Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona 2019 mostra nivells de benzè per sota del límit permès

Constantí, Campclar, Torreforta, La Pobla, El Morell i Puigdelfí són les poblacions i barris amb nivells més alts de benzè, l’únic element tòxic limitat legalment

L'Observatori mesura immissions de poblacions properes al polígon nord i al polígon sud L'Observatori mesura immissions de poblacions properes al polígon nord i al polígon sud CEDIDA
Medi Ambient Alba Sancha
Dimecres, 20 Mai 2020 11:00

L’Observatori de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona 2019, impulsat per Repsol i coordinat per la Fundació Institut Cerdà, torna a mostrar nivells de benzè per sota del límit legalment establert. Constantí, Campclar, Torreforta, La Pobla, El Morell i Puigdelfí són –seguint aquest mateix ordre– les poblacions i barris amb nivells més alts d’aquest component tòxic, l’únic limitat per la llei. Aquest estudi avalua la presència de 62 compostos orgànics volàtils (COVs) diferents a diversos punts del Camp de Tarragona. El 2019 s’ha incrementat el nombre de territoris adherits a l’Observatori, arribant a 20 poblacions i barris, amb un total de 26 punts de mostreig. Igualment, també s’han incrementat els mesos de mostrejos, agafant mostres durant 14 dies cada mes, els 12 mesos de l’any en el cas dels territoris del polígon nord, i entre 8 i 10 mesos a les poblacions del polígon sud.

Del total dels 62 COVs present a l’aire del Camp de Tarragona i avaluats per l’Observatori, es distingeixen especialment dos: el benzè, que és l’únic element tòxic limitat legalment, i l’1,3 butadiè, un dels elements que també havia estat motiu de preocupació entre la societat. Els resultats de l’Observatori realitzat al llarg del 2019 constaten nivells de benzè per sota del límit legalment establert de 5 μg m-3 (micrograms per metre cúbic) que estableix la normativa europea i espanyola. Pel que fa a l’1,3 butadiè, cap població ha superat els 2 μg m-3. En aquest cas, no hi ha cap normativa que reguli les immissions d’aquest element, també tòxic, però es pren com a referència la recomanació que es fa a Canadà.

Constantí i El Morell, dos dels municipis amb nivells més alts de benzè i butadiè

En total, i al llarg de 2019, s’han instal·lat punts de monitoratge a Alcover, Valls, Vilallonga, Puigdelfí, La Pobla de Mafumet, Reus, Constantí, El Morell, Tarragona, Sant Salvador, La Canonja, Vila-seca, Bonavista, Campclar, Torreforta, El Serrallo, La Pineda, Universitat Laboral, Prades i Barcelona, tenint en compte que Barcelona i Prades s’agafen com a mostres comparables d’una àrea metropolitana i un espai natural, respectivament.

La Pobla de Mafumet amb part del complex del polígon nor de fons. CEDIDA

La Pobla

Respecte als nivells d’immissions de benzè, Constantí, on s’han pres dos punts de mostreig diferents, lidera la llista, amb 1,35 μg m-3 de benzè. Campclar, Torreforta, La Pobla, El Morell i Puigdelfí segueixen aquesta llista, amb 0,91 μg m-3, 0,85 μg m-3, 0,79 μg m-3, 0,71 μg m-3 i 0.71 μg m-3, respectivament. Pel que fa a l’1,3 butadiè, el municipi amb el nivell més alt d’immissions és El Morell, amb 1,72 μg m-3, seguit per Constantí, amb 1,56 μg m-3, La Pobla, amb 1,28 μg m-3, La Canonja, amb 1,14 μg m-3 i la zona de la Laboral, amb 0,95 μg m-3.

Torreforta té la concentració total més alta de COVs, amb nivells semblants a Barcelona

D’altra banda, resulta curiós i destacable que el barri tarragoní de Torreforta mostra la concentració total de COVs, sense fer cap distinció ni deixant de banda cap element, més alta (61,72 μg m-3) i amb una diferència considerable de, pràcticament, el doble respecte a la resta de poblacions del Camp de Tarragona, arribant a nivells molt semblants als de Barcelona (68,84 μg m-3), que és un àrea metropolitana. En aquest sentit, el director de l’Àrea de Relacions, Impuls i Innovació del Territori de l’Institut Cerdà, Lluís Inlgada, ha explicat que la interpretació de dades és complicada perquè influeixen molts factors: les immissions de plantes químiques, com també del tràfic rodat o bé la realització d’obres de construcció als voltants.

L’Observatori mostra resultats molt similars als de la Generalitat en benzè

Així mateix, Inlgada ha destacat la fiabilitat de l’estudi, tenint en compte que els nivells del mostreig del benzè de l’Observatori de la Qualitat de l’Aire són molt similars als nivells de la Xarxa de Vigilància Pública de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, que mesura aquest component tòxic en continu. Igualment, ha remarcat que es tracta d’un estudi flexible i eficient, ja que s’han incorporat noves poblacions i s’han incrementat els mesos de mostreig. A més, amb la voluntat que l’estudi sigui una “eina de reflexió i debat”, Inglada ha explicat també que, enguany, l’Observatori incorpora altres veus com la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC) i el catedràtic de la Universitat de Barcelona (UB), Mariano Marzo.

L’AEQT s’adhereix com a membre a l’Observatori

Així mateix, el responsable de Relacions Externes de Repsol, Josep Bertran, ha destacat que l’estudi vol ser una eina compartida pels agents del territori i ha posat com a exemple la incorporació, el 2019, de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) com a membre de l’Observatori. Bertran també ha definit l’estudi com “una eina de responsabilitat social” i “amb resultats contrastats”.

Els treballs impulsats per Repsol, en l’àmbit científic de nou, han estat dirigits pel Dr. Francesc Borrull, Catedràtic de Química Analítica de la Universitat Rovira i Virgili, i coordinats per Eurecat. L’Observatori de la Qualitat de l’Aire s’edita sota la direcció de la Fundació Privada Institut Cerdà i vol donar resposta a la demanda social d’informació sobre la qualitat de l’aire a l’entorn de les plantes químiques al Camp de Tarragona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: