Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La DOP Siurana augmenta les vendes d'oli d'oliva davant la por de la falta d'abastiment per la guerra a Ucraïna

Els productors demanen evitar l'alarmisme i reconeixen que el preu pujarà lleugerament per l'increment dels costos

Una garrafa d'oli d'oliva verge extra de la cooperativa de la Palma d'Ebre, acabada d'envasar Una garrafa d'oli d'oliva verge extra de la cooperativa de la Palma d'Ebre, acabada d'envasar MAR ROVIRA / ACN
Gastronomia ACN
Divendres, 18 Març 2022 10:03

Les vendes d'oli d'oliva verge extra de la DO Siurana han augmentat en les darreres setmanes arran de la guerra a Ucraïna. La por per la falta d'abastiment i l'escassetat de l'oli de gira-sol han provocat que molts clients hagin optat per aprovisionar-se. El responsable de l'oli de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Antoni Galceran, ha afirmat que les vendes són similars als volums venuts al desembre i gener passats -els mesos amb més vendes, ja que és l'inici de la campanya de l'oli nou. "Sembla que tinguin por que s'acabi l'oli o se n'apugi el preu, no hem de ser alarmistes, no passarà ni una cosa ni l'altra", ha dit Galceran. Pel que fa als preus, reconeix que pujaran lleugerament per l'augment dels costos de producció.

Segons Galceran, algunes de les cooperatives han doblat les vendes en comparació amb les de l'any passat i han crescut tant les vendes presencials a les botigues com per Internet. Ara bé, també apunta, que no saben com es traduiran aquestes vendes al finals d'any, ja que la gent compra per fer rebost davant la por d'un possible encariment dels preus o pel temor de la falta d'abastiment. Davant d'aquest alarmisme, els productors asseguren que l'oli està garantit i demanen calma als compradors. "Hi ha oli suficient, no hi haurà cap problema", ha sostingut el responsable.

"Com va passar durant la pandèmia i, per desgràcia ara amb la guerra d'Ucraïna, hem de posar en valor els productes fets al país, que donen més sobirania alimentària i que tenen menys impacte de CO2", ha reivindicat Galceran. També ha assenyalat que a l'estat espanyol es produeixen 1,5 milions de tones d'oli d'oliva, de les quals un milió s'exporta i la resta es destina a consum intern. A Catalunya, recorda, es produeixen 30.000 tones i se'n consumeixen entre 60.000 i 70.000 tones.

Per això, Galceran argumenta que l'oferta i la demanda està equilibrada i insisteix que no hi haurà problemes d'abastiment ni s'incrementaran molt els preus. En canvi, ha assenyalat que la producció a l'engròs és un mercat "diferent, més volàtil" que està patint més els increments per la crisi d'Ucraïna. "L'escassetat de l'oli de gira-sol fa que hi hagi més demanda de l'oli d'oliva per part de les indústries conserveres", ha indicat.

Lleugera pujada de preus

Pel que fa a la pujada del preu de l'oli d'oliva, Galceran ha explicat que la garrafa costa de mitjana uns 25 o 26 euros i que podria augmentar entre un o dos euros. "Hi pot haver un lleuger increment del preu, però no per especulació, sinó perquè han pujat molt els costos de producció", ha remarcat. De fet, ha subratllat que part dels agricultors ja van apujar el preu a l'inici de la campanya, precisament perquè llavors els costos ja eren elevats. Concretament, es refereixen a l'increment del preu de l'energia, dels carburants i dels fertilitzants. Amb tot, els productors destaquen que no repercutiran aquests augments als preus dels seus productes per evitar la pèrdua de clients.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: