Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El CAT revisarà a fons la canonada principal per evitar avaries com la de l'Ampolla

El consorci encarrega un informe al CSIC per conèixer les causes del trencament del conducte

El director gerent del CAT, Josep-Xavier Pujol, en l'atenció als mitjans per valorar l'avaria de la canonada de l'Ampolla El director gerent del CAT, Josep-Xavier Pujol, en l'atenció als mitjans per valorar l'avaria de la canonada de l'Ampolla MAR ROVIRA / ACN
Medi Ambient ACN
Dijous, 09 Gener 2020 13:15

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) ha anunciat que avançarà el projecte "d'auscultació" i de radiografia dels 75 quilòmetres de la canonada principal, que ja estava planificat, per determinar si hi ha algun altre tram afectat. L'actuació tindrà un cost entre 5 i 6 milions d'euros i s'emmarca en el conveni que preveu que la Generalitat destini 18 MEUR a millorar el servei d'abastament d'aigua del minitransvasament de l'Ebre que presta el Consorci. Així mateix, el CAT ha encarregat un estudi al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) per esbrinar les causes del trencament de la canonada principal a l'Ampolla (Baix Ebre), que divendres passat va deixar els consorciats sense subministrament durant 40 hores.

Els tècnics iniciaran les tasques d'investigació aquest mateix divendres. L'ens descarta que l'origen sigui un sabotatge i creu que la ruptura es va originar per un col·lapse estructural de la canonada de formigó.

Segons el director gerent del CAT, Josep-Xavier Pujol, l'actuació consistirà en un primer diagnòstic del conducte i després en la monitorització 'online' del seu estat per detectar si hi ha algun problema o algun altre tram afectat a través d'un dispositiu que s'introduirà a l'interior de la canonada. L'aparell, que circularà propulsat per l'aigua, conté uns sensors que permeten analitzar possibles distorsions.

Els treballs d'auscultació els farà una empresa especialitzada nord-americana i pionera en els sistemes de detecció amb la qual fa mesos que treballen. "L'auscultació i radiografia l'avançarem el màxim possible donada la situació, és un tipus de ruptura que no avisa", ha precisat Pujol. L'actuació estava contemplada en el conveni signat amb el Govern que inclou onze projectes més. Entre ells, millorar la garantia a la planta de l'Ampolla; construir tres dipòsits de regulació per tal de tenir més capacitat de resposta de cara a futures reparacions, avaries o fuites; i també millores en qüestions de seguretat. En conjunt, totes les actuacions suposaran una inversió de 36,8 milions que es repartirà, pràcticament a parts iguals, entre la Generalitat i el CAT.

El tram afectat de la canonada de l'Ampolla no tenia fuites

Segons Pujol el tram del conducte afectat va rebentar per un col·lapse estructural que pot ser causat per diversos motius. Ara bé, ja es descartaria a hores d'ara que fos causat per un sabotatge o per una fuita. "Res feia previsible aquesta ferida ni s'esperava per probabilitat ni per danys de l'envelliment de la canonada", ha argumentat el gerent. El conducte fa 30 anys que funciona i, segons Pujol, el període de renovació oscil·la entre els 75 i 90 anys. Amb tot, els tècnics del CSIC començaran a investigar aquest divendres quins són els possibles causants del trencament.

El cost de reparació de la canonada i el restabliment del servei s'ha xifrat en uns 200.000 euros. El CAT està a l'espera de quantificar les reclamacions, de les quals ja n'ha rebut disset corresponents a vehicles que van ser arrossegats per l'aigua. A més, l'ens també preveu fer front als danys en la finca afectada i als desperfectes ocasionats a l'asfalt i al mobiliari urbà de l'Ampolla.

El CAT celebra que l'Ajuntament de Tarragona aposti per recuperar els aqüífers

Des de l'ens han celebrat que l'Ajuntament de Tarragona vulgui recuperar els aqüífers d'aigua propis per abastir-se, tal com va anunciar dimarts l'alcalde, Pau Ricomà. "Tot el que sigui disminuir la dependència del consorci i diversificar el risc és perfecte, perquè l'afectació és menor. Tothom que pugui recuperar els recursos propis i posar-los en marxa en una situació de precarietat o emergència ens fa un favor", ha admès.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: