Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

GEPEC-EdC fa una crida als ajuntaments perquè respectin el 'rewilding'

L'entitat ecologista vol que no es retiri immediatament la "natura salvatge" que s'ha obert pas durant el confinament

Imatge de la planta "Picardia" (Cymbalaria muralis), que ha sortit enmig l'asfalt durant el confinament per l'estat d'alarma del coronavirus, a Torredembarra Imatge de la planta "Picardia" (Cymbalaria muralis), que ha sortit enmig l'asfalt durant el confinament per l'estat d'alarma del coronavirus, a Torredembarra JOAN RION
Medi Ambient ACN
Dimarts, 14 abril 2020 12:48

GEPEC-EdC fa una crida als ajuntaments perquè no tinguin pressa a eliminar tota la biodiversitat que ha aflorat durant el confinament. El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya llança aquest missatge per tal que es respecti el denominat 'rewilding'. Considera que la crisi de la Covid-19 i el confinament de bona part de la població mundial, a part de tenir uns efectes molt negatius pel total de la societat, també ha suposat un creixement espectacular pel que fa a la natura a causa de la reducció o paralització de l'activitat humana. "Possiblement sigui l'única oportunitat perquè la canalla pugui veure tantes petxines a les platges o tantes flors als carrers", afirma a l'ACN Ramon Ferré, tècnic del Gepec.

Ara que es comença a albirar el desconfinament a l'horitzó, l'entitat ecologista vol frenar els ajuntaments abans que s'afanyin a fer neteja de tot el verd que ha aparegut. Demana que el retorn a la vida quotidiana es faci respectant la "natura salvatge" que s'ha obert pas aquests dies, però també que es reflexioni envers la oportunitat mediambiental que s'ha donat enmig de l'emergència sanitària.

"Volem que tots els ajuntaments intentin respectar les plantes que han sortit als cascs urbans i que no s'esverin i tinguin la urgència d'eliminar els dos pams d'herba que hagin pogut créixer en zones verdes de les ciutats ", diu Ramon Ferré. "Hi ha molts estudis que demostren els beneficis sanitaris i psicològics derivats que el verd envaeixi una mica els nostres carrers i cases", afegeix el tècnic de Gepec.

Ferré, però, és conscient que cada ajuntament pot actuar d'una manera molt diferent, respectuosament amb la biodiversitat o amb presses per fer "net". En qualsevol cas, creu que amb el temporal Gloria, que es va fer una crida similar, l'actitud dels municipis ha començat a canviar. L'entitat ecologista també busca la complicitat dels pares perquè puguin exercir com a força de pressió.

A la captura de la natura salvatge

Des de GEPEC-EdC es demana a la població que, quan acabi el confinament, fotografiï aquelles petites mostres de natura propera que sovint les brigades municipals s'afanyen a eliminar. Els ecologistes animen a compartir les imatges a les xarxes socials amb l'etiqueta general #CATrewilding i altres d'àmbit local. També recomanen instal·lar l'app PlantNet per trobar el nom de moltes de les plantes autòctones que es podran observar quan s'acabi el confinament.

L'objectiu de la campanya és doble. Per una banda es vol pressionar els propis ajuntaments perquè esperin almenys que la població confinada -en especial aquella que, si es fa un desconfinament esglaonat, trigarà més a sortir- pugui veure com de salvatges s'han tornat parterres i carrers abans d'aplicar tòxics herbicides. Per l'altra banda també vol afavorir un canvi de percepció entre la població perquè la biodiversitat autòctona i senzilla no s'observi com abandó o brutícia.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: