Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls comença a obrir els torrents a la ciutat

S'ha millorat l'espai fluvial del torrent del Catllar, a l'entorn del parc Mas Miquel, que també ha permès recuperar la font / L'Ajuntament també ha encarregat el projecte de retirada dels col·lectors dels torrents

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha visitat el tram del torrent del Catllar que dona a Mas Miquel, acompanyada del regidor d'Actuacions Públiques, Martí Barberà, -a l'esquerra- i del regidor de Sostenibilitat, Serveis Ambientals i Medi Natural, Xavier Salat L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha visitat el tram del torrent del Catllar que dona a Mas Miquel, acompanyada del regidor d'Actuacions Públiques, Martí Barberà, -a l'esquerra- i del regidor de Sostenibilitat, Serveis Ambientals i Medi Natural, Xavier Salat JOSEP CARTANYÀ
Medi Ambient Josep Cartanyà
Dimecres, 31 Juliol 2019 16:50

"Volem deixar de viure d'esquena als torrents de Valls i obrir-los a la ciutat". D'aquesta manera, l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, expressava el principal repte del projecte de recuperació dels torrents de Valls en el transcurs d'una visita d'obres al parc del Mas Miquel, on s'està millorant l'espai fluvial del tram del torrent del Catllar comprès entre el parc i el seu entorn i el barri del Vilar. Amb una inversió de 40.000 euros, l'objectiu d'aquesta actuació ha estat restablir el curs de la llera i garantir el pas natural de l'aigua en aquesta zona del torrent.

L'actuació ha permès recuperar el llac, una marca indentitària del parc Mas Miquel (J.C.): 

llac torrent Catllar

L'alcaldessa ha explicat que "s'està treballant en la canalització de l'aigua i en la retirada de terres per poder recuperar el llac, que és una marca indentitària del Mas Miquel", a la vegada que l'actuació també ha permès "recuperar la font que hi havia i posar rajoles noves". A més, també es preveu millorar els accessos al torrent del Catllar, tant des de l'Estació d'Autobusos com des del Barri del Vilar, ja que tenen una pendent massa pronunciada. Les obres es preveuen enllestir durant el mes d'agost i formen part de les millores que s'han anat efectuant en els últims mesos al parc del Mas Miquel, amb la instal·lació de mobiliari urbà, nous jocs infantils o nou enllumenat.

   L'alcaldessa, Dolors Farré, a la font recuperada de Mas Miquel (J.C): 

Font Mas Miquel

S'encarrega el projecte de retirada dels col·lectors

Però, sens dubte, l'actuació que permetrà avançar més en el projecte de recuperació dels torrents de Valls serà la retirada dels col·lectors. La darrera Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Valls ha aprovat per un import de 114.000 euros adjudicar a la UTE d'empreses BAC Engineering Consulting i CRH els treballs de redacció del projecte constructiu de millora del sistema de sanejament de la ciutat que inclou, com a principal mesura, la retirada dels col·lectors de la llera dels torrents del Catllar i la Xamora.

Es tracta de col·lectors que l'any 1994 es van instal·lar a la mateixa llera dels torrents i que han generat problemes continuats de manteniment. Al llarg d'aquests 25 anys, pluges torrencials o moviments de terres han provocat el trencament de col·lectors en diversos punts, una problemàtica que genera vessaments d'aigües residuals. A més, l'aigua naixent dels torrents s'infiltra també als mateixos col·lectors, reduint el seu cabal ecològic i provocant, a més, problemes de funcionament a l'Estació Depuradora dels Molins.

Per tot plegat, el regidor de Sostenibilitat, Serveis Ambientals i Medi Natural, Xavier Salat, ha explicat avui el projecte permetrà "treure els col·lectors i tot allò que faci falta per evitar el pas per la llera i tornar a posar aigües brutes lluny de la llera -a la part de dalt- i recuperar les aigües pluvials netes i incorporar-les al cabal ecològic dels torrents". A més, Salat també ha destacat que, a més de la retirada dels col·lectors, el projecte inclourà la supressió de la depuradora del Polígon Industrial, al nord, una instal·lació que ha quedat obsoleta i que provoca episodis de males olors: "Es farà un únic tractament a l'Estació Depuradora dels Molins, a baix, de la totalitat de les aigües residuals de Valls".

Un dels col·lectors situat a la zona de Mas Miquel, al mig de la llera del torrent del Catllar: (J.C.): 

collector Mas Miquel

Finalment, el projecte, a més del trasllat de les canonades dels col·lectors i els canvis a les depuradores, també tindrà en compte els sistemes de bombament i les instal·lacions elèctriques necessàries per renovar el sistema de sanejament. 

Totes les actuacions incloses en el projecte de recuperació dels torrents i de la millora del sistema de sanejament superarà els 5 milions d'euros, que seran finançats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Ajuntament de Valls.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: