Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Descarten cap brot de pesta porcina a Sant Pere i Sant Pau

Ara s’espera la necròpsia que confirmarà si els dos porcs vietnamites trobats morts van ser enverinats / La regulació de la colònia de 19 porcs serà la primera actuació en matèria de protecció animal a la ciutat

Imatge d'arxiu d'una parella d'exemplars de la colònia de porcs vietnamites Imatge d'arxiu d'una parella d'exemplars de la colònia de porcs vietnamites ARXIU / INFOCAMP
Medi Ambient Josep Cartanyà
Dijous, 16 Mai 2019 09:17

El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat ha confirmat a l’ONG Nova Eucària –entitat que gestiona provisionalment la colònia de porcs vietnamites del barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau- que els dos cadàvers d’animals trobats aquesta setmana al Parc de la Muntanyeta no presenten cap símptoma de pesta porcina, segons els resultats de l’analítica. En els propers dies es coneixeran els resultats de la necròpsia completa de la Facultat de Veterinària de la UAB que ha de determinar si els animals tenien verí que els hagués provocat la mort. Des de Nova Eucària (NE) sospiten que els dos mascles van ser enverinats per algú ja que no tenien més d’un any i mig. En cas de confirmar-se aquest extrem, ho denunciaran davant la Fiscalia.

La colònia de 19 porcs espera regular-se aviat

Actualment, la colònia de porcs vietnamites de Sant Pere i Sant Pau està formada per 19 exemplars i està gestionada per l’ONG Nova Eucària amb l’ajut de les persones voluntàries que controlen l’alimentació dels animals. L’entitat està mantenint converses tant amb l’Ajuntament de Tarragona com amb la Generalitat per poder legalitzar la colònia el més aviat possible. Això permetria acotar un espai per evitar que els porcs puguin passejar-se per tot arreu, donat que, a partir del 2022, llei estatal els catalogarà com a espècie invasora. A Catalunya, mentre no entri en vigor aquesta llei, l’espècie encara està considerada com a “mascota” i, per tant, la seva gestió va a càrrec dels ajuntaments.

La proposta de NE, que compta amb el suport del govern municipal i dels grups municipals, preveu l’esterilització de tots els mascles per tal que no puguin seguir reproduint-se i fer un control poblacional. També es faran les analítiques que marca la llei, les vacunacions i la desparasització, entre altres mesures, amb l’assessorament de la Generalitat. Si les analítiques donen negatiu, es continuarà amb la vacunació dels animals i si algun individu dona positiu, aquest s’hauria de sacrificar.

L’esterilització, la prioritat

Però mentre no estigui regulada la situació de la colònia, l’únic que poden fer els voluntaris i voluntàries és controlar l’alimentació dels porcs, però sense poder-los esterilitzar. La directora de Nova Eucària, Anna Carbonell, espera que l’esterilització arribi el més aviat possible: “Hores d’ara hi ha dues femelles embarassades. Si ara n’hi ha 19, hem d’intentar que no n’hi hagin més i que es vagin morint de forma natural”. Amb tot, des de l’ONG afirmen que fonts municipals els han confirmat que la primera actuació que es farà a Tarragona en matèria de protecció animal serà la regulació d’aquesta colònia de porcs vietnamites.

Fins ara, la presència d’aquests porcs no ha causat cap incidència entre la població del barri. Els animals no han arribat a la carretera i es mostren dòcils davant la presència humana.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: