Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'associació CEN eliminarà el cranc vermell americà del riu Glorieta a Alcover

Gràcies a un ajut de la multinacional DuPont de la Canonja, aquest divendres s’inicia la fase final del projecte amb una jornada de voluntariat per treballadors de l'empresa

L’associació CEN eliminarà el cranc vermelll americà del riu Glorieta a Alcover per millorar-ne la biodiversitat L’associació CEN eliminarà el cranc vermelll americà del riu Glorieta a Alcover per millorar-ne la biodiversitat CEN
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dijous, 07 abril 2022 23:50

Després de 12 anys treballant per eliminar aquesta espècie exòtica invasora, l’associació CEN ha aconseguit l’eina definitiva gràcies a un ajut de l’empresa multinacional DuPont, establerta a la Canonja. Aquest divendres 8 d’abril s’inicia la fase final del projecte amb una jornada de voluntariat exclusiva per treballadors de DuPont Water Solutions Tarragona.

Àrea d’actuació

Actualment, la distribució del cranc vermell americà al tram alt del riu Glorieta s’estén al llarg de poc més de 1,5 km, des de riu amunt de la resclosa dels Molins de Coll, al límit de la delimitació de l’Espai d’Interès Natural de les Muntanyes de Prades (PEIN i Xarxa Natura 2000) fins a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) d’Alcover. Això significa que la població de cranc vermell americà es troba a tan sols 1,5 km riu avall del límit inferior de distribució de la població de cranc de riu de potes blanques, de manera que encara representa un risc real molt elevat d’extinció de les poblacions de cranc de riu de potes blanques al riu Glorieta i limita la seva distribució potencial. Aquesta amenaça adquireix una importància especial en el cas del riu Glorieta perquè existeix una variant genètica endèmica del cranc de riu de potes blanques i si es produís un brot d’afanomicosi podria significat la seva pèrdua permanent.

L'estat ecològic del riu Glorieta és molt bo fins el nucli urbà d'Alcover gràcies a l'absència d'alteracions humanes significatives a la subconca hidrogràfica. En aquest tram, la qualitat de l'aigua és molt bona i la biodiversitat, molt elevada.

Actuacions de captura

Gràcies a treball voluntari i alguna subvenció petita, durant el període 2010-2022, unes 300 persones a càrrec de l'associació CEN han fet 125 actuacions de captura de cranc vermell americà amb mitjans manuals i trampes en aquest tram fluvial i han capturat més de 21.000 individus. Durant aquest temps s'ha aconseguit reduir considerablement la densitat de població i la mida dels crancs i, per tant, la seva capacitat reproductiva i de dispersió.

Durant les actuacions de captura s'han observat nombrosos exemples directes de depredació del cranc vermell americà sobre espècies autòctones, algunes protegides i/o amenaçades, especialment amfibis (larves i adults), serps d'aigua i macroinvertebrats.

En canvi, tot i que no s'ha pogut fer cap estudi específic, darrerament s'ha observat que l'abundància de macroinvertebrats aquàtics i amfibis ha augmentat clarament en el tram fluvial colonitzat pel cranc vermell americà i l’any 2021 es va observar per primera vegada també larves de salamandra. És possible que les poblacions de barb cua-roig i serp d'aigua també hagin augmentat. La recolonització del cranc de riu ibèric no serà possible fins que desaparegui per complet l'espècie americana i l'afanomicosi de la que n'és portador.

Malgrat el gran esforç fet fins el moment, encara no s’ha aconseguit eliminar completament la població de cranc vermell americà perquè existeixen alguns refugis de difícil accés amb vegetació aquàtica i/o fondària superior a 1,5 metres on persisteixen alguns individus.

El projecte

L'objectiu principal d'aquest projecte és eliminar completament la població de cranc vermell americà del tram alt del riu Glorieta per tal de millorar i conservar l'estat dels hàbitats fluvials i les espècies autòctones clau d'aquest riu, incloent-hi de protegides i/o amenaçades. La previsió és aconseguir-ho durant l’any 2022, de manera que durant els anys següents només caldrà fer inspeccions de control.

Aquest any 2022, gràcies a un ajut econòmic de l’empresa multinacional americana DuPont, en el marc del seu programa “Clear into the future”, l’associació CEN ha aconseguit un equip de pesca elèctrica. Aquesta col·laboració entre una empresa i una entitat sense finalitat de lucre que treballa per a la conservació de la natura és un clar exemple de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), que es defineix com el compromís de l'empresa per donar resposta a les necessitats dels seus grups d'interès en diferents àmbits, en aquest cas el medi ambient.

La segona fase del projecte s’iniciarà aquest divendres 8 d’abril a la tarda, amb una jornada de voluntariat exclusiva pels treballadors de DuPont Water Solutions Tarragona (La Canonja). A partir d’aleshores, els tècnics especialitzats de l’asociació CEN continuaran treballant fins eliminar completament la població de cranc vermell americà amb la participació de voluntariat. El dilluns 11, per exemple, també hi participarà el grup escolta Calabrot, d’Argentona.

El mètode de captura

Aquest equipament és un mètode de captura de peixos i altra fauna en aigües continentals com rius, basses i llacs, entre d’altres, en el que s’utilitza un corrent elèctric. Consisteix en generar un camp de corrent elèctric dins de l’aigua que, primer, provoca una atracció de la fauna i, quan s’apropen suficientment, els provoca paràlisi sense matar-los, fet que facilita la seva captura. L’efectivitat és molt elevada en rius petits, com és el cas del riu Glorieta, fet que permetrà eliminar completament el cranc vermell americà d’aquest riu.

Cal destacar que, si s’aplica correctament, no representa cap risc per la fauna autòctona ni per als usuaris. Tant la captura de cranc vermell americà com d’altres espècies exòtiques o autòctones i, especialment les protegides, està regulada, de manera que cal tenir una autorització especial de la Generalitat i no es pot actuar per lliure encara que sigui amb bona intenció.

A més, l’equip de pesca elèctrica també s’utilitzarà per avaluar els canvis en la biodiversitat de fauna vertebrada (peixos, amfibis i rèptils) derivats de l’actuació i per fer rescats de barbs cua-roig (vulnerable) que s’han quedat atrapats en basses molt petites durant els períodes de sequera, que seran reubicats en altres basses amb més aigua i, per tant, amb majors probabilitats de supervivència.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: