Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona implantarà la recollida selectiva al Mercat de Bonavista

Una dotzena d'informadors/es assessoraran els paradistes en matèria de reciclatge / L'objectiu és reduir la producció de residus i el cost pel tractament a la incineradora

El pla de mesures vol evitar repetir imatge com aquesta, en acabar el Mercat de Bonavista El pla de mesures vol evitar repetir imatge com aquesta, en acabar el Mercat de Bonavista AJUNTAMENT DE TARRAGONA
Medi Ambient Josep Cartanyà
Dijous, 12 Març 2020 16:44

L'Ajuntament de Tarragona i l'Empresa de Serveis i Promocions d'Iniciatives Municipals (Espimsa) implantaran un nou sistema de recollida selectiva al Mercat de Bonavista. El conseller de Neteja, Jordi Fortuny, ha explicat que l'objectiu és incrementar la recollida selectiva en una zona on es produeixen molts residus i, al mateix temps, reduir la despesa de neteja que actualment és de 100.000 euros l'any, dels quals, 30.000 euros són el que paga l'Ajuntament pel tractament de residus a la incineradora. 

Per fer-ho possible, del 29 de març al 27 de setembre, la conselleria de Neteja iniciarà una campanya subvencionada per l'Agència Catalana de Residus a través de 12 informadors/es que ajudaran als paradistes del mercat ambulant a separar correctament els residus que generin. 

En el nou sistema es disposarà d'un contenidor per cada fracció. Així, les fruiteries i verduleries tindran un contenidor individuals d'orgànica i hi haurà contenidors per cartó, per envasos, per fusta i per resta. En total, seran cinc noves illes de contenidors de fins a nou metres. Els contenidors per la orgànica, de fruiteries i verduleries, portaran un xip per tal de poder portar el registre de cada parada per saber qui recicla bé i quants residus genera cadascú.

Qui no recicli, pagarà més

Per la seva banda, el president d'Espimsa, Dídac Nadal, ha dit que el pla de mesures o pla d'autoprotecció del mercat té per objectiu final "dignificar i tornar el prestigi al Mercat de Bonavista". Nadal també ha posat en valor que les mesures s'han près de comú acord amb els representants veïnals, els marxants, entitats mediambientalistes i la Conselleria de Neteja. 

El president d'Espimsa ha deixat clar que "no hem volgut castigar o penalitzar els venedors, sinó que pretenem formar-los i conscienciar-los sobre una cultura més sostenible". Un cop passat el període informatiu, a partir de setembre s'aplicaran unes taxes als paradistes, que pagaran un preu mensual que anirà d'1e a 55e, segons el reciclatge que facin. Així, aquells que tinguin un grau de compliment de reciclatge alt (de més d'un 75%) pagaran una taxa simbòlica d'un euro; els que tinguin un compliment del 50% al 74% pagaran una taxa de 27,50e; el que compleixin entre un 25%-49% pagaran 41e i els que compleixin menys del 24% pagaran la taxa més elevada, 55e. A més, Fortuny ha advertit que en un futur també s'aplicaran sancions als qui reinceideixin en la negativa a separar les fraccions.

Jordi Fortuny també ha avançat que s'elaborarà un Pla de Malbaratament Alimentari per repartir el menjar que no s'aprofiti del mercadet i que estigui en bon estat a entitats socials i sectors que ho puguin necessitar. El pla s'aplicaria a tots els mercats.

Dídac Nadal i Jordi Fortuny, aquest dijous en roda de premsa (MAURI): 

Dídac Nadal i Jordi Fortuny

Dídac Nadal també ha aclarit que, tot i que Espimsa considera "prioritària" ordenar la situació del Mercat de Bonavista, més endavant també es duran a terme propostes per millorar la resta de mercadets de la ciutat com Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador, La Móra o el Mercat de Brocanters, entre altres.

El Mercat de Bonavista compta amb 700 parades distribuïdes al llarg dels 50.000 m2 de l'esplanada més gran del barri.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: