Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Indústria i administració aposten per estudiar més a fons la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona

El Govern sosté que la normativa procedent d'Europa cada vegada és més restrictiva

La indústria petroquímica i i les administracions aposten per estudiar més a fons la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona La indústria petroquímica i i les administracions aposten per estudiar més a fons la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona ARXIU / INFOCAMP
Medi Ambient ACN
Dijous, 03 Desembre 2020 15:14

La indústria petroquímica i i les administracions aposten per estudiar més a fons la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona. Empresaris, polítics i experts han coincidit en que cal més informació per generar nou coneixement en aquest àmbit, que a la vegada doni més confiança i seguretat a la població. Les reflexions les han fetes en una jornada tècnica organitzada per Repsol, l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i l'Institut Cerdà. La directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mercè Rius, ha afirmat que "la qualitat de l'aire és millor ara que fa uns anys" i ha assegurat que la normativa que arriba d'Europa "cada vegada és més restrictiva".

En la trobada hi han participat dirigents de Repsol, d'institucions científiques com Eurecat o la UPC, així com representants polítics del Camp de Tarragona, com la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó; o el conseller de Territori de Tarragona, Xavier Puig. Cadascú des del seu prisma ha destacat la importància de seguir impulsant estudis sobre la qualitat de l'aire, a l'hora que han defensat que, malgrat "mites socials", aquesta no és pitjor que en altres zones del país. També han coincidit en fer una aposta per la sostenibilitat, tant a nivell industrial com en altres sectors, com el turisme.

Javier Sancho, director del complex industrial de Repsol a Tarragona, ha defensat la importància de l'Observatori que impulsa la seva empresa sobre la qualitat de l'aire. "Hem d'avançar cap al coneixement sobre la qualitat de l'aire on abans hi havia percepcions. L'Observatori és una eina fonamental per assolir coneixement i presa de decisions", ha afegit. En la seva opinió cal sumar esforços "entre privats i públics" per assolir aquest coneixement. Per la seva banda, la gerent de Medi Ambient de Repsol, Enedina Espallargas, ha afirmat: "Volem ser bons veïns del territori i no volem generar molèsties". En aquest sentit ha indicat que ja fa deu anys que treballen amb dades de control de focus d'emissions i que actualment tenen connectats a la Generalitat dades de focus d'emissió en continu.

Des de l'Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, ha valorat positivament els informes duts a terme per les empreses petroquímiques, però ha demanat que "les administracions, sense el suport de la indústria, també facin estudis". "Cal un element de contrast metodològic per tenir un debat ben informat, perquè al final hi guanyem tots", ha manifestat. Llauradó, per la seva banda, ha posat de manifest que "una bona qualitat de l'aire permet menys inversió en salut pública".

La metodologia ha estat, precisament, un dels punts de debat. Eva Gallego, investigadora de la UPC, ha remarcat que "hi ha molta feina per fer". "La qualitat de l'aire en sí, en mitjanes anuals, no és dolenta. Però tenim episodis on hi ha una incidència elevada de diversos contaminants, que poden generar molèsties i preocupació en la població", ha remarcat. En la seva opinió, caldria anar cap a un control "en continu" dels Compostos Orgànics Volàtils (COV) per tal de tenir informació fluïda i ha demanat que es faci una avaluació de l'impacte que tenen en la qualitat de l'aire diferents activitats, com ara la indústria, la logística o les incineradores. Alhora ha demanat més sensors, per conèixer amb més detall quan es produeixen les puntes de contaminació i de quins compostos estan formades.

Per la seva banda, Mercè Rius, ha defensat que a Tarragona "hi ha la xarxa més densa" de sensors i és on s'analitzen més compostos. "Estem al nivell de Houston", ha dit. També ha indicat que des de la xarxa de vigilància pública s'estudien COV que no estan regulats, i que "hi ha compostos que a altres llocs no es miren i aquí, sí". Finalment, ha assegurat que la "qualitat de l'aire al Camp de Tarragona és bona" i que "tots els estudis de salut no indiquen diferències amb altres llocs de Catalunya".

Paral·lelament, el catedràtic de Química Analítica de la URV, Francesc Borrull, ha fet una ponència sobre les característiques i la gestió de la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona. Borrull ha defensat que la singularitat de la regió és la proximitat de la indústria amb els nuclis urbans. En la seva opinió, la principal problemàtica en l'aire de la zona són els COV. En un dels estudis que ha fet va analitzar els compostos que hi ha en l'aire d'una de les plantes de Repsol. Hi va trobar 62 components diferents, dels quals 16 eren cancerígens i 34 eren tòxics no cancerígens.

A la vegada va fer un mostreig a totes les poblacions del costat dels polígons nord i sud de Tarragona i va estudiar-ne les mitjanes mensuals. Borrull ha assegurat que totes es troben per sota dels llindars legals i recomanats en els compostos reglamentats. Tot i això, ha posat de manifest que a Constantí, el benzè -l'únic COV amb límits legals establerts- només suposa un 6% del total de compostos detectats. Així, l'1,3-Butadiè i l'acrilonitril suposen aproximadament un 75% dels COV que hi ha a l'atmosfera. "Seria interessant controlar-los més a fons", ha expressat el científic.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: