Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Espluga dona per tancada la restitució dels danys de la riuada i inicia la renaturalització del riu

La consellera Vilagrà visita un nou parc públic a l'anomenada 'zona zero'

Nou parc al parc fluvial de l'Espluga de Francolí Nou parc al parc fluvial de l'Espluga de Francolí NÚRIA TORRES / ACN
Medi Ambient ACN
Divendres, 20 Mai 2022 14:44

L'Espluga de Francolí estrena un parc públic, amb bancs i arbres, a la denominada 'zona zero' de la riuada que va arrasar el territori l'octubre del 2019. Aquesta nova àrea de lleure sobre una zona infantil engolida per l'aigua exemplifica que el municipi ha remuntat i s'ha refet del devastador desbordament del riu Francolí. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha recorregut el parc -actuació inclosa en els gairebé 700.000 euros provinents de fons públics-, en el marc d'una visita aquest divendres a la Conca de Barberà. L'Espluga dona per tancada la restitució dels danys i inicia la renaturalització del tram urbà del riu. El projecte es començarà a redactar a finals d'any i s'executarà per fases.

Vilagrà, acompanyada per l'alcalde de l'Espluga de Francolí, Josep M. Vidal, i representants del consistori, han visitat les obres de la zona d'esbarjo del parc fluvial i el seu entorn. La visita tenia per objectiu avaluar de primera mà l'estat d'execució de les obres d'arranjament que l'Ajuntament de l'Espluga ha dut a terme al llarg dels darrers mesos en diferents punts del municipi per tal de resoldre els desperfectes del temporal.

"La suma total de les pèrdues va pujar a 1.700.000 euros", ha recordat l'alcalde. Hi ha edificis que no s'han pogut refer ja que estan en zona inundable. El que sí s'ha pogut restituir és l'àrea d'esbarjo i parc fluvial, l'espai del safareig de la Font Baixa, la zona que va de la plaça del Mil·lenari al pont de la Palanca, l'entorn de la plaça de la Font Baixa i l'arranjament de camins, amb subvenció dels governs català i espanyol.

La suma de totes les obres ha ascendit a 713.515 euros. En concret, el Departament ha destinat 2.166.290 euros a un conjunt d'actuacions per refer els danys de les riuades a l'Espluga de Francolí i a Montblanc -que ha rebut prop d'1,600.000 euros de l'ajut.

La consellera de la Presidència ha destacat, durant la visita a l'Espluga, com la col·laboració entre totes les administracions, i també gràcies a la col·laboració ciutadana i associativa, s'ha pogut remuntar "l'afectació que van provocar aquelles terribles riuades".

També ha recordat que el Departament ha fet una pròrroga d'aquestes ajudes perquè els ajuntaments puguin justificar a temps les obres i que el Govern va anunciar dijous la pròrroga dels PUOSC de 2021 i 2022. "Entenem les dificultats actuals amb la guerra d'Ucraïna i l'increment de preus i licitacions desertes com a conseqüència de la manca d'abastament", ha manifestat.

A l'Espluga, tots els negocis afectats per la riuada han pogut seguir endavant. Ara es començarà la redacció de l'avantprojecte d'adequació de tot el tram urbà del riu Francolí al seu pas pel poble. L'objectiu és tenir un plantejament urbanístic i paisatgístic d'aquesta zona, integrar-hi el traçat del Camí Blau del Francolí i plantejar la relació entre el riu Francolí i la Cova de la Font Major.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: