Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Plataforma pel Riu Siurana lamenta que la proposta de l'ACA no implica cap renúncia dels regants de Riudecanyes

El col·lectiu demana que la Taula del Siurana no s'acabi un cop s'hagi fixat un cabal ecològic

Imatge d'arxiu d'una de les pancartes de la concentració per donar suport als activistes de la Plataforma Riu Siurana a Falset, el 17 de març del 2021 Imatge d'arxiu d'una de les pancartes de la concentració per donar suport als activistes de la Plataforma Riu Siurana a Falset, el 17 de març del 2021 ELOI TOST / ACN
Medi Ambient ACN
Dijous, 07 Octubre 2021 13:11

La Plataforma pel Riu Siurana ha lamentat que la proposta de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de regenerar aigua a Reus per destinar-la a regadiu no impliqui que la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPR) renunciï "a un sol litre". Pel col·lectiu, els drets d'us d'aigua dels regants són "colonials" i no han complert "mai" la quantitat d'aigua que han de deixar al riu. L'entitat ha valorat positivament que l'ACA hagi posat damunt la taula un cabal ecològic d'uns 60 litres per segon, superior a l'actual, i que hi hagi marge per a la negociació, si bé l'estan estudiant tècnicament. També han celebrat que s'hagi previst un control per garantir-ne el compliment.

Amb tot, la plataforma té dubtes sobre quan s'aplicarà aquest cabal. Com a molt tard hauria de ser el 2027, però l'entitat tem pel "mentrestant", i recorda la situació de precarietat ecològica del riu. A banda, es desmarquen de grups ecologistes i apunten que ells seguiran lluitant perquè s'anul·li completament el transvasament del riu Siurana cap al Baix Camp.

Per tot això, demanen que la Taula del Siurana continuï més enllà que s'hagi pactat un cabal ecològic i posen de manifest que és un requisit que marca la legislació europea. Oriol Ponti, membre de la Plataforma pel Riu Siurana, lamenta la posició de l'Ajuntament de Reus i de la CRPR: "una negociació no ha de partir d'uns drets històrics, sinó que s'han de posar damunt la taula totes les possibilitats", assenyala. "Si parteixen de que no renuncien a cap dret, no és negociar", reitera. A més, posa en dubte que des de la CRPR es compleixin els drets històrics originaris de 1930. Ponti també afirma que el Baix Camp i Reus poden aconseguir l'aigua d'altres fonts que no són el Siurana, i cita la reutilització, el Consorci d'Aigües de Tarragona i la dessalinització.

Alhora, la plataforma té dubtes sobre el projecte de regeneració d'aigua plantejat per l'ACA. Creuen que els més de 3 hectòmetres cúbics anuals (hm3/any) que sobraran es poden mal vendre o fins i tot "regalar" a empreses. Així, aposten per ampliar la capacitat d'emmagatzematge del projecte per poder aprofitar més aigua per a regadiu i que se n'usi menys procedent del riu Siurana. Cada any es transvasen uns 4,5 hm3 d'aigua del Siurana a Riudecanyes.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: