Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Plantada popular a l’entorn de la Granja dels Frares del Morell

La iniciativa impulsada per l'Ajuntament del Morell i l'Associació Aurora, que tindrà lloc el dissabte 19 d'octubre, s’emmarca en el projecte de recuperació del bosc de ribera

L'activitat permetrà plantar 1.800 plantes de catorze espècies pròpies de la vegetació de ribera d’un riu mediterrani com és el Francolí L'activitat permetrà plantar 1.800 plantes de catorze espècies pròpies de la vegetació de ribera d’un riu mediterrani com és el Francolí ASSOCIACIÓ AURORA
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dimarts, 15 Octubre 2019 12:38

L’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora ja fa temps que treballen plegades en l’impuls d’un projecte de recuperació del bosc de ribera al curs baix del riu Francolí, a l’entorn de la Granja dels Frares. El projecte rep el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en el marc de la línia de subvencions per a actuacions de recuperació de riberes i de millora de l’estat ecològic en rius i zones humides amb acords de custòdia.

Seguint la línia d’actuació desenvolupada fins ara, el pròxim dissabte 19 d’octubre s’ha organitzat la primera plantada popular en aquest indret. Es tracta d’una activitat que permetrà plantar 1.800 plantes de catorze espècies pròpies de la vegetació de ribera d’un riu mediterrani com és el Francolí.

L’esdeveniment està previst que comenci a les 9.30 hores, amb la caminada dels participants des del Morell fins a la Granja dels Frares. A la seva arribada hi haurà temps per esmorzar mentre es fa la presentació de l’activitat i, a partir de les 11 hores, tindrà lloc la plantada.

L’objectiu és involucrar els morellencs, així com els veïns de poblacions properes, en la recuperació del riu Francolí. D’aquesta manera es contribueix a la descoberta del patrimoni natural local i, alhora, es fa pedagogia sobre la realitat d'aquest hàbitat i la importància que estigui ben conservat. I a la vegada, es donarà a conèixer un nou accés perquè les persones es desplacin per la conca del riu, el que es coneix com a camí del Francolí. Tot plegat, afavorirà la mobilitat entre els municipis i la possibilitat de realitzar petites excursions per l’entorn natural.

Les persones interessades cal que s’inscriguin a l’activitat

Aquelles persones que vulguin participar en aquesta primera plantada han de formalitzar una inscripció a través de la pàgina web de l’Ajuntament del Morell, www.elmorell.cat, o bé trucant al telèfon de l’Associació Aurora, el 977520205 (de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores i de 15 a 17 hores). També hi haurà l’opció d’inscriure’s el mateix dia de la plantada, a l’espai que s’habilitarà a la Granja dels Frares.

En el marc d’aquesta activitat es plantaran espècies arbòries, arbusts, joncs i també plantes aquàtiques. Més concretament, seran, entre d’altres, àlbers, freixes, tamarius, salzes, saücs, rosers silvestres, joncs, lliris grocs i salicaries. Durant la jornada es mirarà de plantar el màxim de plantes possible, i l’Associació Aurora s’encarregarà de rematar la feina durant els dies posteriors.

Una actuació que suposarà una millora de la vegetació de ribera del riu Francolí, afavorint la biodiversitat i la conservació de la flora i fauna local. En aquest sentit, cal destacar la funció de connector biològic que fan els rius, i el fet que el seu bon estat de conservació afavoreix la mobilitat de la fauna.

Més detalls del projecte

L’indret on es durà a terme l’activitat se situa entre la desembocadura del riu Glorieta, on es troba la Granja dels Frares, i el final del traçat d’una sèquia paral·lela al Francolí. En total, uns 490 metres lineals de riu, al seu marge dret. Un espai on ja s’ha fet una gran tasca de retirada de la canya de la ribera del riu, fent el manteniment necessari per a evitar la seva reproducció.

De fet, els treballs van començar fa mesos, i la brigada forestal del centre especial de treball de l’Associació Aurora, que integra laboralment persones amb problemes de salut mental, ha desbrossat 7.400 m2 de canyar on ara es realitzarà la plantada.

L’activitat té també una vessant social

L’Associació Aurora és una entitat social sense ànim de lucre de Tarragona que té com a objectius la millora de la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental i dels seus familiars, així com la defensa dels seus drets. A la vegada, treballa també la protecció, la conservació i la millora del medi ambient. Entre les diferents activitats que desenvolupa destaquen l’execució de projectes de recuperació d’espais fluvials, així com la custòdia del territori i la conservació de la biodiversitat d’espais naturals.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: