Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els sectors agrari i turístic de la Conca tanquen files contra els macroprojectes d'energies renovables

Signen un manifest que reclama una moratòria en la tramitació

Sala de plens del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, amb representants del teixit empresarial, turístic i cooperatiu de la comarca, durant la lectura del manifest en contra de l'allau de renovables Sala de plens del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, amb representants del teixit empresarial, turístic i cooperatiu de la comarca, durant la lectura del manifest en contra de l'allau de renovables NÚRIA TORRES / ACN
Medi Ambient ACN
Dimarts, 20 abril 2021 14:20

Els sectors agrari i turístic de la Conca de Barberà tanquen files contra l'allau de macroprojectes d'energies renovables. Aquest dimarts han presentat un manifest conjunt en un acte simbòlic al Consell Comarcal, amb més d'una trentena d'agents del territori. El text reclama una moratòria en la tramitació d'instal·lacions. Alerten del "perjudici" que poden suposar en una comarca que viu del món vitivinícola i del turisme sostenible. El manifest el promou una associació d'antics alcaldes, que vint anys enrere ja van batallar contra la "invasió" dels primers parcs eòlics. "No ho permetrem", avisen. A Barberà de la Conca es planteja la planta solar més gran a la zona, de 123 hectàrees. Es va fer una consulta al poble. Prop d'un 90% ho rebutja.

En aquest petit poble de la Conca de Barberà hi ha una de les cooperatives més potents de la comarca. Ramon Ribas n'és el president. Assegura estar molt enfadats perquè ningú els ha demanat l'opinió sobre tots els parcs en estudi de la Generalitat i l'Estat. Les cooperatives temen una implantació massiva d'energia fotovoltaica, apoderant-se d'una gran quantitat d'hectàrees de territori productiu, després que el sector vinícola hagi fet fortes inversions en els últims anys.

"Som empreses que depenem del mercat, passem dificultats i qualsevol cosa ens fa trontollar, i aquests macroprojectes ens perjudiquen molt directament", ha afirmat. També el sector turístic i hoteler, en fase d'organitzar-se en aquesta comarca interior, augura un greu perjudici en tots els àmbits. "Serà un atemptat al nostre projecte turístic ja que afectarà un dels nostres pilars, que és el nostre entorn", avisa Ruth Ceperuelo, responsable del projecte 'Respira Montblanc'.

El Consell Comarcal, que dona suport al manifest, remarca que no s'oposen a la transició a les renovables, però que cal fer-ho amb consens territorial. A partir d'aquí, s'ha llançat un missatge directe a la Generalitat. "D'aquesta manera no, no permetrem de cap manera que ens imposin això", ha advertit l'exalcalde de Blancafort Magí Baltà, actual president de Cellers Domenys. Aquest nou manifest se suma al que ja van signar alcaldes de 13 municipis de la comarca.

"Recuperar l'esperit dels 90": un sentiment comarcal que aflora vint anys després

De fet, ha estat una associació d'exalcaldes qui ha liderat l'impuls d'aquest nou manifest. "Hem de recuperar l'esperit dels 90", han dit. En aquells temps "de sentiments contradictoris" es van instal·lar nombroses centrals eòliques a la Conca i comarques veïnes. "Ara ja generem el 16% de l'energia eòlica de Catalunya, aquesta pluja de projectes ens perjudicaran i fomentaran el despoblament", ha conclòs la consellera comarcal de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura, Carme Ferrer.

Ferrer, que és alcaldessa de Senan, ha recordat que l'any passat es va aprovar la Carta de Paisatge de la comarca i la massificació de renovables "col·lapsarà el nostre model". A la Conca de Barberà hi ha 78 aerogeneradors en servei, 82 de sol·licitats i 38 de declarats com a no viables. Pel que fa a les plantes fotovoltaiques, hi ha sol·licitades 813 hectàrees i 276 que han sigut considerades no viables, segons es recull a la pàgina web de la Ponència d'Energies Renovables de la Generalitat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: