Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els ecologistes diuen que per salvar l’Anella Verda de Tarragona cal fer un nou POUM

La Plataforma Salvem la Platja Llarga i el GEPEC contradiuen els promotors de la Budellera quan asseguren que el projecte urbanístic del PPU-24 “farà possible la protecció definitiva d’una part de la Platja Llarga”

Platja Llarga de Tarragona Platja Llarga de Tarragona CEDIDA
Medi Ambient Josep Cartanyà
Dimarts, 14 Novembre 2017 10:54

L’anunci fet recentment per la Junta de Compensació Provisional del PPU-24 de la Budellera en què afirmava que el desenvolupament del pla urbanístic del nou barri de Llevant “fa possible la protecció definitiva i el caràcter públic de la Platja Llarga” ha estat qüestionat per grups ecologistes contraris al projecte, el GEPEC-Ecologistes de Catalunya i la Plataforma Salvem la Platja Llarga. D’entrada, els ecologistes recorden que la cessió d’una zona verda –en aquest cas un tram de la Llarga- a l’hora de desenvolupar qualsevol pla urbanístic és obligatòria. Però el membre del GEPEC, el biòleg Toni Bara, assenyala que aquest tram de 10,5 hectàrees a primera línia de costa que passaria a ser de titularitat municipal és una part petita del litoral tarragoní que cal preservar. Bara qualifica de “política de mínims” aquest tipus de decisions “tècniques” que responen a una gestió administrativa –basada en el POUM del 2013- i reclama a l’Ajuntament de Tarragona “polítiques empàtiques que escoltin el que demana la gent” i que estiguin d’acord amb els nous conceptes urbanístics del segle XXI (reciclatge urbà, creixement urbanístic sostenible, protecció del patrimoni natural, la futura llei d’urbanisme...).

Per aquests motius, els ecologistes proposen anar més enllà: “L’Anella Verda necessita un nou POUM, que inclogui la Budellera i Terres Cavades com a conformant d’aquesta anella global que inclou la Llarga”, manifesta el biòleg del GEPEC. Bara considera que el nou POUM hauria de protegir “tot el que és espai natural avui en dia perquè segueixi sent-ho” i s’evitarien agressions al litoral procedents d’activitats econòmiques i turístiques com la d’alguns càmpings propers a la platja.

En diverses ocasions, tant el govern municipal com els promotors han recordat que el POUM vigent del 2013 va ser aprovat per unanimitat en el seu dia. Sobre aquesta qüestió, Toni Bara –si bé reconeix que un POUM és una eina que triga molts anys en aprovar-se-, considera que “els temps han canviat a una velocitat que ningú es pensava” i que cal tenir en compte tot el que ha passat en aquests últims anys (boom immobiliari i urbanístic, crisi econòmica, baixa demanda d’habitatges, proliferació de pisos buits,..). Elements que, segons els ecologistes, s’han convertit en raons més que suficients per justificar un nou POUM que serveixi per preservar tant la Platja Llarga com el conjunt de l’Anella Verda de Tarragona.

Finalment, el GEPEC afegeix a tot aquest argumentari l’aparició a la Budellera de dues plantes protegides o espècies de flora “rares” amenaçades, l’Erodium sanguis-christi i l’Anemone palmata, que estarien en perill d’extinció.

Publicitat