Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les pluges del temporal Glòria omplen a vesar els pantans de Siurana i de Riudecanyes

El pantà de Riudecanyes i el pantà de Siurana estan desembassant aigües avall a les seves respectives lleres en aquests moments

Imatge del pantà de Siurana Imatge del pantà de Siurana ALBERT COMPTE
Medi Ambient Francesc Primé - Revistacambrils.cat / GDDCT
Dijous, 06 Febrer 2020 12:17

Les pluges del temporal Gloria d’aquest mes de gener han incrementat considerablement la quantitat d’aigua embassada en els dos pantans més propers a Cambrils, el pantà de Riudecanyes i el pantà de Siurana, fins el punt que els dos pantans estan desembassant aigües avall a les respectives lleres en aquests moments.

Cal recordar que la capacitat del pantà de Siurana és de 12,34 Hectòmetres cúbics, mentre que el de Riudecanyes és de 5,3 Hectòmetres cúbics, i que formen un sistema en el qual Siurana aporta l’aigua cap a Riudecanyes mitjançant la mina de connexió existent des de fa més de 100 anys. Aquestes reserves d’aigua són molt benvingudes després de trencar un període llarg de sequera, i permeten una reserva important que va més enllà de les necessitats del 2020.

Des de dijous dia 23 de gener que el pantà de Siurana es va veure obligat (per qüestions tècniques de seguretat) a desembassar aigua, ja que va arribar al 95% de la seva capacitat, deixant anar aigua per la llera del riu Siurana i alimentant alhora al pantà de Riudecanyes mitjançant la canonada de la Comunitat de Regants, amb un cabal de 1,6 m3/segon. L’aportació d’aquests dies ha omplert a vessar el pantà de Riudecanyes, que des del dissabte dia 1 ja està sobreeixint, evacuant aproximadament 2 m3/segon aigües avall de la riera.

Es per aquest motiu que el CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) depenent del Departament d’interior, ja va emetre un comunicat de desembassament el mateix dissabte advertint que Riudecanyes havia assolit una cota de 219,34 (sobre la cota màxima de 219,50), i que possiblement es començaria a sobreeixir, per la qual cosa es comunicava als municipis de Riudecanyes, Montbrió del Camp, Mont-roig del Camp i Cambrils de que s’hauria de procedir, si cal, al tancament de punts baixos, guals i accessos a llera.

                                                                   Embassament de Siurana (Albert Compte): 

pantà de Siurana comportes

Aigua molt benvinguda

La gran quantitat de pluja caiguda tan a les pluges del mes d’octubre així com les recents del mes de gener amb el temporal Gloria, a part de regar tots els camps i d’omplir a vessar els embassaments, tindrà altres beneficis importants tan ecològics com ambientals, i alhora econòmics per a la pagesia. Per una part els beneficis ecològics seran evidents en el riu Siurana, amb una aigua que la comarca del Priorat va reivindicant des de fa anys. Per altra part en els municipis que toquen la riera de Riudecanyes, l’aigua que baixa aquests dies per la riera ajudarà a omplir una mica més la capa freàtica de la plana agrícola, i ajudarà a carregar pous i revenir algunes de les mines. (Segons la dita popular: “L’aigua de gener, prenya l’oliver”).

Adjuntem dos mapes que hem elaborat des de Revista Cambrils indicant alguns dels punts d'encreuament de camins dels termes municipals de Cambrils i de Montbrió i Mont-roig respectivament que representen els punts més perillosos pel fet de tenir un gual inundable, i que són camins de primer ordre pel qual circulen molts pagesos i habitants dels dos municipis, com el Camí de Cambrils a Mont-roig, el Camí de Vinyols a Mont-roig (al costat dels Teixells), o bé els camins de Vilanova i el camí dels Molins al Terme de Montbrió.

No obstant, també hi ha molts altres petits camins d'encreuament i camins d’accés a les finques que pel fet de tenir un pas lliure o amb gual inundable poden ser objecte de l’avinguda controlada prevista. Per tant, sense cap alarma entenent que es tracta d’una petita avinguda molt controlada, caldrà estar atents a les indicacions dels serveis d’emergència i a les instruccions de les policies locals respectives.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: