Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La mitjana de la recollida selectiva del Baix Camp millora un 10% gràcies al "Porta a Porta"

Aquesta setmana ha començat el "Porta a Porta" a Castellvell, Almoster Pratdip i l'Albiol i ja són 14 les poblacions que funcionen amb aquest sistema

Una veïna de Castellvell del Camp dipositant una bossa de compostatge en un dels cubells del "Porta a Porta" Una veïna de Castellvell del Camp dipositant una bossa de compostatge en un dels cubells del "Porta a Porta" CCBC
Medi Ambient Josep Cartanyà
Divendres, 18 Novembre 2022 12:15

L'empresa de Serveis Comarcals Mediambientals Secomsa va començar aqeust dilluns 14 de novembre el servei de recollida "Porta a Porta" (PaP) a Castellvell del Camp, Almoster, Pratdip i l'Albiol. Amb aquestes incorporacions, el Baix Camp actualment suma 14 poblacions que ja funcionen amb aquest sistema de recollida (Riudecanyes, Riudecols, Botarell, l'Aleixar, Maspujols, Vinyols i els Arcs, Vilanova d'Escornalbou, l'Argentera, Duesaigües, Colldejou, a més de les quatre citades). La previsió és incorporar-ne quatre més (Prades, Capafonts, la Febró i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, aquesta de forma parcial) al gener del 2023. Actualment Secomsa dur a terme la recollida de 27 dels 28 municipis del Baix Camp.

presentació ampliació Porta a Porta Baix Camp

Presentació de l'ampliació de la recollida "Porta a Porta" al Baix Camp, aquest divendres, a Castellvell (CCBC)

La presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Abelló, ha destacat en la roda de premsa de presentació "que les dades ens diuen que el reciclatge amb el Porta a Porta és susperior al de la resta de sistemes de recollida" i ha explicat que es treballa "per fer un vestit a mida segons les diferents necessitats de cada municipi". La incorporació al PaP en set pobles més de la comarca, el gener del 2022, ha permès augmentar la mitjana de recollida selectiva al Baix Camp, que ha passat del 42,04% (2021) al 50,96 % (2022). Tot plegat fa que el nou sistema "ens apropi als objectius de la Unió Europea pel 2030, que són del 60% de mitjana".

De fet, els resultats aconseguits en el "Porta a Porta" han millorat notablement en aquells municipis on es va va implantar a principis d'aquest any han estat: L'Argentera 44,62% (2021) - 69,75% (2022);  L'Aleixar: 35,88% (2021) - 54,80% (2022); Botarell: 34,49% (2021) - 68,16% (2022); Maspujols: 39,54% (2021) - 63,65% (2022); Vilanova d'Escornalbou: 45,83% (2021) - 72,43% (2022); Vinyols i Els Arcs: 39,38% (2021) - 69,99% (2022).

Per la seva banda, el president de Secomsa, Toni Abelló, ha destacat els avantatges que comporta el PaP per a la ciutadania. D'entrada, "la comoditat, sobretot per a la gent gran, que no cal que es desplaci per anar a llençar la brossa". També ha recordat que la retirada de les àrees de contenidors "farà que desapareixin les males olors". Finalment Abelló ha subratllat que Secomsa ha fet "un esforç molt important per implantar aquest sistema, que ha suposat la incorporació de camions més petits, l'increment de plantilla i de rutes, que passen de tres a cinc".

L'amfitrió de l'acte, l'alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté, ha remarcat que “per un poble com Castellvell, és un avanç poder adherir-se al sistema porta a porta”. Sabaté considera que “el porta a porta permetrà al municipi millorar les dades del reciclatge” i contribuir d’una manera més activa a pal·liar el canvi climàtic.

Cubells multiproducte, bosses compostables i àrees d'emergència tancades

Amb aquest nou sistema, els veïns han de dipositar els residus correctament separats a la porta de casa el dia que toqui la fracció corresponent segons el calendari establert. Des de Secomsa s'han repartit cubells multi producte, que es podran utilitzar per a totes les fraccions i un rotllo de bosses compostables per a cada habitatge o negoci de les diferents poblacions. A més, també s'estan instal·lant uns ganxos amb xips a les façanes de les cases o establiments, que serviran per a poder identificar cada padró de brossa i en un futur aplicar el pagament per participació, pel qual Secomsa està
treballant.

D'aquesta manera els veïns o veïnes que no treguin el cubell que toqui no se'ls hi recollirà la brossa i se'ls hi deixarà un adhesiu per avisar-los de la  mportància de seguir el calendari.

A banda, les àrees d'emergència dels diferents municipis es tancaran i es monotonitzarà la seva vigilància per tal d'incentivar a la població a fer ús de la recollida selectiva PaP. Aquestes àrees estan pensades per portar-hi a reciclar volums de residus superiors als habituals (Nadal, festes familiars,..) o el dia que no passa el PaP, els dissabtes.

Pel que a les àrees turístiques (L'Hospitalet de l'Infant, Cambrils, Miami Platja,...) o pels blcos de pisos s'està estudiant la possibilitat d'adaptar el sistema amb bateries de ganxos perquè hi càpiguen els cubells.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: