Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tallen la C-14 a Belltall per denunciar la massificació eòlica que pateix la Conca de Barberà i l’Urgell

Els ecologistes exigeixen la suspensió de les llicències administratives dels projectes de parcs eòlics i fotovoltaics

Imatge dels manifestants subjectant una pancarta durant el tall de carretera per denunciar la massificació eòlica i fotovoltaica que pateixen els municipis de l’Urgell i la Conca de Barberà, el 25 de setembre del 2021 Imatge dels manifestants subjectant una pancarta durant el tall de carretera per denunciar la massificació eòlica i fotovoltaica que pateixen els municipis de l’Urgell i la Conca de Barberà, el 25 de setembre del 2021 MAR ROVIRA / ACN
Medi Ambient ACN
Dissabte, 25 Setembre 2021 21:55

Una setantena de persones han tallat aquest dissabte al vespre la carretera C-14 al seu pas per Belltall per protestar contra els nous projectes de parcs eòlics i fotovoltaics projectats entre la comarca de l'Urgell i la Conca de Barberà. Les entitats ecologistes han denunciat la massificació que pateix aquest territori i han exigit al Govern la derogació del decret 16/2019 de les energies renovables. També han demanat que els ajuntaments suspenguin totes les llicències administratives dels projectes en tramitació. En l'acció, s'ha llegit un manifest i s'han cridat consignes en contra les noves centrals. Els manifestants han fet un tall d'una mitja hora i han lluït pancartes amb lemes com 'Renovables sí, però no així'.

Una quinzena d'entitats ecologistes han organitzat una sessió informativa pels veïns dels municipis afectats per les cinc noves centrals eòliques i cinc més de fotovoltaiques en els municipis limítrofs entre les comarques de la Conca de Barberà i l'Urgell. Aquests projectes es van presentar a la Ponència d'Energies renovables el mes de juliol. Davant dels nous parcs, els ecologistes han recollit unes 300 firmes en tan sols dos dies per mostrar la seva oposició a les centrals.

Després de la jornada informativa, els concentrats han tallat durant aproximadament una mitja hora la C-14 al seu pas pel municipi de Passant i Belltall. Ho han fet amb cartells i pancartes que lluïen lemes com ara 'No volem ser un polígon energètic, contra els danys irreversibles al territori' o 'Solidaris sí, massificació no, prou agressions'. De fet, els manifestants han denunciat que a Passant i Belltall, una població d'uns 200 habitants, tenen disset molins en funcionament, els quals produeix electricitat per a 10.000 habitatges.

"Creiem que ja hem donat la nostra quota de solidaritat al país; si ens en posen més, estaríem envoltats de molins i plaques, tot i que estem a favor de les energies renovables, aquest no és el model que volem, sinó que s'han de repartir pel territori", ha manifestat Guillem Figueras, un dels ecologistes impulsors del tall de carretera i veí dels Comalats. A més, ha assenyalat que a la Conca de Barberà es produeix actualment el doble d'electricitat que la que s'hi consumeix.

En el manifest, llegit durant la protesta, els ecologistes també han demanat al Govern que aturi tots els projectes que s'estan tramitant i que convoqui processos participatius amb tota la ciutadania. També s'exigeix als ajuntaments que facin tot el possible per paralitzar "l'allau" de projectes. "Tenen a les seves mans la suspensió de les llicències administratives modificant el POUM; està molt bé presentar mocions, però no serveixen de res, són només declaracions d'intencions", ha lamentat Figueras.

Per tot plegat, les entitats ecologistes han demanat un nou model energètic de país que camini cap a una "transició energètica justa, basada en l'estalvi energètic, la reducció del consum, la producció descentralitzada", i que tampoc vagi en detriment dels territoris "ja prou castigats".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: