Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Torna la Plantada Popular al riu Francolí, una iniciativa ambiental, social i inclusiva

L’activitat tindrà lloc el dissabte, 16 de març, al marge dret del riu, al costat del pont de Santa Tecla i es plantaran 1.500 plantes

Aguns dels usuaris de l'Associació Aurora realitzant els treballs previs a la Plantada Popular Aguns dels usuaris de l'Associació Aurora realitzant els treballs previs a la Plantada Popular ALBA SANCHA
Medi Ambient Alba Sancha
Dimarts, 05 Març 2019 12:54

Per vuitè any consecutiu, arriba de nou la Plantada Popular, de la mà de Fundació Repsol i l’Associació Aurora. La iniciativa de caràcter social, inclusiu i ambiental tindrà lloc el dissabte, 16 de març, al marge dret del riu Francolí, al costat del pont de Santa Tecla. En aquesta edició es plantaran 1.500 plantes de sis espècies diferents, però, com ja ex va fer l’any passat, també es realitzaran tasques de manteniment de les plantacions de l’edició anterior. Es tracta doncs d’un projecte consolidat que posa en contacte la ciutadania amb un dels seus entorns naturals més propers a la ciutat, com és el riu Francolí, a l’hora que es desenvolupa una activitat inclusiva, ja que els usuaris d’Aurora, 18 persones amb discapacitat mental, són els encarregats de dur a terme els treballs previs i posteriors a la Plantada Popular.

La Plantada Popular arriba a la seva vuitena edició havent-se convertit en una activitat que va més enllà del seu vessant ambiental, convertint-se en una iniciativa social i inclusiva totalment consolidada. El director de l’Associació Aurora, Jaume Santos, ha explicat que es tracta d’un projecte social en el sentit que “inclou als veïns de Tarragona en la recuperació de tot aquest entorn”, però també inclusiva perquè “aquí treballa un col•lectiu de persones amb malaltia mental que estan a l’associació Aurora”, i que són els encarregats de fer els treballs previs a la plantada, com també les tasques de manteniment durant els vuit mesos posteriors. Concretament, es tracta de divuit persones que pateixen una discapacitat mental i que, des de la setmana passada treballen en les tasques de desbrossament i, a partir de la pròxima setmana, també es dedicaran a estovar el terreny de manera que aquest quedi totalment preparat perquè els voluntaris que participin en la plantada ho puguin fer còmodament, tal com ha detallat la responsable de producció d’Aurora, Irene Coronas.

Cristina Berrio, Josep Bertran, Jaume Santos i Irene Coronas durant la presentació de la vuitena Plantada Popular. ALBA SANCHA 

rdp plantada popualr presentacio

L’augment de la biodiversitat del riu permet la seva recuperació

D’altra banda, Coronas també ha destacat la importància d’aquesta activitat popular que es va començar a fer l’any 2012. Durant les primeres set edicions, ja s’han plantat unes 6.200 plantes, de les quals, “hi ha hagut un 80% de supervivència”, segons la responsable de producció d’Aurora. Per tant, “el canvi que hi ha hagut durant tots aquests anys a la ribera del riu és considerable”, ha dit Coronas, que ha assegurat també que això ha permès incrementar la biodiversitat, una fita molt positiva que permet, per exemple, que els ocells puguin nidificar en més zones del riu.

Enguany, es plantaran plantes típiques de la ribera d’un riu mediterrani de sis espècies diferents: freixes, joncs, rosers silvestres, ginestes, tamarius i saüc, segons ha detallat Coronas. La responsable de producció de l’associació també ha aclarit que es tenen en compte les necessitats de cada espècie, de manera que “les plantes que necessiten humitat es plantaran més a prop del riu i la resta, més a prop del camí”.

Inscripcions

De nou, l’organització de l’esdeveniment torna a posar a disposició dels usuaris la pàgina web www.reforestatgn.org perquè les persones interessades pugui realitzar les seves inscripcions. Igualment, Coronas ha apuntat que també es pot fer a través del telèfon d’Aurora (977 502 205).

El responsable de relacions externes de Repsol a Tarragona, Josep Bertran, ha fet una crida a la ciutadania perquè “la gent vingui a gaudir una vegada més del riu”. A més, Bertran ha recordat que, actualment, es disposa de la petita passera que connecta els dos marges del riu i que, per tant, no cal arribar fins a la zona amb el cotxe, sinó que “es pot aparcar al marge esquerre, a la zona del parc francolí” i arribar caminant fins a l’espai on es realitzarà la Plantada Popular. Per la seva banda, la presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Cristina Berrio, ha destacat la tasca social d'aquesta activitat que ha permès "cosir amb la zona de Ponent". Cal recordar, a més, que es tracta d’una activitat de caràcter familiar, amb els més petits com a protagonistes, motiu pel qual els participants podran gaudir a l’inici d’un espectacle infantil.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: