Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Entitats protectores de Tarragona denuncien que l’Ajuntament vol eliminar el 90% de les colònies de gats

Demanen la retirada del darrer decret presentat pel govern municipal per gestionar les colònies i avancen accions legals davant qualsevol acció que posi en risc la vida dels animals

Gat feral esterilitzat integrat al patrimoni de Tarragona seguint el model de ciutats turístiques com Roma Gat feral esterilitzat integrat al patrimoni de Tarragona seguint el model de ciutats turístiques com Roma CARME ROCA
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dimecres, 27 Març 2019 08:50

La plataforma d'entitats protectores de gats de Tarragona ciutat i la federació provincial d'entitats de protecció felina rebutgen el decret número 2019/2801 presentat per l'Ajuntament el passat 15 de març amb les noves directrius sobre la gestió de les colònies de gats. Consideren que suposa "una greu vulneració de la protecció dels gats ferals que viuen al carrer i que posa en risc la seva supervivència i benestar". Per aquest motiu, les entitats demanen que es retiri aquest decret i avancen que prendran accions legals "davant qualsevol acció que posi en risc la vida dels animals o vulneri el seu benestar" tal com s'estableix a la llei de protecció animal catalana.

En primer lloc, el decret apunta que "només l'Ajuntament pot determinar quines agrupacions de gats poden ser considerades colònies i, si escau, delegar la seva gestió". Segons les entitats protectores tarragonines, aquest punt mostra "un flagrant desconeixement de la gestió ètica de les colònies i deixa entreveure la voluntat de fer-les desaparèixer". Es queixen que el decret "s'ha fet d'esquena a les entitats protectores que realitzen de forma altruista el servei públic de gestió de colònies felines i contravenint la legislació vigent".

En segon lloc, l'Ajuntament detalla tots els supòsits en els quals pot fer desaparèixer una colònia, com la proximitat a un pipi can, a les platges de la ciutat, a contenidors de la brossa... "deixant via lliure a la desaparició del 90% de les colònies de la ciutat", alerten les entitats signants. Igualment el decret redueix a 15 individus el nombre màxim d'animals per agrupació amb motius "absolutament arbitraris", segons ells.

En tercer lloc, el decret estableix que els gats de les colònies no autoritzades poden ser traslladats a la gossera municipal. Segons les entitats, la retirada de gats ferals de les seves colònies pot ser constitutiu d’un delicte de maltractament animal: "els gats lliures segrestats del seu territori i posteriorment engabiats pateixen un maltractament psicològic d’alt impacte que resulta en la ràpida mort dels individus. Les entitats de protecció felina denuncien que "no hi ha cap motiu que pugui justificar el trasllat de gats ferals a la gossera si no són adoptables i està prohibit el seu sacrifici per llei". Els gats ferals no socialitzats amb les persones no s'adapten a viure a una llar, recorden.

Finalment, es culpabilitza a les associacions per no gestionar la totalitat de les colònies de gats ferals i se les acusa, que derivat d'això hi ha queixes de veïns. Les entitats manifesten el seu malestar davant aquestes acusacions donada "l'absoluta manca de suport de l'Ajuntament liderat pel PSC a la gestió ètica de colònies felines", a lhora que critique "una manca de pressupost destinat a aquesta gestió, quan en aniquilar coloms dediquen uns 60.000 euros sense cap tipus de resultat visible a través d'una empresa externa". 

Exigeixen la retirada del decret

Les entitats exigeixen en un comunicat conjunt la retirada d'aquest decret per part de l'equip de govern i la creació immediata de protocols basats en el benestar animal, basats en el coneixement científic i d’experts en la matèria com GEMFE, AVATMA i Alley Cat Alies i de la ma de les entitats locals coneixedores de la gestió felina. Al mateix temps, demanen un model de gestió de colònies urbanes que beneficiï als animals però també a la convivència dels ciutadans.

Alhora, demanen la retirada immediata de la declaració de "Tarragona Ciutat Amiga dels Gats" que es va presentar al ple de l'Ajuntament, "per la manca de responsabilitat en matèria de benestar animal d'aquest consistori i per anar en contra de les lleis de protecció animal".

Les entitats denunciants són la Coordinadora Felina de Tarragona (Federació provincial de Tarragona); Donar x Donar (La Móra); Gaia Tarragona; Gatuninos Torreforta; Gatvarres (Les Gavarres); La Caseta dels Gats;  Tarraco Felina (Port de Tarragona) i Tarraco Gats.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: