Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El "Blai vallenc" ha tornat per quedar-se

La sala d'actes de la Biblioteca Carles Cardó es va omplir durant la presentació de la galeta de Sant Blai, recuperada a partir d'una recepta conservada per una família vallenca

En primer terme, el motlle actual del 'Blai vallenc' En primer terme, el motlle actual del 'Blai vallenc' AJUNTAMENT DE VALLS
Gastronomia Josep Cartanyà
Dijous, 30 Gener 2020 08:07

El "Blai vallenc" es va presentar aquest dimecres 29 de gener, a la sala d'actes de la Biblioteca Carles Cardó (Centre Cívic), i que va comptar amb la participació de Pilar Vives, Núria Rocamora i Albert Oliva. Durant la presentació es va explicar el procés de recuperació del motlle a partir dels documents de l'arxiu i, al final de l'acte, es va lliurar la recepta i la galeta de Sant Blai, a partir d'una recepta conservada per una família vallenca.

La sala d'actes del Centre Cívic es va omplir de gom a gom durant la presentació del "Blai vallenc" (AJ.VALLS): 

presentació Blai vallenc

Davant d'una sala plena a vessar, el filòleg Albert Oliva va recordar el costum de la galeta de Sant Blai o "Blai vallenc" o "blaiets" -com n'hi diuen a Reus- és un costum que estava força arrelat al Camp de Tarragona, especialment al Baix Camp, però també en municipis de les Terres de l'Ebre com Bot o la Fatarella. Oliva va explicar el context en què s'elaboraven i distribuïen aquestes galetes per Sant Blai, l'endemà de la Candela, i les seves vinculacions amb el sector del tèxtil vallenc.

També es va referir a tots els rituals de tradició cristiana que envolten la figura de Sant Blai, aquell bisbe que va morir martiritzat, concretament degollat (d'aqui ve la tradició per curar la tos o el mal de gola). Entre els més coneguts de la tradició popular, hi ha la relació del sant per combatre aquelles malalties o patologies relacionades amb la gola com el mal de coll,  el refredat, o la tos, que ha inspirat diverses dites populars. O la vinculació de Sant Blai amb el setor tèxtil i amb la llana en particular.

Per la seva banda, la historiadora Pilar Vives va recordar que fa una seixantena d'anys que el "Blai vallenc" es va deixar de fer a les cases i va vincular la seva desaparició a la de la pròpia indústria tèxtil local, i molt especialment, a la de la fàbrica Ca Dasca, que va tancar l'any 1966.

Vives també va fer esment a què aquest projecte de recuperació ha posat en valor, una vegada més, el treball anònonim de moltes dones, com les que feien les galetes de Sant Blai a casa.

El projecte de recuperació

El projecte de recuperació de la galeta de Sant Blai vallenca ha estat el resultat de mesos de feina i ha estat possible gràcies a la implicació de diversos agents i persones de la ciutat. Entre aquests s'hi compten la vocalia de dones de l'Associació de veïns i veïnes del Barri Antic, l'Institut Jaume Huguet, l'Arxiu Municipal de Valls i l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp, el filòleg Albert Oliva i el dissenyador local Andreu Plana.

La galeta original del 1917, a partir del qual s'ha fet el motlle per a les noves galetes (Mossèn Ribas / Arxiu Municipal de Valls): 

galeta blai vallenc

El projecte inclou, a banda de la recuperació de la recepta original, una reproducció del motlle original gràcies a la troballa d'una galeta del 1917 conservada entre la documentació de Mossèn Ribas a l'Arxiu Municipal de Valls. L'elaboració del motlle ha anat a càrrec de l'alumnat de fabricació metàl·lica de l'Institut Jaume Huguet, que ha treballat a partir del dibuix elaborat pel dissenyador vallenc Andreu Plana a través de la tecnologia 3D.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: