Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Prioritat es mostra contrària a la derogació del decret que regulava les centrals eòliques

L'entitat que aglutina el teixit social, econòmic i cultural de la comarca, també demana la paralització de la nova central eòlica del Vedat del Pany, als termes de Duesaigües i Riudecols

Imatge d'arxiu del Parc Eòlic de Trucafort (Baix Camp-Priorat) Imatge d'arxiu del Parc Eòlic de Trucafort (Baix Camp-Priorat) ARXIU / INFOCAMP
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dijous, 05 Desembre 2019 11:17

Prioritat, entitat que aglutina el teixit social, econòmic i cultural entorn als valors del paisatge cultural del Priorat, ha mostrat la seva "preocupació" per la derogació del Decret 147/2009 que regulava la implantació de les centrals eòliques i fotovoltaiques a Catalunya.

L'entitat considera que "centrar la responsabilitat de l’endarreriment de la implementació de l’energia eòlica a Catalunya en aquest decret és falsejar una realitat que és més complexa", i lamenta que "en cap cas es pot utilitzar l’emergència climàtica com excusa per dur a terme qualsevol actuació al territori". Prioritat és del parer que el debat sobre la implantació de les energies renovables "s’hauria d’emmarcar en un de més global sobre el model energètic que ha de posar damunt la taula, primer de tot l’estalvi energètic, l’eficàcia i l’eficiència del model; la distribució territorial; l’aposta per petites centrals que combinin les diferents fonts renovables i la propietat de les centrals, per evitar massificacions que responen a interessos econòmics".

Per tot plegat, Prioritat considera que la idoneïtat de l’emplaçament, de l’adequada implantació territorial, així com de l’afectació ambiental i paisatgística, "hauria de prevaler per sobre de l’oportunitat de negoci dels promotors, sovint grans companyies, que ocupen d’una forma abusiva els espais més fràgils del país". 

Demanen aturar la nova central del Vedat del Pany

En aquesta línia, des de Prioritat també demanen la paralització de la nova central eòlica del Vedat del Pany als termes municipals de Duesaigües i Riudecols i de tots els projectes al voltant de les muntanyes de Puigcerver, les Valls del Cortiella i la Garrantxa, "per la seva afectació al projecte d’inscripció a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana com a paisatge cultural agrari de muntanya". A més, consideren contradictori que si aquesta candidatura de la Generalitat, "no es poden autoritzar actuacions que contradiuen el Pla de Gestió que han signat totes les instàncies implicades, des de la comarca fins a la Generalitat i el govern de l’Estat".

Finalment, Prioritat afirma que la transició energètica i ecològica, desitjada i necessària, "no pot servir d’excusa per seguir models d’implantació eòlica com el de la Terra Alta, una comarca que sentim pròxima, i no tan sols geogràficament sinó perquè molts dels valors que defensem al Priorat també hi són ben presents, així com a tants altres llocs del país". 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: