Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les pernoctacions creixen un 5% a la Costa Daurada fins al maig i el sector espera completar una bona temporada

Els empresaris reivindiquen la qualitat de la seva oferta enfront dels preus més competitius de destinacions com Tunísia, Egipte i Turquia

Autoritats i representants del sector turístic de la Costa Daurada Autoritats i representants del sector turístic de la Costa Daurada MAR ROVIRA / ACN
Turisme ACN
Dijous, 21 Juny 2018 15:29

La temporada a la Costa Daurada ha arrencat amb més de 5 milions de pernoctacions des d’inicis d’any fins al maig, un 5% més respecte de l’any anterior. Són les xifres de la Federació Empresarial d'Hoteleria i Turisme de la Costa Daurada (FEHT) i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, que valoren positivament l'arrencada de la temporada tot i que no preveuen batre les xifres rècords de la temporada passada. Des del sector expliquen que pràcticament tots els mercats han crescut i destaquen l'increment del mercat alemany, que xifren en un augment del 30%. A més, també es fa una aposta pels mercats emergents dels països de l'Europa de l'Est. D'altra banda, el sector veu amb preocupació el retorn de les ofertes de destinacions de la mediterrània, com Turquia, Egipte o Tunísia, amb qui no poden competir amb preus. Tot plegat, allibera altres destinacions, com les Illes Balears i les Canàries. "La gran diferència és la mà d'obra: el sou mitjà en aquests països ronda els 400 dòlars, i aquí això és impossible", ha asseverat Eduard Farriol, president de la FEHT. Lluny d'entrar en una guerra de preus, el sector reforçarà l'aposta per la qualitat i la desestacionalització amb els esdeveniments esportius.

Segons Farriol, la previsió de pernoctacions de la temporada estival és “bona”, però no s’assoliran les xifres de rècord de la temporada passada. Això, ha dit, es deu a diversos motius com ara que els competidors que estaven “fora de joc” durant els darrers anys per qüestions geopolítiques, “ara tornen amb preus molt competitius”. Malgrat tot, el president de la FEHT ha argumentat que els costos dels establiments del territori són “molt diferents” respecte els d’aquests països.

Davant d’aquesta situació, Farriol ha alertat que el creixement dels darrers anys al territori es veurà “minvat” per la reentrada al mercat de països com Tunísia, Egipte i Turquia. Alhora, ha dit, aquesta situació farà que destinacions com Menorca o les Canàries també tinguin més places disponibles per al mercat nacional i competeixin amb la Costa Daurada.

Per aquest motiu, Farriol ha afirmat que l’única manera de potenciar la destinació de la Costa Daurada és apostar per la qualitat i no entrar en una guerra de preus. De fet, ha destacat que espais com Port Aventura i l’oferta d’oci, cultura i natura que s’ofereix des del territori constata que “som un país diferent per fer turisme”, més enllà dels resorts de sol i platja.

Pel que fa a les xifres d’inici de temporada, el representant dels hotelers ha detallat que les pernoctacions en els hotels han crescut un 6%, en els càmpings un 2% i en els apartaments un 13%. “Aquests creixements són gracies a la bona tasca que s’està fent amb el pla de promoció dels patronats de turisme i de la FETH”, ha assegurat Farriol, qui ha afegit que l'aposta pel turisme esportiu “està donant els seus fruits”.

Els patronats de turisme han explicat que la majoria de mercats com són l’espanyol, el francès, el britànic i l’holandès, així com també l’alemany, han crescut. L’únic que no ho ha fet és l’italià, que tot just suposa 18.000 pernoctacions. En el cas de l’alemany s’ha xifrat en un increment del 30% respecte a la temporada anterior. “És una dada cridanera perquè partíem d'uns números de visitants bastants baixos i pel públic alemany la nostra és una destinació desconeguda”, ha justificat el president del Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, Pere Segura.

L’Aeroport de Reus superarà el milió de passatgers per segon any consecutiu

La previsió és que l’Aeroport de Reus torni a superar enguany el milió de passatgers, el que representa un increment de més del 3% respecte a l’any passat. Enguany des de Reus s'opera a un total de 29 aeroports de vuit països diferents, a través de tretze companyies. Els membres del patronat han destacat la incorporació d’operadors com Easyjet, Brussels Airlines i Aurinko.

A més, enguany s’han obert sis noves rutes a Londres Luton, Manchester i Aberdeen (Regne Unit), Tallinn (Estònia) i Shannon (Irlanda). De cara l'any vinent, ja s'ha confirmat que Ryanair operarà, d’abril a octubre, una nova ruta entre Reus i l’aeroport de Southend, a Londres.

Per una altra banda, la consolidació de l’activitat de les companyies ha redistribuït molt més la quota de mercat de l’aeroport de Reus. Per aquest 2018 es calcula que un 36% correspondrà a Ryanair, mentre que Jet2 i TUI tindran un 22% de quota cadascuna, i Thomas Cook un 11%.

Els XVIII Jocs Mediterranis deixaran un llegat més enllà de la ocupació hotelera

Segons dades dels empresaris, l’ocupació hotelera del Jocs Mediterranis se xifra en 5.000 llits ocupats. Respecte a aquestes xifres, la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Cambrils, Mercè Dalmau, ha destacat que els jocs “ens obren una finestra al tot el món” i aquest “intangible”, ha dit, és “difícil de comparar amb xifres”. En la mateixa línia s’ha manifestat el regidor de Salou, Benet Presas, qui ha remarcat que la piscina olímpica també oferirà un “nou ventall de mercats” i obrirà les portes a competicions esportives com la natació.

Els atemptats de Barcelona i Cambrils i la situació política del país no han afectat al turisme

Segons Farriol, l’impacte dels atemptats es van traduir en alguna cancel·lació durant aquell cap de setmana del 18 d’agost però, en cap cas, va afectar la temporada. La titular de turisme cambrilenca també ha insistit que des del municipi es va “projectar la imatge real des del mateix divendres, una imatge de normalitat”, ha argumentat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: