Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Front de municipis contra la instal·lació de grans pantalles opaques a la línia ferroviària de la costa

Municipis com Altafulla, Calafell, Cambrils, Cunit, El Vendrell, Tarragona o Vila-seca demanen alternatives menys lesives per mitigar el soroll dels trens

Un tren aturat a l'estació de Calafell, un dels municipis que s'oposa a la instal·lació de grans pantalles opaques a la línia ferroviària de la costa Un tren aturat a l'estació de Calafell, un dels municipis que s'oposa a la instal·lació de grans pantalles opaques a la línia ferroviària de la costa AJUNTAMENT DE CALAFELL
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dilluns, 24 Mai 2021 10:14

Un total de 23 municipis de la costa catalana han constituït un front contra la instal·lació de grans pantalles acústiques opaques a la línia ferroviària de la costa. Els ajuntaments reclamen alternatives menys lesives per mitigar el soroll dels trens, que les projectades per l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif), que implicarien murs de cinc metres d’altura, fins i tot set metres, travessant municipis de part a part.

Aquest front ha nascut a partir d’una reunió convocada per l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau. Hi han participat els ajuntaments d’Altafulla, Arenys de Mar, Badalona, Calafell, Caldes d'Estrac, Cambrils, Cubelles, Cunit, El Masnou, El Vendrell, Gavà, L'Ametlla de Mar, Malgrat de Mar, Mataró, Montgat, Premià de Mar, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de Llavaneres, Sitges, Tarragona, Ulldecona, Vilanova i la Geltrú i Vila-seca. La convocatòria s’havia fet extensiva a tretze municipis més que no hi han pogut assistir, però que també se'n poden veure afectats.

Els ajuntaments participants en la convocatòria han mostrat el seu desacord amb la solució proposada, i critiquen el fort impacte visual i paisatgístic que provocarien aquestes barreres, que semblen ser l’única mesura proposada per Adif en un projecte que està en fase de redacció.

Els ajuntaments afectats s’han compromès a avançar units contra el projecte. Es dona la circumstància, a més, que alguns encara no han estat informats. En la trobada s'ha acordat la coordinació tècnica col·lectiva entre tots els ajuntaments. També sol·licitar reunions amb la Generalitat, perquè hi intercedeixi políticament. El col·lectiu d'ajuntaments també reclamarà reunions amb el Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana i amb Adif, per tal de conèixer el projecte en la seva totalitat, i cercar altres alternatives menys agressives per als entramats urbans.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, explica en nom d'un dels municipis afectats: “Als ajuntaments ens estan portant venuts. El que sabem d’aquest projecte és buscant-nos la vida, o de forma indirecta mitjançant un projecte d’expropiacions que ens dona alguna pista. I potser s’entén que no se’n sàpiga gaire, considerant la barbaritat que pretenen fer als municipis”. Ferré posa un exemple que no pot ser més il·lustratiu: “El mur de Berlín feia 3,75 metres d’alt. Aquí planegen fer murs de 5 metres com a mínim, potser fins i tot de 7 metres”.

De la seva banda, l'amfitriona de la trobada, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau,  lamenta “la falta de consideració d'Adif respecte als perjudicis que les pantalles poden causar als municipis” i ha manifestat que aquest projecte “empitjora la relació d'Adif amb els territoris, ja prou malmesa per la persistent manca d'inversió en les infraestructures ferroviàries”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: