Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els regants asseguren que l’aigua que Riudecanyes va transvasar del Pantà de Siurana va ser el 39% l’any 2019

GEPEC-EdC desmenteix les dades de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes i sosté que "espolia" el 90% de l'aigua del Siurana

Imatge d'arxiu del Pantà de Siurana Imatge d'arxiu del Pantà de Siurana ARXIU / INFOCAMP
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dissabte, 02 Mai 2020 12:43

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPR) assegura a través d'un comunicat que va transferir al Pantà de Riudecanyes, al llarg de l’any 2019, un total 2,6 Hm3 d’aigua provinents del Pantà de Siurana. Aquest embassament del Priorat, per la seva part, va captar un total de 6,8 Hm provinents del Toll del Forn i del Barranc de l’Argentera, segons les mateixes dades. Això suposa que, de la totalitat de l’aigua rebuda al Pantà de Siurana, "només un 39% va ser transferida al Pantà de Riudecanyes i que 4,2 Hm es van quedar a la conca del Riu Siurana al llarg de tot l’any 2019", afirma la CRPR. Des de la Comunitat també afirmen que aquestes xifres són públiques i són el resultat de les mesures que l’Agència Catalana de l’Aigua fa a les diverses conques i als seus pantans. 

També segons aquestes dades de l’any 2019, la mancomunitat de pobles del Priorat TOPOGRAPO, que agrupa els municipis de Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera, van rebre del Pantà de Siurana més de 436.000 m3 d’aigua per al consum municipal, més del doble del volum d’aigua anual que marca el protocol entre aquests municipis i la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, que és de 200.000 m3.

A més, pel que fa a la quantitat d'aigua no regulada, la que prové dels 28 km2 de conca del riu Siurana des del Pantà fins a l'assut, "l'aportació al Pantà de Riudecanyes és de 0,7 Hm3, una quantitat inferior de la qual continua riu Siurana avall un cop superat l'assut de derivació, pel que la xifra del 39% encara seria menor", assenyala la CRPR.

En referència a la negació d'aquestes dades per part dels grups ecologistes,  el president de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, Joan Llaberia, considera que “una persona o un col·lectiu pot estar en desacord amb una activitat, encara que tingui plena validesa i vigència, com és el cas de la concessió que té la Comunitat sobre l’aigua del riu Siurana, fins i tot s’hi pot oposar sempre que ho faci respectant a les persones i als béns, però el que no pot fer és manipular les dades per emparar els seus arguments i confondre l’opinió pública”. Segons Llaberia, “les dades de l’ACA es poden consultar i es pot veure com, any a any, les informacions que donen els grups d’oposició al transvasament no són certes”.

El GEPEC sosté que la Comunitat de Regants "espolia" el 90% de l'aigua del Siurana

Per la seva banda, el GEPEC-EdC ha respòs el comunicat emès per la CRP Riudecanyes tot desmentint les dades anunciades pels regants. Segons els ecologistes, si exceptuem la Comunitat de Regants de Cornudella de Montsant i els pobles de la vall del Siurana, - "Riudecanyes espolia el 90% de l'aigua del Siurana". Si exceptuem que el cabal ecològic també cal respectar-lo sempre per llei, "la CRP Riudecanyes s'emporta el 100% de l'aigua restant disponible, tant si el pantà de Siurana està ple com si no", asseguren.

El grup ecologista acusa la Comunitat de Regants de "tergiverssar dades i manipular la informació" i vol desmentir les "fake news" sobre les quals s'ha basat el comunicat.  D'entrada, des del GEPEC-EdC recorden que l'any hidrològic comença a l'octubre i acaba al setembre següent (1/10/18 a 30/9/19). Segons l'entitat, "la CRPR, intencionadament, parla només del 2019".

El GEPEC-EdC nega que les dades que dóna la CRPR per al 2019 siguin oficials, ja que "l'Agència Catalana de l'Aigua, en la Comissió de Desembassament que s'hauria de fer el proper maig de 2020, és on dóna les dades oficials de la gestió de l'octubre del 2019 al març del 2020". Segons el GEPEC-EdC, les pluges de la tardor del 2018 van aportar del riu Siurana a Riudecanyes 1,9 Hm3, dades que entren dins l'últim any hidrològic (oct'18-set'19): "Aquestes dades, però, són ignorades per la CRPR", afirmen.

Una altra discrepància entre la Comunitat de Regants i el grup ecologista es troba en l'aigua embassada. Segons el GEPEC-EdC, la CRPR parla de l'aigua embassada a Siurana, "i nosaltres parlem de l'aigua que arriba a l'assut previ al canal de transvasament. Intencionadament ens distreuen amb l'aigua que ha entrat al pantà de Siurana i no amb la que arriba a l'assut de transvasament". Per aquesta raó, els ecologistes consideren que "els percentatges tornen a ser erronis: si un any el pantà està molt buit, i a l'acabar tots els transvasaments aquest està més ple, és que ha plogut més, no pas que s'hagi transvasat menys aigua percentualment".

El grup ecologista retreu a la Comunitat de Regants "que s'atorgui com a una "bona obra seva" el fet que s'alimenti els pobles de la conca del Siurana: Poboleda, Torroja, Gratallops... però el riu ha passat tota la vida per aquí, travessant tot lo Priorat". Finalment,  el GEPEC-EdC afirma que "el cabal ambiental o ecològic (20 l/s) sempre surt del pantà de Siurana, i quan arriba a l'assut, per llei, cal deixar-lo córrer riu avall".

Per tot plegat, el grup ecologista demanaq que donin totes les dades oficials i que ja han passat per la Comissió de Desembassament de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), del Departament de Territori de la Generalitat, per tal de regir-se per les lleis i per l'últim any hidrològic d'octubre del 2018 a setembre del 2019.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: