Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Ecologistes denuncien davant Fiscalia la tala controlada al bosc públic de Refalgarí, al parc natural dels Ports

El Gepec acusa el Departament d'Agricultura d'incomplir l'informe tècnic que havia emès el parc natural

Imatge de la màquina taladora al costat d'un munt de troncs, al bosc de Refalgarí, al parc natural dels Ports, el passat 21 de juny de 2019 Imatge de la màquina taladora al costat d'un munt de troncs, al bosc de Refalgarí, al parc natural dels Ports, el passat 21 de juny de 2019 JORDI MARSAL / ACN
Medi Ambient ACN
Divendres, 07 Febrer 2020 14:45

El grup ecologista Gepec ha portat davant la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona el cas de la tala controlada al bosc públic de Refalgarí, al parc natural del Ports i dins del terme municipal de la Sénia. L'entitat, que ja havia denunciat de forma reiterada el cas davant la pròpia administració de la Generalitat, argumenta que el Departament d'Agricultura va incomplir l'informe tècnic preceptiu que va emetre el parc natural dels Ports amb una sèrie de condicions per preservar les espècies protegides, els sectors de bosc de major valor ecològic o evitar problemes d'erosió. L'actuació es va allargar durant algunes setmanes a partir de finals de maig de l'any passat i el Gepec sospita que Agricultura planeja iniciar en breu la segona fase.

Segons el Gepec, executant la tala en un bosc públic "protegit", dins del parc natural, Agricultura va vulnerar i obviar les condicions que havia imposat el parc natural per poder-la executar, "tot i ser-ne coneixedors", a més d'afectar "molt severament l’espai natural i a les espècies protegides". L'entitat assegura haver treballat durant els últims mesos en la recollida d'informació i dades que certifiquin l'afectació de la tala sobre l'espai natural i sobre les espècies protegides així com els incompliments administratius i els possibles delictes penals que s'han pogut cometre al realitzar aquesta actuació.

"Un cop aquest treball ha estat finalitzat i davant l’evidencia que s'han pogut cometre diversos delictes greus, tant de caire ambiental com d'altres -per exemple el de prevaricació-, s'ha fet entrega de la denúncia" a Fiscalia de Medi Ambient, que hauria obert diligències penals, segons apunten. En aquest sentit, retreuen al Departament que, en lloc d'aturar l'operació, defensés l'actuació i donés suport al seu responsable, l'enginyer forestal d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Eusebi Casanova, encarregat d'autoritzar-la, dirigir-la i controlar-la.

Els ecologistes també apunten al cap de la secció de Boscos i Recursos Forestals a les Terres de l’Ebre o el mateix Director dels Serveis Territorials del Departament, Ferran Grau, així com els funcionaris que van donar suport públic a l'actuació.

En el marc d'una visita a la zona amb els mitjans de comunicació a finals del passat mes de juny, tant Grau com Casanova van defensar la legalitat de l'actuació, tot assegurant que van incorporar els condicionants ambientals que el parc natural dels Ports va apuntar en el seu informe tècnic. Segons van argumentar, la tala controlada havia de permetre impulsar la regeneració del bosc amb una esclarida que permetés l'arribada de la llum fins al sòl. Unes mesures que també ajudarien a la prevenció d'incendis, van subratllar, a més de poder aprofitar la fusta aconseguida i reinvertir els guanys en noves actuacions.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: