Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Restringit l'accés el Parc Natural de la Serra de Montsant davant l'alt risc d'incendi

La sequera acumulada fa que la vegetació estigui "molt predisposada" a cremar en plena onada de calor

Imatge d'efectius dels Agents Rurals i l'helicòpter de vigilància durant l'activació de la restricció d'accés al Parc Natural a la Serra del Montsant Imatge d'efectius dels Agents Rurals i l'helicòpter de vigilància durant l'activació de la restricció d'accés al Parc Natural a la Serra del Montsant NÚRIA TORRES / ACN
Medi Ambient ACN
Dimecres, 11 Agost 2021 14:56

Els Agents Rurals han tancat els principals accessos al Parc Natural de la Serra del Montsant. El massís és una de les zones de Tarragona i l'Ebre on s'ha activat el nivell 3 del Pla Alfa perquè no hi ha plogut gens des de la primavera i la vegetació està molt seca i "molt predisposada a cremar" si es produeix algun incendi en plena onada de calor, que es preveu molt llarga. La restricció d'accés afecta a tothom que no tingui una vinculació de propietat i d'activitat professional dins del parc natural i totes les activitats de lleure estan prohibides. Alguns excursionistes despistats han hagut de girar cua aquest dimecres al matí en trobar-se els camins tallats i rebre les indicacions dels Agents Rurals.

En José López és un andalús afincat a Galícia de vacances per Tarragona. S'havia proposat fer, per primer cop, una ruta de quatre dies pel Montsant, allotjant-se cada nit en un poble diferent. Aquest dimecres havia sortit a primera hora de Prades en direcció a Cornudella de Montsant i just en el tram final d'aquest recorregut d'uns 20 quilòmetres s'ha trobat que no podia seguir pel sender marcat. Els pocs metres que li quedaven els ha hagut de fer per carretera. "No en sabia res de la restricció, faré dit suposo perquè per carretera és molt pesat", diu. Com ell, un grup d'excursionistes del Catllar també han hagut de fer el mateix desviament.

Tots els caminadors que han coincidit en aquest punt a tocar d'Albarca, petit poble al peu de Montsant, desconeixien la restricció, si bé es prenien les indicacions dels agents rurals amb bon humor. Un helicòpter dels Agents Rurals s'ha enlairat d'aquest punt a l'extrem oriental de la serra de Montsant per iniciar-hi un vol de vigilància i inspecció a la zona, mentre a terra, els agents controlaven el tancament de tots els accessos. En aquest parc natural, que està dividit en quatre sectors, hi ha un total de 27 punts principals de tancament. La Serra de Montsant té una extensió total de 56.762 hectàrees, de les quals, 37.301 són forestals.

Sequera extrema

Miquel Àngel Garcia, cap de guàrdia dels Agents Rurals a Tarragona i les Terres de l'Ebre, ha explicat que la llarga onada de calor i aire calent que es preveu per als pròxims dies suposa un alt risc en zones com el massís de Montsant on les pluges del juny o el juliol "no han arribat". La restricció d'accés afecta a tothom que no tingui una vinculació de propietat i d'activitat professional dins del parc natural. "Les activitats de lleure, excursionisme, barranquisme, escalada, estan prohibides en aquests moments i restringim pas a la zona", ha remarcat.

Garcia ha assenyalat que la restricció vol evitar que hi hagi gent dintre del massís perquè si es produeix alguna incidència no corrin riscos i perquè molts dels riscs d'incendi estan motivats per activitats humanes. "Com menys n'hi hagi, millor de cara la prevenció", ha dit.

Els efectius dels Agents Rurals que treballarien de forma habitual al Parc Natural del Montsant es doblaran i juntament amb els grup del GPIF, les ADF, les brigades dels ajuntaments, els Mossos d'esquadra i els Bombers, es vetllarà perquè el tancament sigui "efectiu", es minimitzi el risc d'incendi o es pugui detectar ràpidament "per evitar que hi hagin desgràcies".

El cap del cos a l'Ebre i Tarragona no descarta que si la situació empitjora es puguin fer més tancaments de parcs naturals. A la província el nivell 3 del Pla Alfa s'ha activat a municipis del nord de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Priorat, l'Alt Camp i el Tarragonès, i també a la zona del Montmell (Baix Penedès) on les pluges han estat molt escasses i s'ha restringit l'accés.

"Hi ha racons com al Montsant on no ha plogut i la vegetació porta tota la sequera acumulada des de les últimes pluges de la primavera i està molt predisposada a cremar. Si es produeix un incendi pot progressar de forma virulenta. És per aquest motiu s'ha resolt fer aquests tancament i l'activació del nivell 3 del Pla Alfa", ha explicat Miquel Àngel Garcia.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: