Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Govern aprova destinar 7 MEUR a la construcció i millora de diferents infraestructures de gestió de residus

Els equipaments són el Centre de Tractament de Residus (CTR) de l'Espluga de Francolí i la planta de tractament biològic de Botarell, entre altres

El Centre de Tractament de Residus (CTR), a l'Espluga de Francolí El Centre de Tractament de Residus (CTR), a l'Espluga de Francolí ARXIU / INFOCAMP
Medi Ambient ACN
Dissabte, 03 Agost 2019 23:53

El Consell Executiu ha autoritzat aquest dijous l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) a concedir més de set milions d'euros en subvencions a diferents ens públics per construir i millorar infraestructures de gestió de residus. En concret, es finança la construcció d'una planta de compostatge i es millora el Centre de tractament de residus de l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà. S'amplia el dipòsit controlat del Pla de l'Estany, a Puigpalter. I es fan diverses actuacions a la planta de tractament biològic de Botarell, al Baix Camp. També es destinaran 3,8 milions per construir una planta de compostatge i millorar el Centre de Tractament de Residus (CTR) de l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà.

Al Centre de tractament de residus (CTR) està previst construir una planta de tractament de la fracció resta dels residus i millorar la planta de compostatge de la fracció orgànica. D'aquesta manera, la nova planta permetrà un tractament previ dels residus, i un aprofitament dels recursos, abans d'abocar-los indiscriminadament al dipòsit controlat. Les principals actuacions inclouran els moviments de terres i l'obra civil necessària per adequar el vial d'accés a la nau, de nova construcció. L'edifici disposarà de recepció de residus en moll de descàrrega, una àrea de pretractament per a la selecció automatitzada de la matèria orgànica i d'altres materials valoritzables a través de maquinària electromecànica, a més d'una àrea d'expedició del rebuig i espais per a maniobres.

A banda de la nau, la planta comptarà amb unes sitges amb ventilació forçada per a la bioestabilització de la matèria orgànica seleccionada i la descomposició de la que es recull selectivament, com a procés previ al de la maduració. Aquest conjunt de sitges es dotarà de cobertes i instal·lacions complementàries, com les de reg o les de recollida de lixiviats.

Les obres les subvencionarà l'ARC amb un pressupost màxim de 3,8 milions d'euros, procedents del Fons de gestió del cànon de residus municipals. Aquest fons es nodreix dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals, uns impostos ecològics que contribueixen al finançament del cost que comporta la implantació de la gestió sostenible de les deixalles municipals.

713.000 euros per a diverses actuacions a la planta de tractament biològic de Botarell, al Baix Camp

El Govern ha autoritzat destinar fins a 713.000 euros a diverses actuacions de millora de la planta de tractament biològic de Botarell. L'acord suposa incrementar en més de 100.000 euros l'import inicialment aprovat pel Consell de direcció de l'ARC l'octubre de 2016, per causa del redimensionament del projecte i el canvi d'ubicació d'una nova nau dins la parcel·la on s'ubica la instal·lació. La resta de la inversió necessària per executar el projecte, que és d'uns 95.000 euros, anirà a càrrec del Consorci de Gestió de Residus del Baix Camp. L'import total de l'actuació és d'uns 808.000 euros, destinats principalment a la construcció d'una nau oberta amb trinxeres per al compostatge.

                                     Imatge d'arxiu de la planta de tractament RSU de Botarell: 

planta tractament Botarell

Aquesta planta de compostatge, amb una capacitat de tractament de 30.715 tones anuals, va entrar en servei a meitat dels anys 90 i dona servei a les comarques del Baix Camp, l'Alt Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès. Amb aquestes actuacions es podrà millorar el tractament de la matèria orgànica.

2,5 MEUR per ampliar el dipòsit controlat del Pla de l'Estany, a Puigpalter

L'Executiu ha aprovat subvencionar íntegrament el cost de les obres d'ampliació del dipòsit controlat del Pla de d'Estany, situat a Puigpalter, entre Banyoles i Porqueres, propietat del Consell Comarcal. També finançarà el segellament de la fase actual de l'abocador i la construcció d'una planta de transferència de residus. L'import de totes les actuacions ascendeix a 2,5 milions d'euros, que procediran també del Fons del cànon de residus municipals.

Des d'un inici estava previst omplir el dipòsit en tres fases. La primera ja s'ha executat, s'hi han dipositat els residus i s'ha segellat l’àmbit. Actualment està en funcionament la segona, que té una capacitat romanent per admetre residus durant poc més d'un any. La tercera està pendent de preparar-se. Gràcies a la subvenció de l'ARC, es podrà segellar la segona fase quan el vas quedi del tot ple. Mentrestant, s'enllestirà la tercera, que garantirà poder seguir abocant residus en el moment que el vas actual quedi reblert.

També es construirà una planta de transferència des d'on la fracció resta dels residus municipals es distribuirà fins a la futura planta de la Garrotxa. Allà rebran el tractament previ a la disposició que preveu la normativa. Les altres fraccions –com els envasos o el paper i el cartró– s'enviaran a d'altres plantes de gestió.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: