, està demostrat que compartien uròleg a Barcelona. Una informació molt suculosa que a tots deixa amb mig riure a la boca. No només això, sinó que també s'explica a la zona, de forma extraoficial, que el mateix president de la República Argentina va estar a 'Villa Buenaventura', una de les cases familiar dels Trillas a Coma-ruga. Tot i que no confirmada, aquesta informació atreu a tots els visitants que, bocabadats, es miren a la Sílvia, sense saber quanta part de veritat transmeten les seves paraules.

Entre curiositats i història abandonem el balneari per dirigir-nos davant de la platja on, entre les cases a peu de carrer ,s'alça l'edifici Bellamar, fruit de la bancarrota de la família Trillas, que va vendre gran part de totes les possessions, desesperadament, per salvar la fortuna vinguda d'Argentina. El final de la família, no gaire afortunat, els deixa sense diners i sense pertinences a Coma-ruga, ja que van haver de vendre la urbanització al complet. Tot i així, una important part del seu llegat es manté al municipi.

Entre les aigües medicinals del Coma-ruga, que aboquen al mar en l'anomenat 'riuet', i les històries de fama i fortuna, encara ens queda per conèixer un altre personatge, de gran importància; el seu nom, Santiago Pedrós, un reconegut mosaïcista a nivell nacional, que va omplir de colors gran part de Coma-ruga. Algunes de les seves obres encara es poden veure a l'antic cinema, a la, ara abandonada, piscina coberta Tabaris, a la seva pròpia casa o a la Parròquia de Sant Ramon Nonat, on un enorme mosaic s'alça en mig de l'edifici, omplint de color el seu interior. La representació, plena de matisos amaga un secret, la cara de Sant Ramon és la del propi Santiago Pedrós.

Esglesia

Aquest personatge també va ser de gran importància al barri de Coma-ruga. Els seus mosaics són coneguts per tots els visitants, tot i que en ocasions es desconeix que el propi artista va participar en la construcció el 'Valle de los Caídos'. Aquest fet encara fa Coma-ruga un indret més ple de matisos i curiositats, amb l'estància d'artistes reconeguts tant dins com fora del país, la visita de presidents de fama mundial i inclús Montserrat Caballé, qui va actuar al cinema i teatre del municipi.

La ruta acaba, almenys per la meva part, amb un pensament: tenim tantes joies a prop nostres i no són conscients. La primera vista a la Coma-ruga actual, és que és un barri només per a turistes, ple de massificació i sense cap història que explicar-nos. Tot mentida, només hi ha un edifici d'una alçada digne de la massificació turística, tot són petites cases de l'època remodelades, amb un gran estany en mig del municipi que desemboca a 'el riuet', on qui vulgui pot acudir a banyar-se per gaudir de les propietats de les aigües de Coma-ruga, i el més important, sota tot això s'amaga una història repleta de matisos, personatges i records plens de vida.

PlatjaComaRuga

Ara, Coma-ruga recorda i reviu els anys de glòria amb la visita 'Senyores turistes' tots els dimecres de juliol i agost, excepte el 15 d'agost, a les 19 h amb inici a l'Oficina de Turisme de Coma-ruga. L’activitat té un cost de 5€, es fa en castellà i és gratuïta per als menors de 12 anys. Cal reservar plaça al Museu Deu i a l’Oficina de Turisme de Coma-ruga.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: