Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Set municipis de la Conca de Barberà tindran un servei porta a porta de recollida d'escombraries l'any vinent

Instal·laran contenidors tancats amb targeta d’obertura en la quinzena de municipis restants

Diversos contenidors d'escombraries al municipi de Montblanc Diversos contenidors d'escombraries al municipi de Montblanc MAR ROVIRA / ACN
Medi Ambient ACN
Divendres, 06 Setembre 2019 15:36

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà engegarà el març vinent un nou servei de recollida d'escombraries que s'implementarà de forma progressiva. Els municipis més poblats com Montblanc, l'Espluga de Francolí, Barberà de la Conca, Sarral, Santa Coloma de Queralt, Vimbodí i Poblet i Vilaverd tindran un sistema de recollida d’escombraries porta a porta, mentre que en la quinzena de municipis restants s'instal·laran contenidors tancats amb targeta d'obertura. El nou model de gestió s’emmarca en el contracte de la brossa adjudicat pels propers sis anys amb una dotació d’1,6 milions d’euros anuals. A la vegada, també es renovarà la flota de camions.

Davant els resultats "òptims" de les proves pilots a Montblanc i Rocafort de Queralt, que han assolit entre un 70 i 80% de recollida selectiva, els responsables de l'ens supracomarcal s'han marcat l’objectiu d’arribar al 65% el 2030, tal com exigeix la Unió Europea.

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà va aprovar dilluns amb el consens de tots els grups el nou contracte de recollida selectiva que gestionarà els residus procedents dels 22 municipis de la comarca. El canvi es deu a la finalització de l'actual contracte, a l'estancament comarcal de la recollida selectiva en el 50% i, també, als increments anuals del cànon que es paga a la Generalitat –de 47,10 euros per tona l'any 2020 davant els 19,10 euros del 2015.

El regidor de Medi Ambient de Monblanc, Santi Porta, i el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, en la presentació del nou servei de recollida selectiva (M.R): 

Santi Porta i Magí Trullols

El nou servei incorpora diverses millores com la implantació del servei de proximitat al ciutadà amb una deixalleria mòbil; un servei de porta a porta de voluminosos i de poda; un agent que assessorarà i resoldrà dubtes i incidències; l'establiment d'un sistema de gestió de la informació "transparent, precís i mesurable", i una aplicació per fer consultes sobre freqüències de recollida, resultats de producció de cada municipi o bé per realitzar sol·licituds, entre altres.

El president del Consell Comarcal, Magí Trullols, ha afirmat que se senten "molt orgullosos d'adoptar aquesta decisió", atès que la comarca "és pionera i s'avança al marc legal europeu aportant el seu granet de sorra per evitar la degradació mediambiental". En la mateixa línia s'ha manifestat el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Amill, que ha destacat que amb el nou servei es millora la imatge i la infraestructura de la recollida selectiva. "Així tindrem uns pobles més endreçats i curiosos", ha assegurat. A més, ha explicat que es renovaran vuit camions i que els nous vehicles seran elèctrics i de gas per tal de minimitzar els sorolls i les molèsties als veïns durant la nit.

Proves pilot

Prèviament a la implantació del nou model el Consell Comarcal ha portat a terme dues proves pilots a Montblanc i Rocafort de Queralt. La capital de la Conca va iniciar el servei de recollida porta a porta al casc antic l'octubre passat i, des d’aleshores, les xifres de recollida selectiva han passat del 50 al 80%. Segons el regidor de Medi Ambient, Santi Porta, "l'experiència ha estat molt favorable i s’ha millorat moltíssim".

Per la seva banda, a Rocafort de Queralt es van instal·lar al juny contenidors tancats amb targeta d'obertura en quatre zones de recollida d'escombraries. Aquest municipi ja obtenia xifres d'entre un 60 i 65% de recollida selectiva abans de la posada en servei del pla pilot, i ara ha assolit puntes del 84%. L’alcalde, Marc Roca, ha explicat que tenen el deure de reduir "sensiblement" la producció de residus.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: