Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Eliminaran els contenidors subterranis de Tarragona

Les males olors, la insalubritat i diversos problemes tècnics han fet que el consistori es plantegi suprimir-los i tornar-hi a instal·lar els contenidors convencionals de superfície

Contenidors soterrats instal·lats al barri del Serrallo de Tarragona. Contenidors soterrats instal·lats al barri del Serrallo de Tarragona. JUDIT FERNÀNDEZ/ EL PUNT AVUI.
Medi Ambient Carina Filella / El Punt Avui
Diumenge, 20 Novembre 2016 09:37

Males olors, insalubritat i nombrosos problemes tècnics són alguns dels efectes negatius dels contenidors de brossa subterranis que, a Tarragona, es van començar a instal·lar fa deu anys amb la perspectiva que fossin una bona alternativa als tradicionals, tant per motius pràctics de funcionalitat, com estètics o de més bons requisits de qualitat. Com que no ha acabat sent així, l'Ajuntament de Tarragona es planteja suprimir aquest tipus de contenidor metàl·lics, i tornar-hi a instal·lar els convencionals de superfície, de plàstic. Són menys estètics però més eficients.

L'Ajuntament de Tarragona analitza, “des del vessant tècnic i polític”, quins són “els pros i els contres” de les dues alternatives que tenen damunt la taula: renovar les illes dels contenidors subterranis o bé suprimir-los directament i substituir-los pels tradicionals, segons la regidora Ivana Martínez, regidora de Sostenibilitat, Medi Ambient i Neteja, que va destacar que amb tota probabilitat es decantaran per la segona opció, la d'eliminar-los.

Això implicarà una modificació del contracte amb FCC (Fomento de Construcciones y Contratas), que és la concessionària de la recollida i la neteja de la ciutat, i que esdevé el contracte únic més car per a l'Ajuntament: de 20 milions d'euros anuals. Amb tot, per Ivana Martínez, el cost d'eliminar els contenidors subterranis “ha de tenir un cost zero per a la ciutadania”. Segons la regidora, serà FCC que assumirà el cost de la substitució dels contenidors i també la renovació dels camions. “És aquesta empresa la responsable dels contenidors i ja està dins de les obligacions del seu contracte costejar-ne la substitució”, diu la regidora, que hi afegeix que com que de totes maneres s'haurà de fer un modificatiu de contracte amb FCC, la mesura s'haurà d'aprovar en el ple municipal. “Estem fent números”, puntualitza Martínez.

Una primera fase

El problema, però, és que de moment només es podran eliminar les illes de contenidors que es van instal·lar durant la primera fase, entre els anys 2006 i 2007. Van tenir un cost de 7,1 milions d'euros, que es van finançar amb una subvenció de la Unió Europea (80%) i l'Ajuntament (20% restant). Com que amb deu anys queda amortitzada la instal·lació, ara el consistori en pot preveure la substitució o eliminació. La resta d'illes de contenidors subterranis, però, fa menys de set anys que es van instal·lar i, per tant, encara estan subjectes a les condicions de la subvenció europea: no es poden tocar, perquè si no el consistori rebria una penalització de la UE. De moment, doncs, s'eliminarien uns 150 contenidors dels més de 530 que hi ha repartits per tota la ciutat. A Bonavista, per exemple, la majoria són dels que es van instal·lar durant la primera fase.

A banda dels problemes de les males olors i d'insalubritat, els contenidors subterranis metàl·lics costen molt més de netejar, ja que els tècnics triguen més de dues hores per deixar-los en condicions. “Ens han donat molts de problemes; no han tingut el resultat esperat”, va reconèixer la regidora. Aquests contenidors s'extrauran i el forat quedarà segellat. Els diners que s'obtinguin amb la venda de la ferralla seran, segons Ivana Martínez, per a l'Ajuntament.

Fa un any el ple va aprovar una moció de CiU

El ple municipal de Tarragona va aprovar fa poc més d'un any la substitució dels contenidors subterranis arran d'una moció presentada pel grup de CiU. La proposta, però, es va aprovar assumint-ne la dificultat econòmica. La moció insinuava alguns dels problemes que generen aquest tipus de recipients per a la brossa: “Són caixes de ciment hermètiques difícils de netejar i que acumulen restes d'escombraries que provoquen males olors; olors que en moltes zones de la ciutat resulten insuportables. Sovint aquestes illes es veuen envoltades de grans tolls d'aigua bruta i de bosses d'escombraries.” Deu anys després de ser instal·lats s'ha comprovat, segons CiU, que “no només no s'ha reduït el cost de recollida, sinó que aquesta comporta més temps i el cost de manteniment és més elevat”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: