Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Conca de Barberà augmenta un 8% la recuperació de residus generats i separats selectivament

La comarca assoleix el 2020 el 60,8% de recuperació i se situa com una de les que millor recicla a Catalunya

Imatge d'arxiu de cubells del sistema Porta a porta, a Montblanc Imatge d'arxiu de cubells del sistema Porta a porta, a Montblanc ARXIU / INFOCAMP
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dijous, 04 Febrer 2021 11:19

La Conca de Barberà se situa com una de les comarques que millor gestiona els residus a Catalunya (on hi ha una mitjana del 42%), com a resultat de les accions que s’impulsen des de fa anys a l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Les dades recollides en l’informe de gestió de 2020 confirmen que la recuperació de residus generats i separats selectivament va augmentar fins al 60,8% durant el 2020, un 8,29% més que l’any anterior, que va ser del 52,51%.

Les dades han millorat gràcies a la implantació de canvis en el sistema de recollida durant el darrer trimestre de 2020. Per una banda, es van instal·lar contenidors amb obertura magnètica, els anomenats contenidors intel·ligents (tancats amb targeta identificativa d’usuari) . En concret, aquest sistema s’ha instal·lat als pobles més petits de la comarca: Vallfogona de Riucorb, Llorac, Savallà de la Conca, Passanant i Belltall, Conesa, Forès, Rocafort de Queralt, Les Piles, Pontils, Senan, Solivella, Blancafort, Pira i Vilanova de Prades; i també a les pedanies i disseminats de la comarca. Per l’altra banda, es va posar en marxa el servei de recollida porta a porta, que han tingut un resultat molt positiu. En aquest sentit, durant aquest període, la recollida selectiva es va enfilar fins el 80%.El sistema PAP s’ha implantat a Montblanc, L’Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Barberà de la Conca, Vilaverd i Vimbodí i Poblet.

Per fraccions, cal destacar la reducció de més del 15%, en la de resta, que ha millorat gràcies a la implantació dels nous sistemes de recollida. En aquest sentit, aquesta fracció hauria de reduir-se cada vegada més fins a ser la part més petita i insignificant generada a casa, de manera que, si totes les recollides segregades es fessin correctament, es calcula que aquesta fracció només constituiria al voltant d’un 17% dels residus municipals. Actualment, el rebuig encara representa el 39,20% del total.

Destaca, també, l’augment de totes les fraccions de recollida selectiva, excepte el vidre, que ha empitjorat el còmput total, segurament, com a conseqüència del tancament dels establiments de restauració a causa de la situació epidemiològica de la Covid-19.

La recollida a les deixalleries de la comarca ha augmentat més d’un 32% respecte l’any anterior. També cal destacar l’augment, l’últim trimestre de l’any, de la recollida de fracció vegetal i voluminosos sota demanda, la qual ha generat més de 300 serveis a la comarca, i que comporta no trobar tants residus al voltant de les àrees de contenidors i abandonats a la via pública.

Rocafort de Queralt obté els millors resultats

Per municipis, Rocafort de Queralt amb un 80,04% és el que va obtenir millors resultats el 2020 en la recollida selectiva de residus. Tot i això, tots els municipis que han implantat els contenidors tancats se situen sobre el 50% de recollida selectiva; mentre que els municipis amb sistema porta a porta tanquen l’any per sobre el 55% de recollida selectiva. Quan la resta de Catalunya es situa en una mitjana del 42%.

La Comissió Europea ha establert, en els últims anys, uns objectius clars i ambiciosos en matèria de residus municipals. Aquests objectius obliguen als països de la Unió Europea a assolir un 50% de reciclatge d’aquest tipus de residus l’any 2020, un 55% el 2025 i un 60% el 2030.

Després d’uns anys on la Conca de Barberà la xifra de recollida selectiva es trobava estancada al voltant del 50%, ja es pot afirmar, després dels tres primers mesos del nou servei, que la tendència ha sigut un augment del 10%, i que el 2021 es podria tancar per sobre del 75%. Per tant, s’assoleixen els objectius que marca la Unió Europea amb escreix.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: