Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona supera el 50% de recollida selectiva als barris on s'han implantat els contenidors tancats

La ciutat assoleix els objectius d'Europa per al 2025 als tres barris on s'ha fet la prova: el Serrallo (68,27%), Bonavista (53%) i Cala Romana (49%) 

El conseller de Neteja Pública, Jordi Fortuny, ha fet balanç aquesta setmana de la prova pilot del sistema de contenidors tancats implantat a Bonavista, Cala Romana i el Serrallo El conseller de Neteja Pública, Jordi Fortuny, ha fet balanç aquesta setmana de la prova pilot del sistema de contenidors tancats implantat a Bonavista, Cala Romana i el Serrallo MARC COLILLA
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dijous, 16 Desembre 2021 18:36

Des del passat mes d’agost, Tarragona ha aconseguit augmentar la recollida selectiva amb la implantació a tres barris de la ciutat del sistema de control d’accés i identificació d’usuaris/es als contenidors. Aquesta transformació, “feta en temps rècord”, tal i com ha apuntat aquesta setmana el conseller de Neteja Pública, Jordi Fortuny “Tarragona ha assolit ja els objectius d’Europa pel 2025 als tres barris on s’han implantat els contenidors tancats”. I apunta el regidor “l’objectiu es una recollida selectiva del 55% i al Serrallo s’ha arribat al 68,27%”. A Cala Romana l’índex es del 49% i a Bonavista del 53%.

El treball ha estat intens i de manera progressiva i s’ha fet tant amb agents cívics i educadors/es ambientals com amb la col·laboració de les associacions de veïns dels tres barris on s’ha implantat: Serrallo, Cala Romana i Bonavista. Des de l’estiu s’ha dut a terme una campanya comunicativa prèvia per explicar el canvi de sistema i s’han repartit les targetes en tres fases. D’una banda s’ha muntat un punt informatiu durant quatre setmanes en cadascun dels barris; també s’ha fet el repartiment porta a porta als habitatges i comerços de dimarts a dissabte, i un cop efectuat el tancament s’han continuat repartint les targetes al Serrallo i Cala Romana a peu de contenidor i a Bonavista, s’enviaven els veïns al punt d’atenció ciutadana instal·lat al centre cívic.

Posteriorment durant els primers mesos d’implantació hi ha hagut agents cívics a peu de contenidor, de 18 a 22h, per tal d’explicar als usuaris el funcionament de la targeta i el canvi de sistema en general. Aquesta important tasca s’ha pogut dur a terme amb la contractació de sis educadors ambientals de juliol fins a gener de l’any vinent i 11 agents cívics durant els mesos de juliol a desembre amb un pla d’ocupació municipal. A aquest important equip s’hi han sumat els cinc treballadors d’educació ambiental del contracte de neteja i recollida, l’equip de neteja pública i l’esforç de l’empresa i treballadors/es de la neteja i recollida de residus.

La transformació en xifres

L’any 2020 el percentatge de recollida selectiva, en contenidors i deixalleria, de Tarragona va ser del 33,51%. En aquest sentit s’havia observat un estancament en el creixement de la recollida selectiva des del 2014, la qual cosa justificava la necessitat d’introduir canvis en el model de recollida selectiva implementat a la ciutat.

Les dades destacaven especialment la poca quantitat de recollida separada d’orgànica, 3.690,82 tones el 2020, en comparació amb la fracció resta, 40.681,42 tones el mateix any. Aquests fets i la necessitat d’un canvi de model de recollida, van motivar a la implementació dels contenidors tancats, una eina amb identificació individualitzada, que en un futur ens parli d’un usuari més responsable i sensibilitzat amb l’entorn.

Per valorar les dades cal tenir en compte que la selectiva pot ser només la obtinguda dels contenidors de via pública o també la d’aquests contenidors més voluminosos, deixalleria, poda, oli i tèxtil. A Bonavista, a més, s’ha limitat l’aportació de la resta a tres dies a la setmana (dimarts, divendres i diumenge), excepte els generadors de tèxtil sanitari (com bolquers). Al Serrallo i Cala Romana no s’ha fet aquesta limitació i es pot obrir la resta cada dia. La orgànica no s’ha limitat en cap barri i es pot obrir també cada dia.

Impropis

Amb el tancament de contenidors s’esperava un increment d’impropis en els contenidors sense control d’accés (envasos, vidre i cartró), i en la pròpia orgànica. Per valorar-ho s’han fet caracteritzacions i estudis de l’evolució d’aquests residus. En general s’ha vist increment sobretot al contenidor d’envasos, però poc als altres contenidors, sobretot a la orgànica, la qual cosa indica resultats favorables del sistema i que, per obtenir encara millors resultats de selectiva, seria necessari controlar l’accés també als contenidors d’envasos i cartró.

Conclusions i mirada cap al futur

En un escenari del 53% de selectiva, l’Ajuntament tindria un estalvi en incineració aproximat de 110.000 €/mes, que equivaldria a 1.312.987 €/any, per la qual cosa ens plantegem el control d’accés en contenidors a tota la ciutat, limitant l’obertura del contenidor de resta a tres dies a la setmana; junt amb zones de porta a porta, també amb identificació dels usuaris/es. Amb una implantació progressiva des de l’inici del nou contracte.

Altres accions complementaries necessàries serien augmentar la recollida porta a porta comercial (es poden veure els bons resultats al Serrallo, amb tancament i porta a porta comercial) i implementar el pagament per generació o per ús dels contenidors (canvi en la ordenança fiscal de recollida d’escombraries).

Finalment el conseller ha conclòs que "hem estat atrevits perquè hem vist que era possible, factible i ens està donant molt bons resultats”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: