Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Cellers i vins amb nom de dona

La dona també es reivindica en el món del vi, el 19 de novembre, Dia Internacional de la Dona Emprenedora

El 19 de novembre se celebra el Dia Internacional de la Dona Emprenedora, també en el món del vi El 19 de novembre se celebra el Dia Internacional de la Dona Emprenedora, també en el món del vi PCATS COMUNICACIÓ
Gastronomia Redacció Infocamp
Divendres, 20 Novembre 2020 08:37

Fa sis anys, l’ONU va establir el 19 de novembre com el Dia Internacional de la Dona Emprenedora. La iniciativa va sorgir d’una empresària estatunidenca que va fer arribar a l’Assemblea la necessitat de donar visibilitat a les dones emprenedores d’arreu del món per aconseguir conscienciar del valor de l’emprenedoria a les mateixes dones.

El món del vi no és una excepció. Vist tradicionalment com un món eminentment masculí, el cert és que, històricament, la dona s’ha encarregat de la vinya com a pagesa, recollint raïm, podant i fent moltes altres feines a la terra. Les vinyes sempre han estat el tros de terra on les dones han donat un cop de mà, especialment quan l’home va començar a marxar a treballar a la ciutat i eren elles qui s’havien de fer càrrec de la vinya.

Avui dia, el paper de la dona en el vi va més enllà del treball a la terra. Cada vegada són més els cellers que tenen dones al capdavant, sigui com a propietàries, gerents o com a enòlogues. Són moltes les que no volen que la seva feina es destaqui pel fet de ser dones, però el cert és que encara queda camí per recórrer i aconseguir la tan necessària igualtat.

Cellers i vins amb nom propi

En l’univers del vi català, hi ha noms femenins que destaquen. Dones que han sabut fer-se el seu lloc, malgrat que els inicis no van ser fàcils i que. És el cas de la Sara Pérez, propietària de Venus La Universal (DO Montsant) o Anna Espelt, d’Espelt Viticultors (DO Empordà), totes dues amb un lideratge clar i amb grans dosis d’emprenedoria, i sobretot molt respectades per la labor que porten a terme al capdavant dels seus projectes vitivinícoles.

Però no són les úniques. Anne Cannan, de Clos Figueras (DOQ Priorat); Carmen Ferrer, de Bàrbara Forés (DO Terra Alta); Mariona Rendé, de Rendé Masdeu (DO Conca de Barberà); Mercè Sangüesa, de Pla de Morei (DO Catalunya); Imma Soler, de Mas de la Pansa (DO Conca de Barberà) Núria Altés, d’Herència Altés (DO Terra Alta); Elisa Ribé, de Celler Mas Bella (DO Tarragona); Maria Casanovas, de Fermí Bohigas (DO Catalunya); Noemí Poquet, de Molí de Rué (DO Tarragona); Rosa Sara Jové, de Mas Blanch i Jové (DO Costers del Segre); Irene Alemany, d’Alemany i Corrio (DO Penedès); Carme Casacuberta i Carlota Pena, mare i filla al capdavant de Vinyes d’Olivardots (DO Empordà); o Mireia Pujol-Busquests, d’Alta Alella (DO Alella) en són només alguns exemples clars d’emprenedoria i relleu generacional al capdavant d’empreses familiars, la figura més estesa en el sector del vi a Catalunya.

També en el camp de l’enologia comencen a tenir gran reconeixement algunes professionals. L’Anna Rovira del Celler de Capçanes (DO Montsant) n’és un bon exemple. Hi va entrar a treballar al celler just acabar la carrera i ja ha rebut diferents premis internacionals com a millor enòloga. Clara Griera, a la cooperativa L’Olivera (DO Costers del Segre), Maria Elena Jiménez i Marta Casas, de Parés Baltà (DO Penedès) o Anna Berenguer, al Celler Cooperatiu d’Artés (DO Pla de Bages) són grans ambaixadores i ànimes dels seus cellers i dels vins que elles mateixes elaboren, i que aconsegueixen donar tot el prestigi a les seves cases.

Homenatges a dones en forma de vi

Moltes d’aquestes dones han volgut també retre un homenatge a l’esforç de tantes i tantes dones que les han precedit en aquest món vitivinícola. És el cas de les germanes Maria i Núria Sangenís, del celler Sangenís i Vaqué (DOQ Priorat), que han posat el cognom de la mare a un dels vins del celler (Monlleó) per preservar-ho al llarg del temps i que no es perdi del tot.

També al Celler Piñol, a la DO Terra Alta, han volgut retre un homenatge a la matriarca de la família: Josefina Piñol, en aquest cas en forma de vi dolç i en versions blanca i negra.

Therasia, de Propietat d’Espiells (DO Penedès) és l’homenatge a Teresa Camps, esposa de Joan Juvé i mare de Joan i Josep Juvé Camps, figura imprescindible a inicis del segle XX a la fundació de Juvé & Camps. I a la DO Empordà, a Grup Oliveda elaboren el Joana Rigau Ros, un vi que vol ser un homenatge a tot el sector femení del celler en general, i a la dona del seu fundador en particular.

Exemples d’homenatges que evidencien la presència de la dona a la vinya, lligada a la terra i al seu fruit, i gràcies a l’esforç de les quals, les dones d’avui dia ho tenen una mica més fàcil.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: