Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El GEPEC-EdC busca voluntaris per vetllar pel corriol camanegre en diversos municipis del litoral

L’entitat busca persones que ajudin a fer el seguiment i protegir els exemplars d’aquest ocell, que tot just ara comença la seva època de cria

Enguany el GEPEC-EdC farà el seguiment del corriol a les platges de a Sitges, Cunit, Calafell i l'Hospitalet de l'Infant Enguany el GEPEC-EdC farà el seguiment del corriol a les platges de a Sitges, Cunit, Calafell i l'Hospitalet de l'Infant JAVIER MORA
Medi Ambient Redacció Infocamp
Divendres, 26 Febrer 2021 21:19

El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) és un petit ocell de la família dels limícoles que troba en les platges la seva principal zona de nidificació. Coincidint amb l’inici de la seva temporada de cria, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) comença un any més el projecte de seguiment de la població d’aquesta espècie en diverses costes del litoral central-sud català. Per això, l’entitat ha posat en marxa una crida al voluntariat per persones que vulguin col·laborar en alguns dels municipis del Garraf, el Baix Penedès i el Baix Camp adherits a la iniciativa.

Amb aquest projecte, el GEPEC-EdC, el seu voluntariat i els ajuntaments implicats treballen per la conservació i renaturalització de les platges i zones costaneres on té el seu hàbitat el corriol camanegre, i actuen cada vegada que localitzen algun niu, instal·lant proteccions per evitar la predació de les postes i avisant les autoritats pertinents. Aquesta tasca es compagina amb una altra de divulgació i sensibilització enfocada a la ciutadania, amb la qual es remarca la necessitat de respectar el corriol i tot l’ecosistema litoral on es troba. 

I és que la situació del corriol a les platges és problemàtica, ja que es tracta d’un ocell que viu i cria al mateix lloc per on cada dia transiten centenars de persones. La pressió turística a les nostres costes, a la qual s’hi sumen altres perills animals (com és la predació de gossos i gats cap als seus ous i pollets) fa que moltes cries no arribin a l’edat adulta.

Per això, els objectius de la campanya del GEPEC-EdC es focalitzen en la millora de la nidificació del corriol camanegre, la salvaguarda dels seus nius, l’augment de tranquil·litat de les àrees de nidificació, l’alimentació i descans de les parelles i l’obtenció de dades per afavorir la seva conservació. Igualment, l’entitat defensa que una bona qualitat de les platges és determinant per a la supervivència de l’espècie i promou un canvi de dinàmica a les platges.

Campanya a Sitges, Cunit, Calafell i l'Hospitalet de l'Infant

Per la campanya d’aquest 2021, que s’allargarà fins agost amb la redacció d’un informe de valoració i propostes de millora, el GEPEC-EdC torna a comptar de moment amb el suport dels ajuntaments de Sitges, Cunit i Calafell, als quals enguany s’hi afegeix el de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Serà en aquests municipis on es farà el seguiment del corriol, s’avaluarà l’estat de conservació de les seves platges i es realitzaran actuacions de conservació per protegir l’espècie. 

Els responsables del projecte recorden que el suport d’aquests quatre ajuntaments és imprescindible per poder salvar els corriols camanegres i fa molt més senzilla la tasca de l’entitat, mentre també animen a la resta de municipis costaners a sumar-se al projecte per garantir així una major supervivència del corriol.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: