Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Estudiants del Sant Pau de Tarragona conclouen que la qualitat de l’aire al centre no és perjudicial

Es tracta d’un estudi realitzat per un grup de 17 alumnes de 1r de BAT, en col·laboració amb la URV i el Centre Tecnològic de Catalunya

El grup dels 17 estudiants que han participat en l'elaboració de la qualitat de l'aire al Col·legi Sant Pau El grup dels 17 estudiants que han participat en l'elaboració de la qualitat de l'aire al Col·legi Sant Pau COL·LEGI SANT PAU
Medi Ambient Alba Sancha
Divendres, 21 Juny 2019 12:07

La qualitat de l’aire al Col·legi Sant Pau Apòstol de Tarragona no és perjudicial per a la salut. Així ho han determinat un grup d’estudiants de 1r de BAT que havien realitzat aquest projecte, en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centre Tecnològic de Catalunya. Tal com han exposat els alumnes, tot i que s’han detectat compostos orgànics volàtils a l’aire a diversos punts de mostreig del centre –que són els que poden suposar un perill per la salut humana– aquests es concentren en nivells tan baixos que no suposen cap perjudici per la salut. Aquest estudi s’ha realitzat tant a espais interiors com exteriors del col·legi, on s’han detectat concentracions diferents. Els compostos urbans, provinents de les zones de major trànsit, s’han detectat a l’exterior i sobretot a hores puntes, i en canvi, la concentració de fragàncies i dissolvents s’ha trobat majoritàriament a les aules.

Un grup d’estudiants del Col·legi Sant Pau Apòstol de Tarragona han realitzat un estudi de la qualitat de l’aire al seu centre, tant a l’interior com a l’exterior, i han determinat que la qualitat d’aquest no és perjudicial per a la salut. Es tracta d’un projecte que, tal com han explicat els mateixos estudiants, ha estat engrescador i els ha permès conèixer els seus interessos per la química. L’estudi, que s’ha desenvolupat en col·laboració constant amb la URV, s’ha realitzat a partir d’instruments per mesurar, tant de mostreig actiu com passiu, a més d’un aparell que mesurava l’aire de forma constant. A més, els joves han pogut fer ús dels laboratoris de la URV per analitzar les seves mostres i determinar les seves conclusions.

Les fragàncies es concentren a les aules i els compostos urbans, a l’exterior

Els resultats, però, han variat en funció dels diferents punts de mostreig que els estudiants van establir. Un dels joves que ha participat en el projecte, Unai Reisser, ha explicat que en una aula de 4t d’ESO, que s’havia pres com a punt de mostreig, s’han detectat “acumulacions de fragàncies i dissolvents”. Aquest cas en concret, com ha detallat Reisser, era un cas especial, ja que es tracta d’una classe que no té gaire ventilació. Un altre exemple és la concentració de gasos urbans a l’exterior del centre que, com ha apuntat l’estudiant, veien els seus pics màxims a les hores puntes com les 9 h, les 13 i les 17 h, quan els pares i mares deixen als nens i nenes a l’escola en cotxe. Així mateix, la seva companya Ana Llatse, ha complementat la intervenció del jove explicant també que els dissolvents s’han detectat principalment en les franges horàries en què es realitzen les tasques de neteja al centre. Llatse també ha detallat que la zona del “rocòdrom”, on van determinar un altre punt de mostreig, ha estat on menys concentracions s’han enregistrat.

Un estudi que aporta solucions

Però, tot i que l’estudi ha determinat que la qualitat de l’aire no és perjudicial per a la salut, els estudiants consideren que s’ha de tenir en compte la presència de compostos orgànics volàtils a l’aire. Per això, instaran a la direcció del centre a prendre algunes mesures per aportar solucions. Els joves han proposat que hi hagi més plantes a les aules i al centre en general, com també facilitar en major mesura la ventilació de les aules, obrint més les finestres. Una altra de les propostes dels alumnes ha estat l’ús d’un armari adient pel laboratori del centre, on també s’han detectat més concentracions de compostos concrets, tenint en compte que és on es desenvolupen algunes de les pràctiques en què s’utilitzen aquest tipus de substàncies químiques.

Els estudiants presentant l'estudi de la qualitat de l'aire, a la sala d'actes del Col·legi Sant Pau. ALBA SANCHA

presentació estudi qualitat aire collegi sant pau

Aprofitant que aquest divendres 21 de juny és l’últim dia de curs, els estudiants han presentat el projecte a la sala d’actes del col·legi, davant els seus companys de 3r i 4t d’ESO. Els joves han assegurat que l’experiència els ha resultat engrescadora alhora que interessant, ja que els ha permès descobrir els seus interessos reals per la química.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: