Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El GEPEC-EdC denuncia que l'aigua del pantà del Gaià està en una cota massa alta

Els ecologistes responsabilitzen l'ACA i Repsol de no obrir comportes i "d'ofegar la Xarxa Natura 2000 de l'entorn de l'embassament del Gaià"

Embassament del Gaià aquesta setmana Embassament del Gaià aquesta setmana TONI BARA / GEPEC-EdC
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dissabte, 23 Mai 2020 16:41

El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC-EdC) ha denunciat que des de fa mesos que el pantà del Gaià està en una cota "excepcionalment alta, inundat per l'aigua de l'embassament de Repsol". Segons els ecologistes, per aquesta raó, "tamarius, freixes, àlbers, salzes, gatells, oms i més vegetació riberal de la zona s'està ofegant". Per tot plegat, el GEPEC-EdC alerta que "cal salvar el bosc de les ribes del Catllar, Vespella i Renau" i qu "cal obrir comportes i deixar que el Gaià torni a baixar".

Des de l'entitat lamenten que, sota el paratge de les Coves Roges, "s'hi ofega inútilment la interessant vegetació riberal marjalenca incipient en aquesta zona Xarxa Natura 2000 europea". Alhora recorden que des de fa anys l'entorn de l'embassament del Gaià està ple de milers de tamarius, freixes, àlbers, salzes, gatells, oms, xops, etc. Segons el GEPEC-EdC, una cota excepcionalment alta de l'embassament provoca que "moltes hectàrees de bosc simplement mortes. Arbres mare molt importants, estratègics per a garantir la seva disseminació futura".

GEPEC-EdC demanen a Repsol i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) "que deixin anar aigua per sota la cota de falla de les Coves Roges, urgentment, tal i com els obliga un conveni subscrit entre ambdós mateixos". En aquest sentit, afirmen que el nivell màxim d’inundabilitat "ha de ser per sota d’on es troba el seu sobreeixidor, la pròpia cota 90 que fixa el conveni entre ambdues parts, i que alhora és la cota màxima desitjable ecològicament per a restar sense inundar una proporció important de ribera i evitar també l’ofegament de determinats paratges singulars: les Coves Roges, la Goleta, les Bríquies, les Coves de Dalmau, els Caus de Cordelló, el Torrent de Renau..".

Per tot plegat, el GEPEC-EdC ha responsabilitzat l'ACA i Repsol de no obrir les comportes i "d'ofegar la Xarxa Natura 2000 de l'entorn de l'embassament del Gaià".

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: