Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La DOQ Priorat afronta una verema "il·lusionant" i ràpida amb raïm de qualitat

Les condicions meteorològiques de les últimes setmanes fan que no es pugui arribar a una collita històrica

Imatge d'un raïm acabat de collir en una finca de Bellmunt del Priorat, el 14 de setembre del 2021 Imatge d'un raïm acabat de collir en una finca de Bellmunt del Priorat, el 14 de setembre del 2021 ELOI TOST / ACN
Gastronomia ACN
Dimarts, 14 Setembre 2021 15:57

La Denominació d'Origen Qualificada (DOQ) Priorat ha arrencat la verema d'enguany amb molt optimisme. Els productors esperen una collita molt bona i de qualitat, si bé les condicions meteorològiques de les últimes setmanes no els permetran complir totes les expectatives que tenien. El president de la DOQ Priorat, Sal·lustià Àlvarez, ha apuntat a l'ACN que aquesta verema és "il·lusionant" i "molt bonica" després de dos anys complicats pel míldiu i l'onada de calor. La collita serà més àgil del que és habitual perquè hi ha humitat als camps i això fa que el raïm es podreixi més ràpidament. L'excés d'aigua també farà que el grau sigui més baix que altres anys, però dins dels estàndards de qualitat del Consell Regulador.

La verema va començar fa unes setmanes i encara en durarà tres o quatre més. Això farà que s'acabi cap al 10 d'octubre, uns dies abans del que és habitual. Els viticultors s'han d'afanyar perquè les darreres pluges i l'absència de vent de serè fa que hi hagi humitat a l'ambient, i si bé la presència de fongs és molt escassa, el raïm s'està podrint. "Enguany la gent tenia la il·lusió de collir molts quilos i de molta qualitat. Potser al final no seran tants quilos però serà de molt bona qualitat", ha manifestat Àlvarez. Globalment, a tota la DOQ, s'esperen agafar uns 5,5 o 5,6 milions de quilos, per sota de les previsions inicials que s'enfilaven fins als 6,2 milions.

A les finques que el celler Joan Simó té a Bellmunt del Priorat aquests dies estan collint garnatxa. Un dels seus responsables és Gerard Batllevell, que reconeix que l'excés d'aigua a la planta fa que tinguin més feina a l'hora de vermar, perquè han de seleccionar més el raïm. "Hi ha qualitat. Serà un molt bon any però més costós del que ens pensàvem", ha detallat. Tot i els inconvenients de darrera hora, els productors estan satisfets per com avança la temporada. "Venim de dos anys complicats. L'any passat pel míldiu i fa dos pel cop de calor", ha recordat.

En el seu cas, confia fer unes 3.000 ampolles, el que equival a "un celler mitjanet del Priorat". D'aquestes, vora un 75% aniran a l'estranger. "Vam arribar a vendre el 100% fora, però ara hem fet també mercat català", ha indicat. Tot i els efectes de la pandèmia, ha comentat que "la gent continua bevent vi" i això el fa ser optimista de cara a les vendes. "Sembla que la cosa s'anima, sobretot l'exportació", ha concretat.

Respecte el preu de les ampolles, el president de la DOQ ha assenyalat que creu que es mantindrà similar al dels altres anys, tot i la bona qualitat. "Tenim una regularitat alta en el preu perquè també som regulars en la qualitat", ha destacat. En aquest sentit, els anys que no es preveu una qualitat tan alta, se selecciona més el raïm per mantenir un nivell molt alt i això fa baixar el nombre d'ampolles produïdes. "Els anys d'una gran quantitat et permet aguantar els anys que en fas menys", ha finalitzat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: