Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

S’incrementa el nombre de boies ecològiques a Tarragona i Altafulla

Repsol ha presentat la instal•lació de 17 biòtops que sumaran un total de 120 unitats repartides pel litoral tarragoní

Imatge d'un biòtop artificial instal·lat al fons del mar Imatge d'un biòtop artificial instal·lat al fons del mar REPSOL
Medi Ambient Júlia Estivill
Dimarts, 12 Juny 2018 16:14

Per sisè any consecutiu es procedeix a la instal·lació dels biòtops artificials per tal de promoure l’abalisament ecològic de les platges de la costa tarragonina. En aquesta temporada, Repsol ha finançat 17 nous biòtops artificials dels quals 7 es col·locaran a Tarragona i 10 més al parc de biòtops d’Altafulla. Amb aquests, la quantitat de biòtops instal·lats des del 2012 suma un total de 120 unitats.

Els biòtops artificials o boies ecològiques són unes estructures que substitueixen a les boies convencionals i es col·loquen de manera permanent, incorporant un sistema de boia intermèdia que no malmet el fons marí. El seu creador, Miquel Rota, ha explicat que la costa tarragonina és molt sorrenca i això dificulta que el bioplacton es fixi en ella de manera que aquestes estructures ajuda a fer que aquest s’hi fixi, és a dir, es tracta de “fer una casa per la biodiversitat marina” ha aclarit Rota. També ha assenyalat que s’ha canviat el ciment que es feia servir a l’inici del projecte per un altre anomenat ‘ciment romà’ que es tracta “d’un ciment natural de substrats marins que un cop dins del mar s’endureix” afegia Rota, facilitant el manteniment i durabilitat dels biòtops. Cadascuna d’aquestes estructures té un cost aproximat de 1.850 euros i totes elles són diferents perquè es fan a mà, és per això que tarda una setmana, treballant tres persones, per a fer cada peça que tenen una alçada d’entre 1,5 i 2 metres, una amplada d’1,5 metres i un pes que oscil·la entre els 1.500 i 2.500 quilograms.

El director de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat del Port de Tarragona, Joan Maria Basora, ha assenyalat que el fet que Repsol inclogui aquest projecte dins del seu pla de sostenibilitat proporciona al litoral tarragoní la cobertura necessària per poder seguir tirant-lo endavant. Per la seva part, el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font, ha parlat del compromís que té Repsol amb la regeneració i la biodiversitat del litoral tarragoní a més ha assenyalat que volen contribuir a fer que el projecte es desenvolupi en altres zones fora de la costa tarragonina.

Actualment, els municipis que utilitzen aquest sistema d’abalisament ecològic són Torredembarra que compta amb 32 biòtops instal•lats, l’Ametlla de Mar amb 11, Altafulla amb 38, Salou amb 8, Tarragona amb 26 i l’Hospitalet de l’Infant amb 5.

Els parcs de biòtops

Torredembarra i Altafulla són els dos municipis que disposen de parcs de biòtops. Aquests consisteixen en una extensió de 200 metres quadrats de terreny on ho ha diversos biòtops submergits que no només busquen regenerar i conservar l’ecosistema marí sinó que també volen apropar el mar als seus visitants. En el cas d’Altafulla, on s’instal·laran 10 biòtops nous, està situat a una profunditat de 5,5 metres. L’objectiu és donar a conèixer aquest projecte, a través de diferents activitats aquàtiques i d’educació, per conscienciat a la gent sobre el respecte de l’entorn i el fons marí.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: