Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Belltall exhaureix tots els alls en la represa de la festa d'aquest cultiu de secà

Aquest petit poble de la Baixa Segarra s'omple de visitants a la fira anual d'un conreu que es remunta al segle XVIII

Ritme frenètic de venda de forcs d'alls en la XII festa de l'all de Belltall (Conca de Barberà), a la plaça de les Escoles, el 7 d'agost del 2021 Ritme frenètic de venda de forcs d'alls en la XII festa de l'all de Belltall (Conca de Barberà), a la plaça de les Escoles, el 7 d'agost del 2021 NÚRIA TORRES / ACN
Gastronomia ACN
Dissabte, 07 Agost 2021 15:53

A Belltall, a la Baixa Segarra (Conca de Barberà), es conrea all de secà des de fa més de 300 anys. Aquest petit municipi celebra aquest dissabte la XII festa anual d'un cultiu autòcton que no s'ha perdut gràcies a l'empenta d'una agrupació de productors locals. Ara tenen tanta demanda que no donen l'abast. Molt d'ambient i gent de tot arreu s'han concentrat durant tot el dia a Belltall. Enguany els productors han elaborat, de forma totalment artesanal, un miler de forcs d'alls. Cada any es lamenten de poder oferir poca producció d'all, un factor, però, que també el fa més preuat. En qüestió d'hores s'han exhaurit tots els alls posats a la venda en aquesta festa, on també hi ha altres parades de productes artesanals i concerts.

Una nena li pregunta a una jove pagesa enforcant alls asseguda al terra: "Tu fas alls?". "Jo faig els forcs, els alls els fa la terra", li respon la noia somrient. Aquest petit poble de la Conca ha pogut reprendre la festa anual de l'all, i ja en van dotze edicions, després que l'any passat s'hagués de suspendre per la pandèmia. Ha estat una fira més reduïda en actes. Malgrat no organitzar-se l'esmorzar, que sempre era un dels atractius, la festa ha reunit centenars de visitants amb ganes de comprar uns alls que duren d'un any per l'altre.

"Té molta sortida, ens els prenen de les mans literalment, i és que tenim una clientela molt fidel i tenim forcs compromesos any rere any perquè quan proves l'all de Belltall ja no en vols cap altre", afirma la presidenta de l'agrupació de productors, Montse Sánchez. Té un preu més elevat, però això no frena que s'esgotin en qüestió d'hores. "Sí que és més car, però cal posar en valor el producte de la terra i l'artesania", afegeix. A la festa també hi havia parades de productes com oli, mel, melmelades i formatges.

La venda d'alls a un ritme frenètic contrasta amb l'estand del costat, on es reflexiona amb calma sobre la qualitat del conreu, amb la investigació que porta a terme la Fundació Miquel Agustí. L'objectiu és tipificar la varietat, posant a prova l'all de Belltall. Se n'han plantat en terres del poble i també al Baix Llobregat per comprovar fins a quin punt varia l'all, en sabor i textura, depenent de la seva varietat i a on s'ha plantat. La finalitat és produir-ne més i de la millor qualitat, conclou Ernest Aymerich, investigador de la fundació.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: