Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Port de Tarragona i la URV impulsen un projecte de restauració de la vida marina

La col·locació de biòtops servirà per regenerar els hàbitats i espècies del fons marí dins de l’entorn del Port

Les estructures, biodegradables i relacionades directament amb el passat romà de Tarragona, s'instal·laran a la zona del dic de Llevant i a la Punta del Miracle Les estructures, biodegradables i relacionades directament amb el passat romà de Tarragona, s'instal·laran a la zona del dic de Llevant i a la Punta del Miracle PORT DE TARRAGONA
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dimecres, 02 Setembre 2020 16:45

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, i la rectora de la URV, María José Figueras, han presentat aquest dimecres el projecte de regeneració d’espècies marines d’interès comercial, acompanyats de Jaume Folch, representant de l’equip científic Tecnatox i biòleg director del projecte.

Aquest projecte és una de les accions incloses dins de l’eix ‘Sostenibilitat Ambiental’ del Pla de Sostenibilitat de Port de Tarragona – Agenda 2030, presentat el passat dia 9 de juliol. Aquesta iniciativa té com a objectiu recuperar les poblacions de cefalòpodes d’interès pesquer com la sèpia, el calamar i el pop i les fanerògames marines com la Posidonia oceànica, coneguda com l’alga de vidrers i la Cymodocea nodosa.

La col·locació de biòtops

L’equip que dirigeix el projecte aconseguirà l’objectiu mitjançant la creació d’uns biòtops, unes estructures artificials fetes amb materials naturals que s’instal·laran al fons marí amb la finalitat d’afavorir la reproducció i proliferació d’organismes marins.

S’han escollit tres zones amb les condicions òptimes per instal·lar aquestes estructures i recuperar l’ecosistema. Aquestes ubicacions responen a una necessitat detectada en espais on les comunitats marines no estiguin plenament desenvolupades o hagin sofert problemes de degradació ambiental. La primera i segona ubicació es troben davant el dic de Llevant i la tercera se situarà a la Punta del Miracle.

Economia circular i patrimoni romà

Els materials emprats per a la fabricació dels biòtops són biodegradables i provenen d’elements reciclats, la qual cosa també contribueix a fomentar l’economia circular. A més , els biòtops estan dissenyats perquè es desintegrin en un marc temporal de tres a cinc anys, integrant-se a la sorra de la platja.

Tots els biòtops que s’instal·laran al fons marí guarden una relació directa amb el passat romà de Tarragona i volen ser un homenatge al passat històric de la ciutat. Els diferents models de biòtops estan inspirats en les troballes fetes a l’antic jaciment dels Carbuncles, una zona al voltant del Port Esportiu, i altres elements del patrimoni arqueològic de Tarragona.

Els biòtops representen fragments inspirats en la Torre dels Escipions, amb dimensions de 1,3 x1,3 x 1,3 metres; escenaris amb àmfores, de 1,2 x 0,7 metres; columnes romanes de 40 cm de diàmetre i 1,2 metres d’alt; i diferents tipus de lloses de 40 x 30 x 0,15 cm.

A cada zona es col·locaran sis conjunts d’estructures a diferents profunditats, amb un total aproximat de 100 peces individuals per al global de totes les ubicacions.

Tots aquests materials són idonis per a contribuir al desenvolupament d’algues de fanerògames i invertebrats marins. La forma, dimensions i disposició de les àmfores, per exemple, és adient perquè les espècies puguin trobar refugi i protecció i facilitar la seva reproducció.

La roda de premsa ha estat escenificada amb alguns dels biòtops que es col·locaran al fons marí (Port de Tarragona): 

rdp biòtops Port i URV

Seguiment i resultats en obert

L’equip científic Tecnatox ha creat un nou concepte denominat 'Living Lab'. Es tracta d’un ecosistema social, obert i d’innovació que pretén estimular la interacció i la participació de la societat i dels equips professionals. El 'Living Lab' publicarà les accions, material gràfic i audiovisual per donar a conèixer la vida marina al voltant dels biòtops i així comunicar i informar de l’evolució d’aquest projecte ambiental.

Una eina que integra els processos de la investigació que mostrarà, de forma eficient, els resultats del projecte que busca potenciar i regenerar els hàbitats i espècies del fons marí dins de l’entorn del Port de Tarragona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: