Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

ERC Priorat i ERC Baix Camp discrepen sobre la gestió de l'aigua del Siurana

La federació prioratina demana acabar amb el transvasament mentre que a la comarca veïna defensen els drets de reg

Imatge d'arxiu del pantà de Siurana Imatge d'arxiu del pantà de Siurana ARIADNA ESCODA / ARXIU / ACN
Medi Ambient ACN
Dijous, 04 Agost 2022 17:15

Les federacions comarcals d'ERC al Priorat i al Baix Camp discrepen sobre la gestió de l'aigua del Siurana. Els republicans prioratins van emetre dimarts un comunicat en el qual expressaven la preocupació pel darrer transvasament del pantà de Siurana cap al de Riudecanyes que posa en risc l'abastiment d'aigua de boca per als pobles de la mancomunitat del Topograpo (Torroja del Priorat, Poboleda, Gratallops i Porrera) i demanaven "posar punt i final" al traspàs d'aigua. Des del Baix Camp, la presidenta del Consell Comarcal, Rosa Abelló, en declaracions a l'ACN ha defensat els "drets de reg" dels pagesos, ha recordat que alguns municipis de la seva comarca també depenen de l'aigua del Siurana i ha instat al diàleg per arribar a un acord.

Des d'ERC Priorat apuntaven que la situació actual del riu Siurana i del pantà "requeria de decisions excepcionals que haguessin fet impossible aquest -tercer- transvasament en un moment d'extrema sequera i quan perilla l'abastiment d'aigua als municipis". Alhora, afegien que el traspàs d'aigua "és una anomalia fora de temps que, com més aviat millor, s'acabarà revertint i que des de la formació hi estan treballant. "Els transvasaments entre conques són cosa del passat, tothom ho sap i la legislació ambiental així ho determina", etzibaven.

En aquesta línia acusaven l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Generalitat de mirar cap a una altra banda i els instaven a "proposar i materialitzar solucions a curt, mitjà i llarg termini". "Així mateix, és necessària la completa transparència i bona comunicació en els usos del pantà de Riudecanyes fins que es reverteixi definitivament el transvasament", afegien.

Finalment, constataven que les seves demandes s'enfocaven a trobar solucions ambientals per a un riu Siurana viu, "l'abastiment d'aigua de boca de qualitat i que es puguin cobrir les necessitats de regadiu amb aigua de la pròpia conca".

Diferències des del Baix Camp

Per la seva banda, des d'ERC Baix Camp, Rosa Abelló ha recordat que a la comarca hi ha "municipis amb molts problemes amb el subministrament i que no tenen la sort de tenir un pantà" i que depenen de l'aigua del Siurana. Abelló s'ha mostrat partidària de prioritzar sempre l'aigua de boca per als municipis i també ha posat de manifest que la situació de sequera actual "no és normal". De tota manera, ha defensat que "en el seu dia es van fer el pantà de Siurana i el de Riudecanyes" i que "hi ha uns drets de reg". "Les persones van pagar per poder regar les finques i guanyar-se la vida", ha valorat.

On sí que hi ha acord entre les dues federacions comarcals és en reprendre les negociacions en el marc de la Taula del Siurana. Tot i això, des del Priorat han deixat clar que aquesta voluntat de diàleg no suposarà "la renúncia a la lluita per posar punt i final al transvasament". Abelló, en canvi, s'ha mostrat partidària de treballar per un consens que aporti "solucions que vagin bé a tots". "Si cadascú mira només la seva parcel·la, no arribarem enlloc", ha indicat. En aquest sentit, ha defensat la proposta de l'ACA d'invertir més de 28 MEUR per tractar aigua de la depuradora de Reus i dedicar-la al regadiu.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: