Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Mas de Forès d'Alcover lidera un projecte sobre la supervivència de l’abella a Catalunya

Noemí Llauradó coneix de prop el projecte de recuperació d'eixams guardonat amb el Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, s'ha interessat pel projecte 'Recuperació d'eixams, pol·linització, divulgació i formació. Potenciació de les abelles i el medi natural', destinat a salvar i recuperar les abelles La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, s'ha interessat pel projecte 'Recuperació d'eixams, pol·linització, divulgació i formació. Potenciació de les abelles i el medi natural', destinat a salvar i recuperar les abelles DIPTA
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dijous, 08 Octubre 2020 22:03

Després d'obtenir el suport de la Diputació de Tarragona a través del 15è Premi Iniciativa Medi Ambient, la institució supramunicipal s'ha interessat pel desenvolupament del projecte Recuperació d'eixams, pol·linització, divulgació i formació. Potenciació de les abelles i el medi natural, destinat a salvar i recuperar les abelles. La presidenta Noemí Llauradó s'ha desplaçat aquest dijous a la tarda al Mas de Forès d'Alcover, on se situa aquesta iniciativa innovadora, emmarcada en un projecte d'abast català anomenat Redicat (Recuperació d'Eixams i Difusió de la situació de les abelles a Catalunya). Durant la seva visita a aquest municipi de l'Alt Camp també ha visitat el Convent de les Arts, un espai cultural emblemàtic de la comarca.

L'han acompanyat en la visita a Alcover l'alcalde del municipi, Robert Figueras, el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris; el director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona, Àngel Xifré; els regidors municipals Carme Sánchez, Josep M. Girona i Carla Miret, i els diputats de la Diputació Josep Forasté, Marta Blanch i Jordi Cartanyà.

Salvar les abelles

El projecte de recuperació d'eixams, impulsat per l'Ajuntament d'Alcover i l'Associació d'amics de les abelles (www.amicsdelesabelles.cat), ha generat un vincle entre diferents municipis emissors i receptors organitzant i creant unes estacions de pol·linització forestal, amb la idea de recuperar aquests eixams silvestres per pol·linitzar diferents zones de municipis amb biodiversitat fràgil.

El procediment consisteix a col·locar les caixes niu com si fos un mobiliari urbà, amb la finalitat d’atraure les abelles dels nuclis de població amb la idea de salvar-les de perills diversos i evitar molèsties als veïns. S’han ubicat arnes d’abelles al Mas de Forès com a lloc per rebre totes aquelles abelles provinents d’altres poblacions. Aquestes s’han col·locat en una zona visible, però a la vegada molt ben senyalitzada i vallada amb els cartells explicatius del projecte, que té com a base la supervivència de l’abella a Catalunya i la defensa de tot allò que aquest insecte reporta i que va més enllà dels seus productes.

Els assistents han conegut de prop, des del mateix indret on s'ubiquen les arnes, el funcionament d'aquesta iniciativa, mitjançant les explicacions de representants municipals, de l'Associació d'amics de les abelles i de tècnics de la unitat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació. Aprofitant que estaven en aquesta zona forestal, l'alcalde ha explicat als assistents els continguts bàsics del Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal Conjunt de la zona Sud-Est del Massís de les Muntanyes de Prades.

Suport al Convent de les Arts

La presidenta de la Diputació s'ha desplaçat a continuació al Convent de les Arts, espai cultural situat a l'antic convent de Santa Anna i a la seva església annexa, un recinte originari del segle XVI i que va viure la seva màxima esplendor XVIII. Actualment és de propietat municipal, i acull una programació continuada d'activitats relacionades amb l'art, el lleure i la cultura en general. La Diputació de Tarragona col·labora periòdicament amb el Convent de les Arts. Així, en els darrers anys, hi ha invertit més de 41.000 euros, en millores diverses com l'adequació d'un espai per a residència d'artistes, el sistema antiincendis, l'adquisició d'equipament audiovisual, la rehabilitació de façanes del claustre o treballs de pintura.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: