Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Torredembarra rep els primers estudiants internacionals del projecte de camps de dunes experimentals

"És una bona experiència pels alumnes perquè proven i experimenten", diu Simon Brooks, vicerector de l'escola holandesa

Alumnes de l'International School of the Hague participant en l'activitat de renaturalització de les dunes de la platja de la Paella de Torredembarra Alumnes de l'International School of the Hague participant en l'activitat de renaturalització de les dunes de la platja de la Paella de Torredembarra MAR ROVIRA / NEUS BERTOLA / ACN
Medi Ambient ACN
Dimecres, 16 Novembre 2022 15:48

Els camps de dunes experimentals de la platja de la Paella de Torredembarra han rebut els primers estudiants europeus de batxillerat que participen en el projecte que estudia la renaturalització d'aquesta zona. Es tracta d'una vintena d'alumnes de la International School of the Hague, dels Països Baixos, els quals han adquirit coneixements aquest dimarts i dimecres sobre els tres camps d'aquests ecosistemes que té el municipi. "És una bona experiència pels alumnes perquè proven i experimenten", ha assegurat a l'ACN Simon Brooks, vicerector d'aquesta escola. Al mes de gener, la iniciativa preveu rebre 44 estudiants més provinents del Regne Unit i al febrer d'una escola internacional de Barcelona.

Els alumnes d'aquesta escola holandesa han analitzat el sistema dunar de la platja de la Paella i han estudiat els exemplars vegetals i animals d'aquesta zona renaturalitzada. Segons ha explicat el seu vicerector, són un centre que posa en valor projectes mediambientals per tal d'ajudar els seus alumnes a millorar els seus currículums. És la primera vegada que fan estada a Catalunya i ha afirmat que repetiran l'experiència perquè considera que el projecte és molt beneficiós per l'alumnat. "És una gran oportunitat venir aquí, estan aprenent sobre les espècies, les plantes properes al mar, miren la densitat i la correlació entre els valors i els números d'espècies i això és una bona experiència", ha expressat el docent.

Comparteixen parer, la Maia Guaríglia i en Philippe de Vries, dos dels 23 estudiants que participen en la iniciativa. Ells han concretat que estan recollint les dades de les dunes per comparar-les amb les que tenen al seu país. "És molt diferent el sistema dunar d'aquí amb el de la Hague, és una experiència increïble", ha dit la noia. En la mateixa línia, en Vries ha assenyalat que estan estudiant com funcionen i es mantenen les dunes per analitzar-les i comparar-les amb la "idea de duna idealitzada".

Tres camps experimentals

Ara fa deu anys, el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), amb el suport de l'Ajuntament, va posar en marxa el projecte de conservació de la platja de la Paella. Actualment, el municipi disposa de tres camps de dunes experimentals que han servit per renaturalitzar part d'aquest espai urbà a través de l'aplicació de diferents mètodes de restauració

El primer camp es va crear l'any 2012 a partir d'un transvasament de sorra a la platja provinent d'una actuació del port i es van plantar 1.400 plantes d'espècies provinents de vivers i de la zona dels Muntanyans. El segon camp experimental es va fer al cap de tres anys amb un sistema innovador "mai" utilitzat en una platja urbana fins aleshores, que consistia en l'aportació artificial de restes marines com la corretjola.

Segons expliquen des del consistori, la Cymodocea nodosa o corretjola és una de les úniques plantes que fan flors a l'aigua de la Mediterrània i és un dels millors fixadors de sorra que existeix. Al Tarragonès, s'hi troba la praderia més gran de Catalunya, i sovint s'acumulen a la vora del mar després d'un temporal. Quan aquesta planta arriba a la platja crea petits relleus on acumula sorra i això és el que facilita la fixació de les plantes que acaben creant les dunes.

Pel que fa al tercer camp, que es troba ubicat al costat dels altres dos, s'ha creat de forma natural, tan sols evitant el pas de les persones i de maquinària. Des de la creació del primer camp fins ara, s'han recollit dades que permeten comprovar l'evolució de les diferents tècniques de restauració utilitzades. Aquestes restauracions també han fomentat la nidificació d'espècies vulnerables com el corriol camanegre.

El regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Torredembarra, Joan Torras, ha valorat positivament la iniciativa que, diu, servirà tant per compartir i intercanviar les dades i l'experiència adquirida durant aquests anys, com per mostrar els beneficis de tenir unes platges més naturals i resistents. "Al començament era una platja urbana i ara ja comença a ser una seminatural, la part de la zona dels Muntanyans quan hi va haver el temporal glòria es va demostrar que les dunes retenien i paraven l'impacte de les onades i no es va erosionar la platja", ha tancat Torras.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: