Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El preu del calçot de Valls es dispara per la forta demanda i la falta de producte

Restaurants plens en la recta final de la temporada on el menú de la calçotada supera els 40 euros

Els pagesos de la IGP Calçot de Valls moderen les perspectives de producció respecte les dades d'inici de campanya Els pagesos de la IGP Calçot de Valls moderen les perspectives de producció respecte les dades d'inici de campanya ARIADNA ESCODA / ACN
Gastronomia ACN
Divendres, 04 Març 2022 13:04

El preu del calçot s'ha disparat. Està pels núvols: 0,20 euros en cru i 0,40, cuit. Aquesta escalada de preus s'explica per la caiguda d'un 10% de la superfície de conreu, l'avançament de la collita abans de Nadal per por a una pandèmia que l'any passat va deixar un 25% dels calçots per arrencar, i una demanda més alta de l'habitual. "Ens ha agafat amb el peu canviat", diu el president de la IGP Calçot de Valls, Dalmaci Clofent. Assegura, però, que no en faltaran i que aquesta pujada de preus, de més del 50%, s'havia donat anys enrere. Als restaurants de la zona, que fan ple gairebé tots els cap de setmana, el menú de la calçotada no baixa dels 40 euros en la recta final d'una bona temporada que es tancarà fregant els 20 milions de calçots.

El restaurant Casa Fèlix a Valls, el Ganxo a Masmolets, la Masia Fontscaldes, o el Petit Cub a Alió, són només alguns de les desenes d'establiments al territori que ofereixen el menú de la calçotada a les seves cartes i que, en la majoria de casos, ara han hagut d'apujar preus -el menú de les calçotades sol superar els 40 euros-, factor, però que no els ha restat clientela. "Hi ha moltes ganes de fer calçotades", coincideixen els restauradors.

Des de la IGP Calçot de Valls, que agrupa els productors de quatre comarques tarragonines, relaciona aquesta demanda tan inusualment elevada a la situació de la crisi sanitària, un dels motius que ha comportat aquesta escalada de preus. També la incertesa per l'evolució de la pandèmia ha fet que els pagesos tinguessin pressa per arrencar calçots abans de Nadal i avançar l'oferta per temor a que part de la collita quedés malaguanyada.

"Normalment s'arrenca de manera compassada, mes a mes, per garantir calçots i ara potser farien falta aquells calçots que es van arrencar abans de Nadal", diu Clofent. "Tot i això, a zero no quedarem", garanteix. Davant la falta de producte i la pujada de preus, la IGP alerta que ara s'aprofita per vendre calçot de qualsevol mida, i això posarà més evidència que mai la diferència entre les característiques d'un calçot certificat d'un que no.

La tercera raó que explica aquest increment de preus és que hi ha un 10% menys de conreus. Amb tot, Clofent assegura que no és la primera vegada que pugen preus a aquests nivells perquè ja s'havien donat pujades del mateix nivell fa set o vuit anys -i sense la inflació actual. També treu ferro a aquesta escalada perquè s'està en el tram final de campanya -hi ha pic previsible de consum- i, a més, la temporada partia d'un preu baix.

En cru, el calçot actualment val 19 cèntims d'euro en manat a les cooperatives, si bé cap a Barcelona i punts més allunyats del territori s'arriba a pagar a preu d'or –fins a 25 cèntims d'euro. El calçot cuit val el doble respecte el cru, preu que també s'ha fet notar en establiments de menjar preparats on venen paquets de calçots cuits. La IGP dona per fet arribar als 18 milions de producció i no descarta fregar els 20, xifra que hauria estat de rècord.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: