Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona reclamarà un estudi sobre el cabal del Francolí a l'ACA

El consistori vol saber per què el riu s'asseca cada cop més aviat i si hi ha captacions d'aigua no autoritzades

Imatge de treballadors capturant peixos al riu Francolí a Tarragona per traslladar-los a un tram més alt del curs del riu Imatge de treballadors capturant peixos al riu Francolí a Tarragona per traslladar-los a un tram més alt del curs del riu ARIADNA ESCODA / ACN
Medi Ambient ACN
Dijous, 03 Juny 2021 13:32

L'Ajuntament de Tarragona reclamarà un estudi sobre el cabal del Francolí a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per conèixer quins són els motius de l'assecatge de l'eix principal del riu al seu pas pel terme municipal. El consistori vol saber si s'asseca per qüestions únicament mediambientals o si també hi ha influència humana a través de captacions d'aigua no autoritzades. El conseller de Territori de Tarragona, Xavier Puig, ha comentat que tot i que es tracta d'un fenomen habitual a les conques dels rius mediterranis, des del consistori han constatat que en els darrers anys s'ha accentuat. La setmana vinent els dos organismes es reuniran i l'ajuntament també reivindicarà un cabal ecològic.

Sobre l'assecatge, Puig ha assenyalat que "pot haver-hi causes d'origen natural, contra les quals és difícil lluitar-hi però no impossible, però caldrà discernir si hi ha altres causes no justificades". En aquesta línia, ha defensat la necessitat d'estudiar què provoca la situació actual del riu Francolí, si bé ha negat tenir constància de cap captació d'aigua més enllà d'algun pou en concret destinat a regadiu.

Davant la previsió d'un estiu sec, el consistori tarragoní ha iniciat una campanya de rescat de la fauna que es troba al tram final del riu Francolí amb la contractació d'una empresa especialitzada. Mitjançant pesca elèctrica, estaborneixen els peixos, els atrapen i els traslladen a un tram superior del riu, a la resclosa de Sant Salvador, on hi ha aigua durant tot l'any.

Si les condicions meteorològiques no varien en les properes setmanes, els experts apunten que es generaran separacions al riu, que a la vegada crearan tolls que s'assecaran pròximament. Es tracta d'una operativa que ja s'ha utilitzat en anys anteriors i que podria repetir-se properament. Tot i això, des de la regidoria de Medi Ambient descarten que la situació hagi posat en perill espècies ni el conjunt de la biodiversitat.

El tècnic mediambiental Xavier Llopart ha comentat que en el tram de la secció fluvial compresa entre el pont de l'autovia A-7 i el pont de Santa Tecla s'hi concentren espècies autòctones com les llises, la bagra o l'anguila. Aquesta intervenció puntual busca precisament reduir la mortalitat d'aquests animals. Tal com ha destacat la consellera de Benestar Animal de Tarragona, Carla Aguilar, "aquest espai és molt viu" i hi ha "molta fauna i flora que cal posar en valor i defensar".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: