Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Ocells als Muntanyans de Torredembarra

Una zona d’aiguamolls litorals i dunes única a les nostres comarques, que inclou diversos ecosistemes de màxim interès per la fauna i flora litoral

Passarel·la entre les dunes del Muntanyans de Torredembarra Passarel·la entre les dunes del Muntanyans de Torredembarra Fotografies: ENRIC PÀMIES
Medi Ambient Enric Pàmies / Birding Catalunya
Divendres, 12 abril 2024 07:55

Ben a tocar de mar trobem un punt ben interessant per a la fauna del Camp de Tarragona: els Muntanyans de Torredembarra, una zona d’aiguamolls litorals i dunes única a les nostres comarques.

Els Muntanyans de Torredembarra es troben inclosos al Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEIN) amb el nom de “Platja de Torredembarra i Creixell” i també a la Xarxa Natura 2000 “Costes del Tarragonès”, dues figures de protecció dels espais naturals del nostre país.

Aquest peculiar espai del Baix Gaià inclou diversos ecosistemes de màxim interès per la fauna i flora litoral i, evidentment, també pels ocells. Tot seguit el coneixerem en tot detall.

02 Muntanyans

Zona propera a la platja, amb cartells informatius (E.P.)

Ocells marins i de platja

Dos quilòmetres del litoral de Torredembarra, on s’hi ha de sumar també els espais presents a Creixell, s’han intentat mantenir sense alteracions urbanístiques per a preservar els animals presents a la zona i també la flora específica d’aquests hàbitats.

Un dels ambients més importants que inclouen són els ambients dunars, on s’hi poden veure algunes espècies de plantes que s’adapten a aquest hàbitat tant exigent i que ajuden a mantenir les dunes, fent que en el cas de fortes onades l’aigua de mar no traspassi aquesta frontera. També trobem diversos ocells que s’alimenten en aquesta zona i, fins i tot, que hi crien.

Un dels casos més coneguts és el del corriol camanegre, un ocell limícola que cria a la platja i que degut a la forta pressió turística de les costes catalanes ha vist reduïdes les seves zones de cria dràsticament. A aquesta platja cada any s’hi estableix alguna parella, tot i que la persecució per part de persones i gossos ha causat en diverses ocasions que els seus pollets no puguin sobreviure.

03 Muntanyans

Corriol camanegre, una espècie que cria a la platja (E.P.)

També ens trobem al costat mateix del mar, on amb paciència observarem una gran quantitat d’espècies com per exemple gavines capnegres, corses i rialleres, gavians argentats i foscos, corb marí gros i emplomallat, mascarells, baldrigues, paràsits i altres ocells durant les migracions. Per veure aquests ocells és molt recomanable visitar aquest espai durant l’hivern i als començaments de primavera o de tardor.

En aquests casos serà sempre necessari portar prismàtics i, si pot ser, telescopi, doncs ben sovint aquestes aus tan fantàstiques es troben a certa distància de la platja.

04 Muntanyans

Gavina corsa alimentant-se, a primera hora del matí (E.P.)

05 Muntanyans

Mascarell volant a prop de la costa (E.P.)

Un bon lloc on passar l’hivern

A les nostres comarques rebem una gran quantitat d’ocells que venen a passar l’hivern a zones temperades, procedents del centre i nord d’Europa.

Aquests paratges litorals són especialment interessants per aquests ocells, ja que per una banda troben un clima relativament suau, i per l’altra banda troben una bona varietat de vegetació i també la presència de zones humides, on sempre hi haurà més aliment que a altres tipus d’hàbitats. És molt important per als moixons especialitzats en menjar invertebrats.

06 Muntanyans

Bitxac comú, un hivernant als Muntanyans (E.P.)

07 Muntanyans

Pit-roig entre les passarel·les (E.P.)

Hi són molt habituals petits ocells com les titelles, els bitxacs comuns, els mosquiters comuns, els pit-rojos, les cotxes fumades, i també ocells fringíl·lids com el pinsà comú, o les caderneres, verdums i gafarrons, també cueretes blanques i puputs.

Amb més sort trobarem una autèntica preciositat que s’adapta a les zones humides: la cotxa blava.

08 Muntanyans

Mosquiter comú, un ocell ben habitual a l’hivern (E.P.)

09 Muntanyans

Roquerol capturant un insecte volador (E.P.)

També és un lloc molt adequat per observar-hi els roquerols, la única de les orenetes presents a Catalunya que es queda a l’hivern a les nostres contrades. La presència d’aigua i, per tant, insectes, li assegura aliment durant els mesos més freds de l’any.

A la primavera, època de migracions, és un punt de parada obligatòria per a moltes espècies com per exemple les orenetes comunes, cuablanques, cua-rogenques i de ribera, els ballesters i falciots, el còlit gris, ...

Una zona humida ben a prop del mar

Les zones humides litorals són hàbitats de màxima importància. Ofereixen refugi durant les migracions a molts ocells, un bon lloc per a reproduir-se a les espècies que ocupen aquests espais o un indret on passar un hivern suau.

Una gran varietat d’ocells aquàtics poden viure-hi, com moltes espècies d’ànecs i gavines, polles d’aigua, fotges, polles blaves, rasclons, cabussets, ... i també molts altres ocells petits que viuen al canyar, com els sorollosos rossinyols bords o les boscarles. També hi veiem ardeids, com el bernat pescaire o el martinet blanc.

La combinació d’aigua dolça, provinent d’aqüífers i de la pluja, amb l’aigua de mar que hi entra durant els temporals o que s’hi filtra des del subsòl, li confereix unes característiques ideals per a tenir una bona varietat d’ocells.

10 Muntanyans

Ànec collverd als Muntanyans (E.P.)

Actualment el canyissar ha anat conquerint alguns dels estanys que, a més a més, de mica en mica han anat perdent l’aigua. Amb una bona gestió de l’espai podríem aconseguir de nou tenir imatges com la que us mostro, presa fa 14 anys, on en una sola fotografia es poden observar fotges, ànec blanc, ànec cullerot i gavines rialleres.

Aquests espais poden arribar a esdevenir veritables paradisos ornitològics on trobar en un sol matí diverses desenes d’espècies diferents.

11 Muntanyans

Imatge de l’any 2010, amb diverses espècies d’ànecs i gavines, i algunes fotges (E.P.)

Un espai visitable

Els Muntanyans és un espai d'accés obert i sense horaris. Des de l'Ajuntament de Torredembarra es recorda a les persones que vulguin visitar-lo, que cal que circulin per l'itinerari marcat amb cordes.

Aquest reportatge compta amb el suport de:

escut Torredembarra

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: