Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Oli de Reus amb vocació europea

Olis Gasull aposta per un oli nou de qualitat conreat a les seves finques, el 80% del qual s'exporta a Europa i a l'Amèrica del nord / Aquesta temporada s'estrena l'oli d'avellanes de Reus

Ampolles de l'Oli Gasull Ampolles de l'Oli Gasull CEDIDA
Gastronomia Josep Cartanyà
Dilluns, 25 Octubre 2021 21:35

“Som petits i tenim vocació de ser petits. No volem créixer”. Amb aquesta declaració d'intencions, Antoni Blasco, gerent del Molí d'Oli Gasull, expressa la seva aposta per una producció petita i de qualitat. L'oli d'oliva verge extra Gasull s'obté mitjançant olives arbequines conreades a les seves finques. Les olives són agafades de forma manual i es molturen al mateix dia.

Des del Mas del Font, l'almàssera de Reus, amb unes 5.000 oliveres, i del Mas Font de Rubinat de Constantí, on hi ha aproximadament 3.000 oliveres, es produeixen cada temporada prop de 40.000 litres d'oli d'altíssima qualitat. Una prova d'això és que “la meitat de la collita la venem com a oli de raig per als mercats d'Europa i dels Estats Units”, assenyala Blasco.

Els germans Blasco són la quarta generació hereva de l'antiga firma Establecimientos Félix Gasull, que va ser fundada l'any 1835 per Fèlix Gasull, i que va tenir la Casa Gasull del carrer Sant Joan, obra destacada del modernisme industrial de Domènech i Montaner, com a antiga seu i magatzem d'olis.

Els actuals hereus van agafar el relleu de la tercera generació, que va patir els efectes de la concentració del sector de la distribució de l'oli i que va decidir posar punt i final a l'activitat. Potser per això i per recuperar la tradició dels olis Gasull, els actuals hereus van tenir clar, des del primer moment, que volien limitar-se a fer “essencialment oli de Reus”. Per fer un comparatiu amb el sector del vi, Antoni Blasco ens diu “seríem l'equivalent amb olis del vi de terroir”.

Olis amb vocació europea

Una altra de les tradicions que conserva el Molí d'Oli Gasull és la seva vocació exportadora internacional. De fet, el 80% de les vendes es fan en mercats d'Europa (França, Alemanya, la República Txeca, Suïssa...) i d'Amèrica (Estats Units i Canadà). La resta de la producció, el 20%, es ven als punts de venda de Reus (Coses Bones), de l'Espluga de Francolí (Cellers Rendé-Masdéu) o de Barcelona.

Antoni Blasco recorda la tradició exportadora de Gasull, ja que el sector de l'oli “sempre ha tingut una porta oberta a Europa”, alhora que afirma que “la nostra perspectiva és vendre a l'estranger, perquè l'oli te'l paguen millor i, com que som petits, hem de buscar uns mercats amb valor afegit”. El gerent de l'empresa reusenca destaca que “Europa cada cop valora més l'oli d'oliva i que l'oli que vingui sigui directament de l'almàssera dels productors”.

Nou oli d'avellanes de Reus

Des de fa un temps, Olis Gasull ha incorporat una gamma de productes que s'afegeixen a la producció habitual de l'oli d'oliva verge extra. Aquesta temporada s'estrenarà el nou oli d'avellana ecològica de Reus, un oli fet amb avellanes de les pròpies masies del Molí d'Oli Gasull. La firma reusenca també ofereix vinagre agredolç en ampolla, olives arbequines en pot, avellanes i ametlles torrades en pot de vidre, entre altres productes.

Finalment, des d'Olis Gasull esperen que aquesta temporada la collita sigui força bona “si el temps aguanta i no cauen pedregades”, conclou Antoni Blasco.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: