Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El GEVEN s'oposa a la urbanització del sector sud 5 "Miramar" de Cunit

Els ecologistes denuncien que l'acord de l'Ajuntament suposa urbanitzar 91.098 m2 de bosc de pineda mediterrània i "va en contra de la preservació del medi"

Panoràmica del sector Sud 5 "Miramar" de Cunit Panoràmica del sector Sud 5 "Miramar" de Cunit GEVEN
Medi Ambient Redacció Infocamp
Divendres, 15 Gener 2021 09:44

El Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès (GEVEN) ha criticat l'acord de l’Ajuntament de Cunit d'urbanitzar el sector Sud 5 “Miramar”, un espai natural de 91.098 m2 de bosc i matollars mediterranis on s’hi preveu construir 99 habitatges, amb una densitat de 10 habitatges per hectàrea. Segons l'entitat, aquest és "tot un exemple d’urbanisme desfasat, insostenible i gran depredador del territori". El grup ecologista retreu al consistori que per aprovar aquest projecte s'empari en un POUM del 2008 i "sense tenir en compte que la Generalitat està redactant un Pla territorial parcial del Penedès.

                                                                            Vista aèria del sector Sud 5 "Miramar" (Geven):

Sector 5 Sud Miramar vista aèria

Un bosc de pineda mediterrània

Els ecologistes consideren que aquesta acció "va en contra de la preservació del medi i del paisatge". En aquest sentit, recorden que en el sector a urbanitzar la pineda mediterrània dominant està catalogada com a Hàbitat d’Interès Comunitari (HIC) de la Unió Europea. En concret, en destaquen la presència del margalló, l’única palmera autòctona d’Europa, que té el límit de distribució septentrional a Catalunya. Per aquesta singularitat, "aquesta espècie està inclosa a l’Ordre de 5 de novembre de 1984, sobre protecció de plantes de la flora autòctona amenaçada a Catalunya", apunten.

Espècies animals protegides

Pel que fa a la fauna, al sector Sud 5 'Miramar' hi habiten espècies pròpies d’ambients forestals i periurbans força freqüents. El GEVEN destaca la presència de l’eriçó clar, "espècie protegida inclosa al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya -a punt d’aprovar-se definitivament- i molt susceptible als atropellaments". També hi habiten diverses espècies d’aus potencialment nidificadores dins l’àmbit i el seu entorn, tals com l’esparver, l’aligot comú, l’enganyapastors i el cotoliu.

Una zona d'alt risc d'incendi forestal

Segons el grup ecologista, aquest sector que s'urbanitzarà presenta "una alta sensibilitat ambiental, ja que és una zona d’alt risc d'incendi forestal, amb potencial afectació a les zones residencials adjacents a l’àmbit del pla". A la vegada, alerten que l’àrea prevista de construcció "s’emmarca en una zona classificada de protecció moderada envers la contaminació lluminosa, però que confronta amb terrenys de protecció alta; també, la zona amb la qual confronta és considerada de sensibilitat acústica alta". L’informe ambiental del Pla urbanístic sota el qual s’aprova la urbanització ja indica "que la principal amenaça que gravita sobre aquesta unitat de paisatge és la pressió urbanitzadora", assenyala el GEVEN.

Sector5 Sud Miramar Bosc

És per això que el GEVEN insta a l'Ajuntament de Cunit a modificar o renovar l’"obsolet POUM" per tal de planificar "d’acord amb polítiques sostenibles de protecció mediambiental i no de creixement a partir de la construcció immobiliària".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: